Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024

Πώς είναι σήμερα τα πρόσωπα που καθήλωσαν την ανθρωπότητα!

Τα πιο όμορφα μάτια, το μωρό απ' το εξώφυλλο των Nirvana...

12 Νοεμβρίου 2019 12:13
Πώς είναι σήμερα τα πρόσωπα που καθήλωσαν την ανθρωπότητα!

Είναι κάποιες φωτογραφίες που μπορεί να τις είδαμε μία φορά στη ζωή μας πριν από χρόνια αλλά καρφώθηκαν στο μυαλό μου και όπου και να τις ξαναδούμε φυσικά και θα τις αναγνωρίσουμε.

Συγκλονιστικές εικόνες από την φυλακή που γυρίστηκε το «Πράσινο Μίλι»: Δείτε πως είναι σήμερα… [Photos]

Μιλάμε για φωτογραφίες οι οποίες καθήλωσαν την ανθρωπότητα στο αντίκρισμα τους, φωτογραφίες που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα συνεχίζουν να περνούν μηνύματα.

Μπορεί σε αυτές να μην πρωταγωνιστούν αστέρες του σινεμά ή φανταχτεροί καλλιτέχνες, τα πρόσωπα ωστόσο που επιλέχτηκαν τράβηξαν τα βλέμματα και έμειναν στην ιστορία.

Σήμερα οι πρωταγωνιστές τους συνεχίζουν τις ζωές τους κανονικά. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε πέντε τέτοιες περιπτώσεις του τότε και του τώρα.

Το κορίτσι από το Αφγανιστάν

O λόγος για την εικόνα της Σαρμπάτ Γκούλα που έγινε γνωστή ως «το κορίτσι από το Αφγανιστάν», μέσα από εξώφυλλο του National Geographic. Τη φωτογραφία τράβηξε ο Στιβ ΜακΚάρι και η 12χρονη τότε Σαρμπάτ Γκούλα υπήρξε πρόσφυγας στο Πακιστάν, κατά την διάρκεια της σοβιετικής κατοχής του 1984.

Η Σαρμπάτ 17 χρόνια μετά συναντήθηκε με το φωτογράφο της. Πλέον είναι 30 χρονών αλλά δεν μπορεί να θυμηθεί ακριβώς την ηλικία της και μένει στα βουνά δίπλα στην Tora Bora μαζί με τον άντρα της και τα τρία τους παιδιά. Όταν ρωτήθηκε αν ένοιωσε ποτέ ξανά ασφαλής, απάντησε: «Όχι, όμως η ζωή στο ταλιμπανικό καθεστώς ήταν καλύτερη. Τουλάχιστον είχαμε ειρήνη και τάξη».

Το «Κορίτσι Ναπάλμ»

H μικρή Φαν Τι Κιμ Πουκ τρέχει γυμνή στο δρόμο έπειτα από τα σοβαρά εγκαύματα που υπέστη από επίθεση νοτιοβιετναμέζων στο χωριό της. Η φωτογραφία του Nick Ut κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τραβήχτηκε τον Ιούνιο του 1972.

Σήμερα η Κιμ είναι 51 χρονών. Αφού τελείωσε το σχολείο, μπήκε στην ιατρική σχολή, όμως αναγκάστηκε να την παρατήσει εξαιτίας του κομουνιστικού καθεστώτος. Το 1982, ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ μεσολάβησε για να σπουδάσει στην Κούβα. Πλέον είναι γιατρός και μητέρα δύο παιδιών. Όπως λέει: «έχω σύζυγο και νέα ζωή και θέλω να είμαι φυσιολογική, όπως όλοι οι άλλοι».

To «μωρό από το Nevermind» των Nirvana

Το εξώφυλλο του δίσκου των 90 ‘sμε το μωράκι μέσα στην πισίνα έχει καταφέρει να γίνει ένα από τα πιο εμβληματικά μιας ολόκληρης περιόδου. Ο πρωταγωνιστής φυσικά είναι ένα βρέφος με το όνομα Σπένσερ Έλντεν.

Είναι 22 χρονών και φοιτητής Καλών Τεχνών. Ακόμα τον φωνάζουν «Nirvana Baby». Ο πατέρας του ήταν φίλος με τον Κερκ Γουίντλ, ο οποίος και τράβηξε την χαρακτηριστική φωτογραφία. «Ο πατέρας μου ήταν δημιουργός ειδικών εφέ για το Χόλιγουντ. Μια μέρα πήγαν στην τοπική πισίνα, με πέταξαν μέσα και τέλος. Ήταν κάτι σαν φιλική εξυπηρέτηση».

Το παιδάκι του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου

To παιδί φαίνεται σαν να παρακαλά τον μπαμπά του να το περιμένει όταν εκείνος πάει να πολεμήσει. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στο Westminster του Καναδά, ενώ λίγες ημέρες μετά βρήκε τον δρόμο της προς τις ΗΠΑ, όπου φιλοξενήθηκε στο περιοδικό TIME.

Ο Γουόρεν "Γουάιτι" Μπέρναρντ είναι σήμερα 79 χρονών και ζει στο Tofino. Δωρίζει ακόμα τα μεμοραμπίλια του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε τοπικά μουσεία. «Ο πόλεμος τελείωσε όταν ο πατέρας μου γύρισε σπίτι ασφαλής, αλλά θέλω να εξασφαλίσω ότι οι μνήμες του πολέμου δε θα ξεχαστούν από τις επόμενες γενιές».

Οι Ολυμπιονίκες με την υψωμένη γροθιά

Την περίοδο που το κίνημα των Μαύρων Πανθήρων είχε αποκτήσει μεγάλη φήμη στην Αμερική, οι Ολυμπιονίκες ύψωσαν τις γροθιές τους στον αέρα (σήμα των Μαύρων Πανθήρων) κατά την διάρκεια της απονομής στους Ολυμπιακούς του 1968 στο Μεξικό.

Τα χρόνια που ακολούθησαν, ο Σμιθ και ο Κάρλος συνέχισαν την αθλητική τους καριέρα και ύστερα ασχολήθηκαν με ιδιωτικές επιχειρήσεις, μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Ο αργυρός Πίτερ Νόρμαν, ο τρίτος της φωτογραφίας που δεν ύψωσε τη γροθιά του δέχτηκε έντονη κριτική για την μη συμμετοχή του και απεβίωσε το 2006 από καρδιακό επεισόδιο. Στην κηδεία του, ο Τόμι Σμιιθ και ο Τζον Κάρλος κράτησαν προς τιμήν του το φέρετρο.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share