Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Θυμάστε την μικρή Λουλού; Ποια Ελληνίδα ηθοποιός κρύβεται πίσω από την φωνή της ηρωίδας;

Έκανε τεράστια τηλεοπτική επιτυχία την δεκαετία του ΄80!

19 Σεπτεμβρίου 2019 15:23
Θυμάστε την μικρή Λουλού; Ποια Ελληνίδα ηθοποιός κρύβεται πίσω από την φωνή της ηρωίδας;

Θυμάστε την μικρή Λουλού; Ποια Ελληνίδα ηθοποιός κρύβεται πίσω από την φωνή της ηρωίδας;

Η μικρή Λουλού ήταν μια από τις δημοφιλέστερες σειρές κινουμένων σχεδίων που προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση τις περασμένες δεκαετίες. Δημιουργήθηκε το 1935 από την αμερικανίδα σκιτσογράφο Μάρτζορι Χέντερσον Μπιούελ, η οποία έγινε γνωστή με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Marge». Σταύρος Παράβας: Ο θάνατος του γιου του που τον συγκλόνισε, η εξορία και ο βασανισμός! Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του ηθοποιού!

Τη δεκαετία του ’20, η Μπιούελ εργαζόταν στο περιοδικό «The Saturday Evening Post», το οποίο κυκλοφορούσε κάθε δύο μήνες και ασκούσε μεγάλη επιρροή στη μεσαία τάξη. Το αφεντικό της ζήτησε να δημιουργήσει έναν «διάδοχο» του ήρωα Καρλ Άντερσον, ενός σιωπηλού αλλά γενναίου αγοριού που πρωταγωνιστούσε στο κόμικ «Henry».

Η Μπιούελ όμως δημιούργησε έναν γυναικείο χαρακτήρα με το όνομα Λούλου Μόπετ. Όπως είχε δηλώσει: «Ήθελα ένα κορίτσι, καθώς είναι ικανό να κάνει ακροβατικά που σε ένα αγόρι θα έμοιαζαν βαρετά». Η μικρή Λουλού ήταν ένα κοριτσάκι που φορούσε κόκκινο φορεματάκι, είχε σγουρά μαλλιά, έκανε σκανταλιές και έμπλεκε συνέχεια σε μπελάδες. Η Μπιούελ εμπνεύστηκε την ηρωίδα από τον εαυτό της, καθώς μικρή είχε μπούκλες....

Στις 23 Φεβρουαρίου 1935, η μικρή Λουλού εμφανίστηκε πρώτη φορά στο περιοδικό ως μια παράνυμφος που πετούσε μπανανόφλουδες σε έναν γάμο. Από τη δεκαετία του ’50 έως το 1969 ήταν καθημερινή σειρά κόμικ στη δημοφιλέστερη εφημερίδα του Σικάγο και αργότερα έγινε σειρά βιβλίων από τον Τζον Στάνλει, ο οποίος δημιούργησε κι άλλους χαρακτήρες, όπως τη φίλη της την Άννυ. Επίσης, μετονόμασε τον χαριτωμένο φίλο της σε Τάμπι Τόμπκινς, ο οποίος αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους μικρούς αναγνώστες. Μάλιστα απ΄το 1952 έως το 1965 η Μικρή Λουλού εμφανιζόταν σε περίοπτη πινακίδα στο κέντρο της Νέας Υόρκης.

Η παιδική σειρά «Μικρή Λουλού» πέρασε και στην τηλεόραση και κυκλοφόρησε έως τη δεκαετία το 1999. Μεταφράστηκε στα Γαλλικά, Ισπανικά, Αραβικά και άλλες γλώσσες. Στην ελληνική τηλεόραση προβλήθηκε από την ΕΡΤ και από ιδιωτικά κανάλια. Η φωνή της Μικρής Λουλού ήταν η σπουδαία ηθοποιός Ματίνα Καρρά, η οποία μεταξύ άλλων είχε χαρίσει τη φωνή της στην Κάντυ Κάντυ, τη Χιονάτη, στη Μαίρη στο Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι και στην Πίπη η Φακιδομύτη.

"Στο επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι...": Η τραγική ιστορία της "φωνής" του 141!

Ίσως είναι αρκετοί αυτοί που δεν πρόλαβαν το θρυλικό " στον επόμενο τόνο, η ώρα θα είναι...". Παλιότερα καλώντας το 141 μια "φωνή" μας έλεγε την ώρα. Η ιστορία πίσω από αυτή τη φωνή είναι σκληρή. Ποια είναι η σκοτεινή ιστορία πίσω από τον μύθο του Φράνκενσταϊν;

Η Πιπίτσα Παΐσιου ήταν η βελούδινη φωνή του ραδιοφώνου της ΕΡΤ και ήταν εκείνη που ενημέρωνε το κοινό που απευθυνόταν στον ΟΤΕ για να μάθει την ώρα.

Ήταν επίσης η πρώτη εκφωνήτρια μιας εξίσου πρωτοπόρου προσπάθειας για τη λειτουργία ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα. Το 1948 μια ομάδα ερασιτεχνών οδηγών του 781 Λόχου Γενικών Μεταφορών δημιούργησε τον σταθμό που χαρακτηρίστηκε «προπομπός της ΥΕΝΕΔ». Κάλεσαν για δοκιμαστικά διάφορες γυναίκες και τελικά ως εκφωνήτρια επελέγη η Πιπίτσα Παΐσιου, η οποία με τη «βελούδινη φωνή» της είχε κερδίσει τους ακροατές του νεότευκτου τότε σταθμού.

Η Καλλιόπη Παΐσιου, κατάκοιτη μετά από εγκεφαλικό, δολοφονήθηκε από τον 90χρονο σύζυγό της στις 19 Μαρτίου 2010, στο σπίτι τους στα Βριλήσσια, 5 μέρες αφότου βγήκε από το νοσοκομείο και χωρίς ελπίδα να επανέλθει. Στο σημείωμα που άφησε ο Παΐσιος, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε, αναφέρει ότι στην πράξη του τον οδήγησε «η απελπισία, η θλίψη και η αγάπη για τη γυναίκα του»

Ο σύζυγός της, σύμφωνα με τα ιατροδικαστικά ευρήματα, αποφάσισε να τη λυτρώσει από την περιπέτειά της. Τοποθέτησε το μαξιλάρι στο πρόσωπό της, την ώρα που εκείνη κοιμόταν, με αποτέλεσμα να της προκαλέσει ασφυξία και να πεθάνει. Στη συνέχεια πήρε ένα μαχαίρι, το τοποθέτησε κάθετα στο δάπεδο και έπεσε με ορμή πάνω του ακολουθώντας για πάντα και στον θάνατο τη σύζυγό του....

Η Καλλιόπη Παΐσιου, η «Πιπίτσα» όπως την αποκαλούσαν οι συνάδελφοί της στη ραδιοφωνία, σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή από τη δεκαετία του ‘50 και τα χρόνια που ακολούθησαν.

Η Παΐσιου ήταν η φωνή της γνωστής φράσης «στον επόμενο τόνο» της υπηρεσίας εξυπηρέτησης συνδρομητών του ΟΤΕ, από το 1960. Φωνή που διατηρήθηκε ως πρόσφατα, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η ίδια η Καλλιόπη Παΐσιου είχε περιγράψει πως είχε γίνει η επιλογή της για να εκφωνεί την ώρα.

«Στη δεκαετία του ‘50 μας φώναξαν από τον ΟΤΕ περίπου δέκα εκφωνήτριες. Πήγαμε στο στούντιο της ΕΡΤ για να κάνουμε το δοκιμαστικό. Μετά από λίγο με φώναξαν και μου είπαν: «κ. Παΐσιου εσάς επιλέξαμε». «Εμένα;» τους ρώτησα. Έτσι έγινε».

Η συσκευή που μετέδιδε την ώρα ήταν μια τετράγωνη σιδερένια μεταλλική κατασκευή που έμοιαζε με τραπέζι. Μέσα ήταν τοποθετημένο ένα ρολόι μεγάλης ακρίβειας και ένας μεγάλος μεταλλικός κύλινδρος που περιστρεφόταν. Πάνω στον κύλινδρο ήταν γραμμένες οι φωνές των λεπτών, των ωρών και των δευτερολέπτων του 24ωρου. Έτσι όποιος καλούσε το 141 άκουγε την ώρα μέσα από αυτό τον μηχανισμό. Η συσκευή λειτούργησε για 25 ολόκληρα χρόνια από το 1975 έως το 2000.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share