Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Η ιστορία του ATM: Πώς μια "τρύπα" σε έναν τοίχο άλλαξε τον κόσμο;

Από που ξεκίνησε η ιστορία με τα ΑΤΜ;

22 Οκτωβρίου 2020 09:05
Η ιστορία του ATM: Πώς μια

Μισός αιώνας και κάτι παραπάνω πέρασε από τις 27 Ιουνίου του 1967, όταν το πρώτο ΑΤΜ έκανε την εμφάνισή του σε κατάστημα της Barclays στο Λονδίνο!

Την επόμενη φορά που θα τραβήξετε χρήματα από ένα μηχάνημα αυτόματης ανάληψης, ίσως έχει ενδιαφέρον να αναλογιστείτει ότι το ATΜ έκλεισε εφέτος τα 50 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση.

Το ATM (σ.σ.: το ακρωνύμιο προκύπτει από τη φράση "Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές" ή στα αγγλικά
Automated Teller Machines") αποτελεί δημιούργημα του Σκωτσέζου εφευρέτη Σέπερντ Μπάρον. Το πρώτο μηχάνημα αυτόματης ανάληψης χρημάτων άρχισε να λειτουργεί στις 27 Ιουνίου 1967 σε υποκατάστημα της τράπεζας Barclays στο ‘Ενφιλντ του βόρειου Λονδίνου, η οποία είχε παραγγείλει άλλα πέντε.

Ο Βρετανός ηθοποιός Ρεγκ Βάρνι, που πρωταγωνιστούσε στην τηλεοπτική κωμωδία “On the Buses”, ήταν ο πρώτος που έκανε ανάληψη χρημάτων από το νέο μηχάνημα.

Σήμερα, ο αριθμός των ΑΤΜ υπολογίζεται σε τρία εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, με περίπου 70.000 μηχανήματα μόνο στη Βρετανία, τα οποία διένειμαν 175 δισεκατομμύρια στερλίνες το 2016. Το ΑΤΜ στο βορειότερο σημείο του πλανήτη είναι αυτό που έχει τοποθετηθεί στην πόλη Λονγκγιαρμπίεν, στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας και το ΑΤΜ στο σταθμό ΜακΜούρντο του Νότιου Πόλου είναι αυτό που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο.


Χρυσό το πρώτο ATM

Για τον εορτασμό της 50ης επετείου, η Barclays μετέτρεψε σε χρυσό το ΑΤΜ στο υποκατάστημά της στο ‘Ενφιλντ, πρόσθεσε αναμνηστική πλάκα και κόκκινο τάπητα μπροστά από το μηχάνημα το οποίο χρησιμοποιούν οι πελάτες της.

“Παρά την τεράστια χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και της πληρωμής με πιστωτικές κάρτες, τα μετρητά παραμένουν ένα καθοριστικό κομμάτι της καθημερινότητας των περισσοτέρων ανθρώπων”, δήλωσε ο ΡάχιλΑχμεντ, επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης Εμπειρίας των Πελατών και Δικτύων στη Barclays.

TAGS
 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share