Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

26 χρόνια πριν - Φεβρουάριος του 1994: Ο ανατρεπτικός Νόμος του Παπαθεμελή και το τραγούδι του Λάκη Λαζόπουλου (Video)

Όταν οι Αθηναίοι δεν μπορούσαν να πάνε στα μπαρ και ξενυχτούσαν στην πλατεία Συντάγματος

8 Μαΐου 2020 12:00
26 χρόνια πριν - Φεβρουάριος του 1994: Ο ανατρεπτικός Νόμος του Παπαθεμελή και το τραγούδι του Λάκη Λαζόπουλου (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

26 χρόνια πριν! Ήταν τον Φεβρουάριο του 1994 όταν ο νόμος Παπαθεμελή έκανε, κυρίως, τους νέους να διαδηλώσουν στην πλατεία Συντάγματος και να συνθέσουν την πιο επική συγκέντρωση που γνώρισε η χώρα κατά του κλεισίματος των νυχτερινών κέντρων στις 2 το πρωί. Με τις σημερινές συγκεντρώσεις σε πλατείες εν μέσω κορωνοϊού να μας γυρίζουν χρόνια πίσω!

Η πλατεία Συντάγματος για αρκετές νύχτες και μέχρι τα ξημερώματα γέμιζε από μουσικές και χορούς από άτομα που δεν μπορούν να ανεχθούν να σταματά η διασκέδασή τους στις 2 το πρωί αναγκαστικά και με νόμο του κράτους.

Οι διαμαρτυρόμενοι έκαναν λόγο για την αρρώστια της «ξενυχτίασης» και τα τηλεοπτικά συνεργεία κάλυπταν εικόνες που σήμερα για πολλούς είναι αξέχαστες. Τι ήταν, όμως εκείνο που προκάλεσε την οργή των πολιτών και την άρνησή τους να πειθαρχήσουν στο νόμο;

Πρόκειται για την κοινή απόφαση των υπουργών Δημόσιας Τάξης, Στέλιου Παπαθεμελή και Εργασίας, Ευάγγελου Γιαννόπουλου, για τη θέσπιση νέου ωραρίου για τα νυχτερινά κέντρα είχε γίνει σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η αστική ηχορύπανση. Τα κόλπα που σκαρφίζονταν οι μαγαζάτορες ήταν πολλά και οι αυτοφωράκηδες είχαν γίνει περιζήτητοι.

Ο Λάκης Λαζόπουλος, που την εποχή εκείνη έκανε τους «Δέκα Μικρούς Μήτσους» κατάφερε να εκφράσει το λαϊκό αίσθημα μέσα από το τραγούδι «Παπαθεμελή- Παπαθεμελή», το οποίο και σατύριζε το γεγονός και τις αντιδράσεις του κόσμου.

Δείτε εικόνες μιας άλλης εποχής που δε θυμίζει τις αγωνίες του σήμερα και τους λόγους διαμαρτυρίας στη μετά κορωνοϊό εποχή.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share