Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Θερινές εκπτώσεις 2019: Ξεκινούν σήμερα!

Μέχρι πότε θα διαρκέσουν;

8 Ιουλίου 2019 09:35
Θερινές εκπτώσεις 2019: Ξεκινούν σήμερα!

Οι Θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν σήμερα και λήγουν το Σάββατο 31 Αυγούστου.

Όπως ενημερώνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ), τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την Κυριακή 14 Ιουλίου 2019, με προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο λειτουργίας 11:00 - 18:00.

Σύμφωνα με τον ΕΣΑ, οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα εξής:

-Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.
-Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.
-Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.
-Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από .... % έως .... %»).
-Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.
-Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Τέλος στις ενδιάμεσες εκπτώσεις! - Γιατί καταργούνται πλέον;

Tέλος μπαίνει στις ενδιάμεσες εκπτώσεις των καταστημάτων καθώς αυτές, που θα ξεκινήσουν την 1η Μαϊου και θα διαρκέσουν 10 ημέρες, θα είναι και οι τελευταίες στην ελληνική αγορά, έξι χρόνια μετά την θεσμοθέτηση του σχετικού νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economistas.gr ήδη έχει συμφωνηθεί μεταξύ των Εμπορικών Συλλόγων και της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Εμπορίου, η κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων (Μάϊο και Νοέμβριο), καθώς πρόκειται για ένα παρωχημένο μέτρο που δεν φέρνει επιπλέον καταναλωτές στα καταστήματα και ως εκ τούτου δεν αυξάνει το τζίρο τους.

Έτσι από την ερχόμενο Νοέμβριο δεν θα υπάρχει ενδιάμεση εκπτωτική περίοδο, οι οποίες θα περιοριστούν στις δύο βασικές που γίνονται κάθε χρόνο στην χώρα μας, το χειμώνα από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το

τέλος του Φεβρουαρίου και το καλοκαίρι από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ), η εμπορική κίνηση στις ενδιάμεσες εκπτώσεις, βαίνει μειούμενη σε σύγκριση με πέρυσι, στις περισσότερες περιοχές (42 από τις 67 περιοχές της χώρας).

Η έρευνα η οποία αφορούσε την εαρινή εκπτωτική περίοδο του 2018 κατέγραψε μερικά χρήσιμα συμπεράσματα για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις:

1. H πλειονότητα των επιχειρήσεων (80%) συμμετείχε στις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις.

2. Ως προς το ύψος του ποσοστού έκπτωσης 6 στις 10 επιχειρήσεις πραγματοποίησε εκπτώσεις μεταξύ 11% και 40%, το 32% μεταξύ 11 – 20% και το 28% μεταξύ 21 – 40%.

3. Μία στις δύο επιχειρήσεις (53%) πραγματοποίησαν εκπτώσεις στο σύνολο των εμπορευμάτων και το 14% στο μεγαλύτερο μέρος των νέων παραλαβών. Διαφοροποίηση καταγράφεται στις άλλες κατηγορίες όπου το 17% έκανε εκπτώσεις σε συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων και το 13% σε εμπορεύματα stock.

4. Περισσότερες από μία στις δύο επιχειρήσεις (56%) σημείωσαν χαμηλότερες πωλήσεις σε σύγκριση με πέρυσι. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο περυσινό που είχε φτάσει στο 70%. Αναφορικά με την εικόνα των πωλήσεων με βάση το μέγεθος της επιχείρησης, φαίνεται ότι οι πιο μικρές επιχειρήσεις είχαν δυσμενέστερη εικόνα. Ενδεικτικά, το 70% των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών μικρότερο των 30.000 ευρώ σημείωσε πτώση πωλήσεων.

5. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων (53%) θεωρεί ότι οι ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις δεν επηρεάζουν τον συνολικό τζίρο της ανοιξιάτικης – καλοκαιρινής περιόδου, ενώ ποσοστό 29% κρίνει ότι το συγκεκριμένο μέτρο έχει αρνητικό αντίκτυπο και 15% θετικό.

6. Παρά το γεγονός την υψηλής συμμετοχής των επιχειρήσεων στις ενδιάμεσες εαρινές εκπτώσεις, οι επιχειρηματίες θεωρούν ότι ο εν λόγω θεσμός δεν είναι θετικός στην επιχειρηματική δράση.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Zara: Το ροζ φόρεμα που κολακεύει κάθε σωματότυπο!

Πώς να επιλέγετε σωστά σουτιέν; Το 80% επιλέγει λάθος νούμερο!

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για shopping στο Athensmagazine.gr

 

Shopping

Ροή ειδήσεων

Share