Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κύπρος: 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή «Αττίλας ΙΙ»

«Ματωμένη» επέτειος!

14 Αυγούστου 2019 09:26
Κύπρος: 45 χρόνια από την τουρκική εισβολή «Αττίλας ΙΙ»

Σαν σήμερα, πριν από 45 χρόνια, ξεκίνησε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, με την ονομασία «Αττίλας ΙΙ». Σατανική σύμπτωση: Ακριβώς 42 χρόνια μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο, το αντίστοιχο στην Τουρκία! (PHOTOS)

Ήταν λίγο μετά τις 4:30 τα ξημερώματα, της 14ης Αυγούστου του 1975, όταν, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών της Γενεύης, τα τουρκικά στρατεύματα εξαπέλυσαν τη δεύτερη βάρβαρη επίθεση, η οποία διήρκεσε τρεις ημέρες. Ο απολογισμός ήταν να καταλάβουν το 36,2% των εδαφών της Κύπρου -μεταξύ αυτών την Αμμόχωστο, την Καρπασία και τη Μόρφου- και να εκτοπίσουν 120.000 Κύπριους.

Η 14η Αυγούστου 1974, σηματοδοτεί την ολοκλήρωση του εγκλήματος της Τουρκίας σε βάρος της Κύπρου και του Ελληνισμού.

Εισβολή στην Κύπρο: «Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές»

Λίγες ώρες πριν την εισβολή, οι Τούρκοι αξίωναν κατά τις συνομιλίες στη Γενεύη την εκκένωση του 34% των εδαφών της Κύπρου. Όταν οι συνομιλίες έπεσαν στο κενό, η Τουρκία έβαλε μπροστά το σχέδιο Β’.

Ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Τουράν Γκιουνές, επικοινώνησε με τον Τούρκο πρωθυπουργό της εισβολής Μπουλέντ Ετσεβίτ μεταβιβάζοντας του το κωδικοποιημένο τηλεγράφημα: «Η Αϊσέ μπορεί να πάει διακοπές». Ήταν το συνθηματικό έναρξης της δεύτερης εισβολής. Τα Τουρκικά άρματα μάχης ετοιμάστηκαν για να προελάσουν προς την Αμμόχωστο ανατολικά και προς τη Μόρφου δυτικά.

Εικόνες από τον «Αττίλα ΙΙ» στην Κύπρο:

«Η Κύπρος κείται μακράν»

Χαράματα της 14ης Αυγούστου αρχίζει η δεύτερη φάση της Τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Ο «Αττίλας 2» κινείται από τη Λευκωσία, ανατολικά προς τη Μια Μηλιά, την Κυθρέα, την Μεσαορία, την Αμμόχωστο και δυτικά προς τη Μόρφου.

Ο πρόεδρος Μακάριος, όπως υπενθυμίζει το SigmaLive, καταδικάζει την Τουρκική βαρβαρότητα και καλεί την διεθνή κοινότητα να αντιδράσει μπροστά στις θηριωδίες που διαπράττονται ενώ ο Γλαύκος Κληρίδης επιστρέφει από την Γενεύη πίσω στην Κύπρο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προέβη στην περίφημη δήλωση «Η Κύπρος κείται μακράν» καταδεικνύοντας την αδυναμία της Ελλάδος να βοηθήσει την Κύπρο. Η Ελλάδα αποχωρεί από το ΝΑΤΟ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός.

Κατάληψη του 36% του εδάφους της Κύπρου

Μέχρι τις 16 Αυγούστου ο «Αττίλας ΙΙ» κατορθώνει να καταλάβει την Μόρφου και την Αμμόχωστο. Μέχρι τις 18:00 το απόγευμα ο Τουρκικός στρατός χαράσσει την γραμμή του «Αττίλα» και παρά τις παραινέσεις συμφωνεί σε κατάπαυση του πυρός μόνο όταν ολοκληρώνει την βίαιη κατάληψη του 36% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πλέον, η Κερύνεια, η Καρπασία, ο Πενταδάκτυλος, η Μόρφου, η Μεσαορία και η Αμμόχωστος βρίσκεται στα χέρια των βαρβάρων σκορπώντας θάνατο, αγνοούμενους, αιχμαλώτους και πρόσφυγες. Η Κύπρος πια δεν θα είναι η ίδια.

Οι 60 ώρες της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο:

"Δεν ξεχνώ"... πώς δημιουργήθηκε το συγκλονιστικό μήνυμα για τη διχοτόμηση της Κύπρου;;;

Η φράση σύμβολο για την τραγωδία της Κύπρου, με την εικόνα τής κομμένης στα δύο αιματοβαμμένης Κύπρου, έχει γράψει τη δική της ιστορία παγκοσμίως. Εδώ, αποκαλύπτουμε αυτή τη μοναδική στιγμή. Τρεις συγκλονιστικές μαρτυρίες πολεμιστών της ΕΛΔΥΚ ‘74 - Τι αφηγούνται οι ίδιοι για τα όσα έγιναν!

Στην προσωπική του ιστοσελίδα, ndimou ο ίδιος ο Νίκος Δήμου περιγράφει πώς οδηγήθηκε σε αυτή την επιλογή:

«Το σήμα σύμβολο "Δεν ξεχνώ" δημιουργήθηκε το πρωί της 14ης Αυγούστου 1974 την ημέρα που ο δεύτερος Αττίλας έκοψε την Κύπρο στα δύο. Ακούγοντας τα νέα στο ραδιόφωνο, οραματίστηκα την Κύπρο μαχαιρωμένη και την γραμμή του Αττίλα σαν μία ροή πηγμένου αίματος που σιγόσταζε. Όταν έφτασα στο γραφείο μου (τότε είχα τη διαφημιστική εταιρία) κάλεσα τον διευθυντή του σχεδιαστηρίου, τον Διονύση Γεωργιόπουλο, του έδωσα ένα χάρτη της Κύπρου, την ιδέα και το κείμενο. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.

Τυπώσαμε χιλιάδες αυτοκόλλητα, τα στείλαμε στις εφημερίδες και κατακλυσθήκαμε από αιτήσεις. Τυπώσαμε όσα μπορούσαμε, κάναμε αντίγραφα της μακέτας και τα δίναμε σε όποιον ήθελε να τυπώσει για λογαριασμό του, μεταφράσαμε το σύνθημα σε πολλές γλώσσες (μας το ζητούσαν, μαζί με μακέτες, Έλληνες φοιτητές από όλο τον κόσμο). Πήραμε εκατοντάδες γράμματα - το σημαντικότερο από τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο.

Τώρα το σήμα-σύμβολο έχει γίνει κοινό κτήμα - ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν την προέλευσή του. Αλλά για μένα είναι κάτι πολύ προσωπικό: ένας φόρος τιμής και αγάπης στα μέρη εκείνα της Κύπρου - Κυρήνεια, Μπελλαπάις, Σαλαμίνα, Αμμόχωστο - που είχα επισκεφθεί και αγαπήσει τρία χρόνια πριν την εισβολή».

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share