Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Βαγγέλης Γιακουμάκης: 5 χρόνια από την ημέρα θρίλερ - Η εξαφάνιση μυστήριο με το τραγικό φινάλε ένα μήνα μετά

Η μέρα που ξεκίνησαν όλα

7 Φεβρουαρίου 2020 08:21
Βαγγέλης Γιακουμάκης: 5 χρόνια από την ημέρα θρίλερ - Η εξαφάνιση μυστήριο με το τραγικό φινάλε ένα μήνα μετά

Στις 6 Φεβρουαρίου του 2015 χάνονται τα ίχνη του 20χρονου Ρεθυμνιώτη σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Βαγγέλη Γιακουμάκη. Άμεσα ξεκινούν οι έρευνες για τον εντοπισμό του. Τις μέρες που ακολούθησαν βγήκαν στο φως της δημοσιότητας μαρτυρίες σοκ για τον Γολγοθά που περνούσε.

Ο Βαγγέλης Γιακουμάκης βρέθηκε τυχαία νεκρός γύρω στις 8 το πρωί της Κυριακής 15 Μαρτίου 2015. Ένα νεαρό ζευγάρι που περνούσε απ΄την περιοχή αντιμετώπισε πρόβλημα με το αυτοκίνητο του που κόλλησε στη λάσπη. Στην προσπάθεια τους να βρουν κάποιο αντικείμενο για να ξεκολλήσουν το αμάξι, εντόπισαν το πτώμα του παιδιού.

Ο άτυχος 20χρονος έφερε τραύμα στο δεξί χέρι, ενώ αριστερά του ήταν πεσμένο ένα μαχαίρι. Το πτώμα που ήταν σε προχωρημένη σήψη, αναγνωρίστηκε από τα ρούχα του. Το σκούρο φούτερ με τη λέξη ITALIA, το τζιν παντελόνι και τα μαύρα μποτάκια που φορούσε ο φοιτητής την ημέρα που εξαφανίστηκε στις 6 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο Βαγγέλης Γιακουμάκης πέθανε την ημέρα που εξαφανίστηκε.

Ο σπουδαστής αντιμετώπιζε βίαιη συμπεριφορά, εκφοβισμός και επιθέσεις από άλλους σπουδαστές. Όπως ανέφερε στην εκπομπή της δημοσιογράφου Αγγελικής Νικολούλη πρώην σπουδαστής «Αυτό που έγινε είναι τεράστιο έγκλημα. Ήμουν σ' αυτή τη Σχολή και ντρέπομαι να το λέω. Ο Βαγγέλης ήταν ένα αρνί που μπήκε μέσα σε μια αγέλη λύκων…»

Ο θάνατος του, αρχικά αποδόθηκε σε αυτοκτονία. Όμως τον Ιούνιο του 2015 ο Εισαγγελέας Ιωαννίνων έκανε την ανατροπή και άσκησε δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση χωρίς όμως να προσωποποιεί το κακούργημα, για επικίνδυνες σωματικές βλάβες από συγκεκριμένα πρόσωπα και για παράνομη βία κατ’ εξακολούθηση.

Το 2016 δημοσιοποιήθηκε βίντεο με τραμπουκισμούς που υπέβαλαν τον σπουδαστή.

Τον Ιανουάριο του 2018, το Τριµελές Εφετείο Πληµµεληµάτων Ιωαννίνων καταδίκασε τον πρώην διευθυντή της Γαλακτοκοµικής Σχολής σε ποινή φυλάκισης 6 µηνών µε τριετή αναστολή, ενώ απάλλαξε από τις κατηγορίες την υπεύθυνη των εστιών της Σχολής και τον πρώην βουλευτή κ. Μαρκογιαννάκη, ο οποίος ήταν κατηγορούµενος για «ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος».

Το 2019 ορίστηκε δίκη, µε κατηγορούµενους 9 νεαρούς, ηλικίας από 21 έως 25 χρόνων σήµερα, οι οποίοι παραπέµφθηκαν να δικαστούν στο Μονοµελές Πληµµελειοδικείο Ιωαννίνων, δι’ απευθείας κλήσεως, για το αδίκηµα της «επικίνδυνης σωµατικής βλάβης από κοινού και κατά µόνας, κατ’ εξακολούθηση».

Στο κατηγορητήριο που παρουσίασε η εφημερίδα το «Εθνος» καταγράφονται συνολικά 23 περιστατικά κακοποίησης του 20χρονου Βαγγέλη Γιακουµάκη που σηµειώθηκαν εντός και εκτός της Γαλακτοκοµικής Σχολής Ιωαννίνων, από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2015.

Η ακροαματική διαδικασία, χωρίς να εμφανιστεί κανένας από τους εννέα κατηγορούμενους ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019. Το δικαστήριο χρειάστηκε δέκα συνεδριάσεις με αρκετές διακοπές για να εξετάσει έναν μεγάλο αριθμό μαρτύρων, προκειμένου να ρίξει φως στις συνθήκες που οδήγησαν στην εξαφάνιση και τον θάνατο τον 20χρονο από το Ρέθυμνο. Ο εισαγγελέας στην πρόταση του ήταν καταπέλτης. Αφού τόνισε πως η δίκη ήταν εξαιρετικά δύσκολη, πρότεινε την ενοχή των οκτώ κατηγορουμένων και την αθώωση του ενός.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε τον Φεβρουάριο αλλά αναβλήθηκε για τον Απρίλιο. Η καθυστέρηση οφείλεται στη στάση των μαρτύρων, οι οποίοι είτε έπαθαν «αμνησία» είτε δεν ήθελαν να καταθέσουν.

Ο εισαγγελέας περιέγραψε τον Βαγγέλη Γιακουμάκη ως ένα ήσυχο και ευγενικό παιδί. Χαρακτήρισε “συμμορία” την παρέα των Κρητικών και ζήτησε να απορριφθούν οι ισχυρισμοί πως τα όσα έκαναν στον αδικοχαμένο σπουδαστή ήταν στα πλαίσια αστείου.

Μετά από σχεδόν δυόμιση μήνες ακροαματικής διαδικασίας, η Έδρα υιοθέτησε την πρόταση του Εισαγγελέα. Έκρινε ένοχους τους οκτώ από τους εννιά κατηγορούμενους για τα αδικήματα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών από κοινού και κατ’ εξακολούθηση.

Οι συνήγοροι επικαλέστηκαν κατά περίπτωση το άρθρο 133 του Π.Κ. για την “εφηβική και μετεφηβική ωριμότητα” καθώς και τον πρότερο και σημερινό έντιμο βίο.

Οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι:

Για τρεις από τους σπουδαστές που κατά τον χρόνο τέλεσης των αδικημάτων ήταν ανήλικοι, 150 ώρες κοινωφελούς εργασίας που πιθανότατα θα εκτίσουν σε δομή της Κρήτης.
Για τους υπόλοιπους πέντε, 36 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή. Ωστόσο, η ποινή είναι εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ/ημέρα με ανασταλτικό χαρακτήρα στο εφετείο.
Όλοι τους άσκησαν έφεση.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο πατέρας του Βαγγέλη δήλωσε μέσω του δικηγόρου της οικογένειας Δημήτρη Μπούκα: “Δεν ντρέπομαι για τον Βαγγέλη, δεν ντρέπομαι για την Κρήτη. Όσα αποκαλύφτηκαν στο δικαστήριο, αφορούν άτομα που δεν έχουν σχέση με την Κρήτη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους για το σεβασμό που εισπράξαμε. Μετά τη σημερινή απόφαση, ο γιος μου θα είναι καλύτερα τώρα”.

Η έρευνα για την δίωξη ανθρωποκτονίας από πρόθεση συνεχίζεται.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Πατέρας Βαγγέλη Γιακουμάκη: «Δικαίωση για το παιδί μου!»

"Δεν είναι η φωνή του παιδιού μας" Ισχυρίζονται οι γονείς του Βαγγέλη Γιακουμάκη! (Video)

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στο AthensMagazine.gr

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share