Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ξύπνησαν μνήμες 1999: Ο καταστροφικός σεισμός των 7,6 Ρίχτερ που "διέλυσε" την Κωνσταντινούπολη! (photos+video)

Άφησε πίσω του 17.127 νεκρούς!

27 Σεπτεμβρίου 2019 10:25
Ξύπνησαν μνήμες 1999: Ο καταστροφικός σεισμός των 7,6 Ρίχτερ που

Η ισχυρή σεισμική δόνηση 5,8 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της Πέμπτης (26/09) ξύπνησε μνήμες από τον καταστροφικό σεισμό του 1999!

Ο σεισμός του Ιζμίτ συνέβη στις 17 Αυγούστου 1999 και είναι μια από τις πιο καταστροφικές στιγμές στην σύγχρονη ιστορία της Τουρκίας.

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην πόλη Ιζμίτ, που είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Κοτζαελί (ελάχιστα χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης) και είχε μέγεθος 7,6 Ρίχτερ. Η διάρκεια του σεισμού ήταν 37 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη αντιληπτή έντασή του ανήλθε στο επίπεδο IX (9), ήταν δηλαδή «πολύ καταστροφικός», στη 12-βάθμια Κλίμακα Μερκάλι.

Με την ευκαιρία διαβάστε: "Σεισμός 250 φορές μεγαλύτερος μέχρι το 2022 στην Κωνσταντινούπολη"!

Από το σεισμό έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από δέκα χιλιάδες άνθρωποι, ενώ χιλιάδες ήταν και οι τραυματίες. Τεράστιες ήταν οι καταστροφές και σε σπίτια, δημόσια κτίρια και υποδομές.

Η Τουρκία εξαιτίας του ρήγματος της Ανατολίας, καθιστάται ως μια σεισμογενή χώρα που δέχεται τέτοιες σοβαρές παρεμβάσεις της Φύσης. Το ρήγμα της Ανατολίας μετακινείται 2 - 2,5 εκ. προς τα δυτικά κάθε χρόνο, έχοντας ανάμεσά του το ρήγμα της Ευρασίας και της Αραβικής χερσονήσου.

Καταστροφές

Από το σεισμό επλήγη ιδιαίτερα η περιοχή Αβσιλάρ, στην Κωνσταντινούπολη, καθώς πολλά κτίρια στην περιοχή αυτή δεν ήταν σωστά κατασκευασμένα. Από τον σεισμό επηρεάστηκε και η βιομηχανική περιοχή στην ίδια περιοχή. Καταστράφηκαν δεξαμενές καυσίμων, εργοστάσια, αλλά και κτίρια του Τούρκικου Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 1999, οι νεκροί από το σεισμό έφτασαν τους 17.127 και οι τραυματίες τους 43,959. Σύμφωνα με άλλη ανακοίνωση του Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, συνολικά 120.000 σπίτια καταστράφηκαν από το σεισμό, 30.000 έπαθαν μεγάλες ζημιές, και συνολικά 6.000 κτίρια είχαν καταστραφεί μερικώς ή ριζικώς. Οι άστεγοι υπολογίστηκαν σε 500.000. Επιπλέον σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν και στην Ευρωπαική οδό Ε80, η οποία περνάει από την περιοχή που χτυπήθηκε από τον σεισμό.

Συνέπειες

Μια παγκόσμια κινητοποίηση είχε συμβεί από πολλές χώρες, με διασώστες να παίρνουν εθελοντικά την ευθύνη για την προσωρινή φροντίδα των πληγέντων. Η υποστήριξη είχε περάσει σε μεγάλη κλίμακα, με πολλές χώρες να κάνουν ποσοστιαίες δωρεές σε οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός Η Ινδία έδωσε 32.000 αντίσκηνα και 2 εκατομμύρια ρουπίες. Η BP ενέργησε υποστηρίζοντας την τοπική βιομηχανία καυσίμων "Turpas", η οποία έκανε επιτυχή προσπάθεια που επέβαλε ώστε τα καύσιμα να μην καταλήξουν στην θάλασσα.

Πολιτικά πρόσωπα επισκέφτηκαν την Τουρκία, όπως ο πρώην Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Ινδός Ναγουάζ Σαρίφ.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share