Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τι δώρο ζήτησε ο Χριστός από τον Μοναχό ανήμερα τα Χριστούγεννα

Τετρακόσια χρόνια περίπου µετά...

26 Δεκεμβρίου 2020 13:55
Τι δώρο ζήτησε ο Χριστός από τον Μοναχό ανήμερα τα Χριστούγεννα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τι δώρο ζήτησε ο Χριστός από τον Μοναχό ανήμερα τα Χριστούγεννα. Παράλληλα, διαβάστε γιατί τα Χριστούγεννα γιορτάζονται στις 25 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε αναλυτικά:

Τετρακόσια χρόνια, περίπου, µετὰ τὴν γέννηση τοῦ Θεανθρώπου ἐκεῖ πλησίον τοῦ ἁγίου Σπηλαίου ζοῦσε ἕνας ἐνάρετος καὶ ἅγιος µοναχός, ὁ Ἱερώνυµος µἐ τὴν συνοδεία µερικῶν εὐλαβῶν γυναικῶν.

Μία νύχτα τῶν Χριστουγέννων ὁ Χριστὸς τοῦ ζήτησε ἕνα δῶρο.

Ὁ ἄνθρωπος τὰ ἔχασε!

Ποῦ νὰ βρεῖ, ἀκτήµων ἀσκητής, ἕνα δῶρο ἐπάξιο στὴν θεία µεγαλειότητα;

Ταπεινὰ ρώτησε:

«Τί δῶρο θέλεις, κύριε;»

Καὶ ἐκεῖνος τοῦ ζήτησε σὰν δῶρο τὶς ἀµαρτίες του.

Αὐτὸ τὸ δῶρο θέλει καὶ ἀπὸ ἐµᾶς, γιατί εἶναι ὁ µόνος ποὺ ἔχει «ἐξουσίαν ἀφιέναι ἐπὶ γῆς ἁµαρτίας».

Ἄλλωστε δὲν ἔχουµε τίποτε ἄλλο νὰ τοῦ προσφέρουµε, ἀφοῦ ὅλους, κλῆρο καὶ λαό, µᾶς µαστίζει µία γενικὴ πνευµατικὴ πτωχεία.

Ἄδεια τὰ χέρια µας, κενὴ ἡ καρδιά µας.

Ἂς Τοῦ δωσουµε λοιπὸν τὶς ἀµαρτίες µας, µετανοηµένοι ποὺ Τὸν λυπήσαµε.

Ἂς Τοῦ προσφέρουµε τὰ λάθη µας, συντετριµµένοι ποὺ Τὸν περιφρονήσαµε.

Ἂς Τοῦ χαρίσουµε τὴν ἀνθρώπινη ἀθλιότητά µας, ταπεινωµένοι ποὺ Τὸν ἐγκαταλείψαµε.

Ἐκεῖνος µᾶς περιµένει ὑποµονετικὰ ἐκεῖ ποὺ Τὸν ἀφήσαµε, ἐκεῖ ποὺ Τοῦ γυρίσαµε τὴν πλάτη.

Μᾶς περιµένει µἐ ἀνοιχτὴ τὴν ἀγκαλιά Του. Μία ἀγκαλιά, ποὺ µένει πάντα ἀνοιχτὴ καὶ ζεστή.

Σαν σήμερα: Το πρώτο δέντρο που στολίστηκε σε ελληνικό σπίτι

Η ιστορία του στολίσματος ενός δέντρου με γιρλάντες και στεφάνια, πάει πίσω στους Αρχαίους Αιγύπτιους. Το ίδιο έκαναν και οι Κινέζοι και οι Εβραίοι. Οι ειδωλολάτρες Ευρωπαίοι, λάτρευαν πολλές φορές τα δέντρα, κατι που συνεχίστηκε και μετά την μετάδοση του χριστιανισμού.

Το στόλισμα του ελάτου, του χριστουγεννιάτικου δέντρου αν προτιμάτε, ξεκίνησε στην Γερμάνια πολύ αργότερα. Σ’ ένα λαϊκό μεσαιωνικό δράμα για τον Αδάμ και την Εύα το κυριότερο εξάρτημα τού σκηνικού ήταν ένα έλατο διακοσμημένο με μήλα, το οποίο συμβόλιζε τον Κήπο της Εδέμ.

Οι Γερμανοί συνήθιζαν να στολίζουν το δέντρο μέσα στα σπίτια τους στις 24 Δεκεμβρίου, την θρησκευτική εορτή του Αδάμ και της Εύας. Κρεμούσαν πάνω του λεπτά μπισκότα, που σιγά σιγά απόκτησαν διάφορα σχήματα. Στο ίδιο δωμάτιο τα Χριστούγεννα υπήρχε και η «πυραμίδα των Χριστουγέννων», την οποία στόλιζαν με χριστουγεννιάτικα ειδώλια, κλαδιά, κεριά και ένα αστέρι.

Τον 16ο αιώνα, από την συγχώνευσή τους προέκυψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μέχρι τον 18ο αιώνα, η πλειονότητα των Γερμανών Προτεσταντών, στόλιζε δέντρο τα Χριστούγεννα, ενώ το έθιμο εξαπλώθηκε εκτός της Γερμανίας τον 19ο αιώνα.

Με την ευκαιρία δείτε κι αυτό: Η χρόνια που τα Χριστούγεννα ακυρώθηκαν!

Στις ΗΠΑ, εισήχθη τον 17ο αιώνα από τους Γερμανούς αποίκους και έγινε ιδιαίτερα δημοφιλές. Κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα οι Αμερικανοί ιεραπόστολοι εισήγαγαν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα στην Κίνα και την Ιαπωνία, όπου επικράτησε η διακόσμησή τους με περίπλοκα σχέδια από χαρτί.

Στις 22 Δεκεμβρίου 1882, ο Τόμας Έντισον ηλεκτροφώτισε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Νέα Υόρκη, αντικαθιστώντας τα κεριά με ηλεκτρικούς λαμπτήρες, που ο ίδιος είχε ανακαλύψει.

Στην Ελλάδα το έθιμο έφτασε την περίοδο των Βαυαρών και συγκεκριμένα το 1834, όταν και στολίστηκε η κατοικία του Όθωνα στο Ναύπλιο. Την παραμονή Χριστουγέννων του 1843, στολίστηκε με δέντρο και το πρώτο ελληνικό σπίτι, εκείνο του Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου από την Νάξο, ο οποίος ήταν και γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στην Αθήνα.

Ωστόσο το έθιμο άργησε να γίνει συνήθεια στην Ελλάδα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πέρασαν σχεδόν 80 χρόνια ώσπου οι αστοί να αρχίσουν τον στολισμό του δέντρου στα σπίτια τους, ενώ μεταπολεμικά το έθιμο διαδόθηκε σε όλη την χώρα. Η προσπάθεια αντικατάστασής του με κάτι πιο ελληνικό, στην προκειμένη περίπτωση το καράβι, έγινε τη δεκαετία του ’70. Αλλά το χριστουγεννιάτικο δέντρο επικράτησε και συνεχίζει να κοσμεί τα περισσότερα ελληνικά σπίτια.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share