Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Τη μνήμη του Αγίου Στυλιανού τιμά σήμερα, 26 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας! (Video)

Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν σήμερα!

26 Νοεμβρίου 2019 08:15
Τη μνήμη του Αγίου Στυλιανού τιμά σήμερα, 26 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας! (Video)

Μεγάλη γιορτή είναι σήμερα 26 Νοεμβρίου για την Εκκλησία μας! Είναι της Αγίου Στυλιανού!

Εσύ ήξερες γιατί ανάβουμε κερί στην εκκλησία;

Θεωρείται ο προστάτης των βρεφών και των νηπίων. Στις εικόνες, οι αγιογράφοι τον απεικονίζουν να κρατά πάντοτε ένα νήπιο στην αγκαλιά του προστατεύοντας το. Παρότι ο ίδιος δεν είχε ποτέ οικογένεια θεωρείται ο Άγιος στον οποίο προσεύχονται οι μητέρες την υγεία των παιδιών τους. Θεωρείται ο προστάτης των βρεφών και των νηπίων. Οι πηγές είναι ελάχιστες και οι πληροφορίες ακόμη λιγότερες. Θεωρείται ότι έζησε μεταξύ 4ου και 6ου αιώνα στην Παφλαγονία, μια χώρα της Μικράς Ασίας στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Αυτό στο οποίο συγκλίνουν όλοι οι βιογράφοι του είναι πως προερχόταν από ιδιαίτερα εύπορη οικογένεια. Λέγεται πως όταν πέθαναν οι γονείς του, ο ίδιος μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς γιατί δεν άντεχε να ζει με άνεση τη στιγμή που υπήρχαν άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν να φάνε.

Ο ίδιος δεν παντρεύτηκε ποτέ ούτε και απέκτησε παιδιά. Προτίμησε τη μοναχική ζωή και έζησε ως αναχωρητής.

Μια από τις εκκλησιαστικές παραδόσεις λέει πως ο ίδιος ζούσε απομονωμένος σε ερημική περιοχή και πως την τροφή του προμήθευε καθημερινά ένας Άγγελος.

Είναι άγνωστο πως δημιουργήθηκε η φήμη του προστάτη των βρεφών. Όμως όπως σημειώνεται στη βιογραφία του, γυναίκες με τα μωρά τους τον επισκέπτονταν συχνά για να ζητήσουν τη βοήθεια του στο να ξεπεραστούν σοβαρές ασθένειες που τα ταλαιπωρούσαν.

Μια από τις ετοιμολογίες του ονόματος του παραπέμπει στο ρήμα «στυλώνω». Οι γονείς θεωρούσαν πως ο Άγιος «στυλώνει» στερεώνει δηλαδή τα παιδιά τους.

Στον Άγιο Στυλιανό προσεύχονται και οι γυναίκες εκείνες που αδυνατούν να κυοφορήσουν ή έχουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη τους, ενώ πολλές όταν γεννούσαν παιδιά τα οποία αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας, τα έταζαν στον Άγιο, χαρίζοντας τους το όνομα Του.

Ιερά Λείψανα
Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος.
Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Δαμάστας Φθώτιδος, Λειμώνος Λέσβου, Δαδίου Φθιώτιδος και Κάτω Ξενιάς Αλμυρού Μαγνησίας.

Ο Άγιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας τιμάται από την Εκκλησία μας στις 26 Νοεμβρίου.

Τη μνήμη της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης τιμά σήμερα, 25 Νοεμβρίου, η Εκκλησία μας! (Video)

Μεγάλη γιορτή είναι σήμερα 25 Νοεμβρίου για την Εκκλησία μας! Είναι της Αγίας Αικατερίνης!

Ποια ώρα γεμίζουν οι Εκκλησίες με Αγγέλους; Συγκλονίζει η Γερόντισσα Λαμπρινή!

Η Αγία Αικατερίνη γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο πατέρας της, ονομαζόταν Κώνστας ή Κέστος, και ήταν άρχοντας της περιοχής όπου και διέθετε πολλά πλούτη. Σε αυτό το περιβάλλον μεγάλωσε η Αγία Αικατερίνη μαθητεύοντας δίπλα στους καλύτερους δασκάλους λόγω της οικονομικής ευμάρειας του πατέρα της και του ανεξάντλητου πνεύματός της.

Έτσι γνώρισε την ελληνική φιλοσοφία, εμαθε γλώσσες και σπούδασε την ιατρική επιστήμη.

Το καλλιεργημένο πνεύμα της, η μεγάλη της ομορφιά και τα πλούτη της οικογένειάς της, την κατέστησαν μια από τις πιο περιζήτητες νύφες της περιοχής της. Θέλοντας να παντρευτεί κάποιον ισάξιό της δεν έκανε δεκτά τα προξενιά που της πήγαιναν.

Η μητέρα της προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα αυτό την έστειλε να επισκεφθεί και να συμβουλευτεί έναν χριστιανό ασκητή που ασκήτευε λίγο έξω από την Αλεξάνδρεια. Με τις συμβουλές του ασκητή αλλά και ένα όνειρο που είδε με την Θεοτόκο αποφάσισε να διδαχθεί περισσότερα για τον χριστιανισμό και να βαπτιστεί χριστιανή. Μετά την βάπτισή της είδε στο όνειρό της την Παναγία και τον Χριστό.

Η Θεοτόκος της πέρασε στο χέρι ένα δαχτυλίδι και της ζήτησε να έχει μοναδικό νυμφίο τον Υιό Της. Ξυπνώντας είδε το δαχτυλίδι στο δάχτυλό της και κατάλαβε πως δεν ήταν ένα απλό όνειρο. Από τότε αφιέρωσε την ζωή της στον Χριστό και την αληθινή θρησκεία.

Όταν επί Μαξεντίου διεξαγόταν διωγμός εναντίον των χριστιανών, η Αγία Αικατερίνη δε φοβήθηκε, αλλά με παρρησία διέδιδε πώς ο Ιησούς Χριστός είναι ο μόνος Αληθινός Θεός. Για το λόγο αυτό συνελήφθη από τον έπαρχο της περιοχής, ο οποίος προσπάθησε με συζητήσεις να την πείσει να αρνηθεί την πίστη της.

Όταν ο έπαρχος διαπίστωσε την ανωτερότητα των λόγων της Αγίας, συγκάλεσε δημόσια συζήτηση με τους πιο άξιους ρήτορες της Αλεξάνδρειας, τους οποίους όμως η Αγία Αικατερίνη αποστόμωσε. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κάποιοι από τους συνομιλητές της Αγίας πείστηκαν για τους λόγους της και ασπάστηκαν την Χριστιανική Πίστη.

Μπροστά σε αυτή την κατάληξη, ο έπαρχος διέταξε να τη βασανίσουν σκληρά με την ελπίδα πώς η Αγία θα λύγιζε και θα αρνιόταν τον Χριστό. Όμως η Αγία Αικατερίνη έμεινε ακλόνητη στην πίστη της. Στις 25 Νοεμβρίου του 304 μ.Χ. παρέδωσε μαρτυρικά, με αποκεφαλισμό, την ψυχή της στον Κύριο ύστερα από διαταγή του επάρχου.

Το άψυχο σώμα της Αγίας μετέφεραν δύο Άγγελοι στο όρος Σινά όπου και βρέθηκε μετά από 4 αιώνες από έναν ασκητή. Ο ασκητής αυτός το μετέφερε στη Μονή όπου και βρίσκεται μέχρι και σήμερα μυροβολώντας και κάνοντας Θαύματα.

Απολυτίκιο:
Ήχος πλ. α’. Τον συνάναρχον Λόγον.
Την πανεύφημον νύμφην Χριστού υμνήσωμεν, Αικατερίναν την θείαν και πολιούχον Σινά, την βοήθειαν ημών και αντίληψιν ότι εφίμωσε λαμπρώς, τους κομψούς των ασέβων, του Πνεύματος τη μαχαίρα, και νυν ως Μάρτυς στεφθείσα, αιτείται πάσι το μέγα έλεος.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου τιμά σήμερα 21 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας! (Video)

Μεγάλη γιορτή είναι σήμερα 21 Νοεμβρίου για την Εκκλησία μας! Είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου!

Η Άννα, η μητέρα της Θεοτόκου, επειδή πέρασε όλη σχεδόν τη ζωή της στείρα, χωρίς να γεννήσει παιδί, παρακάλούσε προσευχόμενη στο Θεό, μαζί με τον άνδρα της Ιωακείμ, να τους χαρίσει ένα παιδί. Άγχος, απελπισία, κατάθλιψη, σύγχυση: Οι προσευχές στην Παναγία για κάθε περίσταση!

Και αν γινόταν αυτό, αμέσως θα το αφιέρωναν στο Θεό. Και πράγματι, ο Θεός ευδόκησε και εισάκουσε τις προσευχές τους, και η Αννα γέννησε την Υπεραγία Θεοτόκο. Όταν Αυτή έγινε τριών χρονών, Την πήραν οι γονείς Της και αφιέρωσαν τη Θυγατέρα τους στο Θεό, αφού Την πήγαν στο Ναό.

Την παρέδωσαν στον αρχιερέα Ζαχαρία, ο οποίος αφού Την παρέλαβε, Την εισήγαγε στα Άγια των Αγίων, όπου εκεί μόνο ο αρχιερέας έμπαινε μια φορά το χρόνο.

Αλλά ο Ζαχαρίας γνώριζε δι’αποκαλύψεως τι έμελλε να συμβεί δια της Κόρης Αυτής. Εκεί η Παρθένος έμεινε δώδεκα χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ καθημερινά προμήθευε την Παναγία με ουράνια τροφή.

Βγήκε τότε, όταν ήλθε η ώρα του Θείου Ευαγγελισμού για να συμβάλει στη σάρκωση του Σωτήρα Χριστού, που είναι «ο αγαπήσας ημάς και δους παράκλησιν αιωνίαν και ελπίδα αγαθήν εν χάριτι» (Β’ Θες. 2:16). Ο Οποίος, δηλαδή, μας αγάπησε και μας έδωσε παρηγοριά που δε θα έχει τέλος, αλλά θα είναι αιώνια, και μας χάρισε ελπίδα αγαθών ουρανίων.

Απολυτίκιο:

Ήχος δ’.

Σήμερον της ευδοκίας Θεού το προοίμιον, και της των ανθρώπων σωτηρίας η προκήρυξις εν Ναώ του Θεού, τρανώς η Παρθένος δείκνυται, και τον Χριστόν τοις πάσι προκαταγγέλλεται. Αυτή και ημείς μεγαλοφώνως βοήσωμεν, Χαίρε της οικονομίας του Κτίστου η εκπλήρωσις.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share