Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αδιανόητο: 13+1 καθημερινά προϊόντα που η τιμή τους εκινάχθηκε μετά την κατάργηση της δραχμής

Φοβερό!

24 Μαΐου 2020 15:39
Αδιανόητο: 13+1 καθημερινά προϊόντα που η τιμή τους εκινάχθηκε μετά την κατάργηση της δραχμής
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Αδιανόητο είναι, αν το σκεφτεί κανείς, το τι μπορούσαμε να αγοράσουμε κάποτε με τις δραχμές και τι (δεν) μπορούμε να αγοράσουμε με ευρώ, έχοντας τα ίδια χρήματα αναλογικά.

Με ένα χιλιάρικο στην τσέπη, κάποτε, μπορούσε κανείς να περάσει... ζωή και κότα στη μέρα του, ενώ ένα μπουκαλάκι νερό κόστιζε μόλις 50 δραχμές. Η αλήθεια είναι, βέβαια, ότι οι καταστάσεις δεν είναι ίδιες, άρα και οι συγκρίσεις ίσως να μην ορθές, αλλά σε κάθε περίπτωση πάντα θα μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία, ειδικά όταν μπορούμε να πουλήσουμε παλιές μας δραχμές για 240 ευρώ.

Όταν βλέπει κανείς, δε, την χαώδη διαφορά μεταξύ ορισμένων καθημερινών προϊόντων, είναι φυσιολογικό να... πάθει πλάκα με την αναλογική διαφορά στις τιμές.

Για αυτό το λόγο, επομένως, σας παρουσιάζουμε 13+1 προϊόντα, τα οποία αγοράζουμε καθημερινά και τα συγκρίνουμε, με αποτέλεσμα να... μας πιάνει πόνος ψυχής.

Ας τα δούμε αναλυτικά:

Τσίχλα: 20 δραχμές – 0,10 €
Νερό: 50 δραχμές – 0,50 €
Σοκολάτα 100gr: 300 δραχμές – 1,50 €
Πακέτο τσιγάρα: 500 – 750 δραχμές – Από 4,5 €
Μπουκάλι γάλα: 240 δραχμές – 1,50 €
Τυρογαριδάκια: 100 δραχμές – 1,00 €
Παγωτό πύραυλος: 200 – 250 δραχμές – 2,20€ – 2,50 €
Αθλητική εφημερίδα: 250 δραχμές – 1,30 €
Ψωμί/κιλό: 160 δραχμές – 1,80 €
Τυρόπιτα: 150 δραχμές – 1,80 €
Καφές στο χέρι: 350 δραχμές – 1,50 €
Πάστα: 400 δραχμές – 2,50 €
Τούρτα/κιλό: 2.900 δραχμές – 15 €
Πιτόγυρο: 250 δραχμές – 2,20 €

Απίστευτο: Ξέρετε ποιο χωριό απεικονίζεται στο 5χιλιαρο των δραχμών;

Ξέρετε ποιο χωριό απεικονίζεται στο 5χιλιαρο των δραχμών; Ο λόγος για την Καρύταινα, ένα χωριό της ορεινής Αρκαδίας, το οποίο είναι γνωστό ως "χωριό του Πεντοχίλιαρου". Αξίζει να το επισκεφτείτε.

Από το 1984 το μεσαιωνικό κάστρο του χωριού κοσμούσε το (τότε) χαρτονόμισμα με την τότε υψηλότερη αγοραστική αξία. Το κάστρο οικοδομήθηκε τον 13ο αιώνα, όταν το χωριό κατείχαν οι Φράγκοι. Ακριβώς δίπλα του βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Παναγίας, που αργότερα έμεινε γνωστή ως "εκκλησία του Κολοκοτρώνη", ο οποίος απελευθέρωσε το χωριό κατά την επανάσταση του 1821.

Τι κάνει την Καρύταινα να ξεχωρίζει;

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν, πως ο ρομαντισμός που αποπνέουν τα λιθόστρωτα σοκάκια της δημιουργεί μια αίσθηση αλλοτινών εποχών, άλλοι στέκονται στις μοναδικές φυσικές ομορφιές της και άλλοι θεωρούν πως το άλφα και το ωμέγα σε όλη την υπόθεση είναι οι τεράστιες δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού που πρoσφέρει ο Αλφειός. Το rafting, άλλωστε, δεν είναι μια εμπειρία που ζει κανείς καθημερινά.

Καζαντζάκης: Το "Τολέδο" της Πελοποννήσου

Γεγονός αναντίρρητο πάντως είναι πως ο χαρακτηρισμός της περιοχής από το μεγάλο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη ως "Το Τολέδο της Πελοποννήσου" λίγο απέχει από την πραγματικότητα. Το ιστορικό και όμορφο χωριό προσφέρεται για εκδρομές και τριήμερα. Απολαύστε τη θέα από το φημισμένο Κάστρο, περπατήστε στα σοκάκια του γραφικού χωριού και ζήστε τη φύση.

Περπατήστε στο ελατόδασος του Μαινάλου

Η ομορφιά της περιοχής μαγνητίζει τους επισκέπτες και με το υπέροχο ελατόδασός του Μαινάλου. Το υγρό στοιχείο, τα πανύψηλα έλατα και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον της περιοχής θα σας φέρουν ακόμα πιο κοντά με την μαγεία της Καρύταινας και ευρύτερα της Ορεινής Αρκαδίας. Για τους λάτρεις του σκι και του χειμώνα, αξίζει να επισκεφτείτε και το πανέμορφο και χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής.

Και μιας και αναφερθήκαμε σε δραχμές, δείτε εδώ το κρυφό σύμβολο στο εκατοστάρικο των δραχμών που δεν είχατε παρατηρήσει ποτέ. Περνάει το μήνυμα ότι...

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share