Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αδερφές Παπέν: Οι «Δούλες» που κατακρεούργησαν τα αφεντικά τους (photos)

Η πραγματική ιστορία του διασημότερου εγκλήματος της Γαλλίας

26 Ιουλίου 2019 16:27
Αδερφές Παπέν: Οι «Δούλες» που κατακρεούργησαν τα αφεντικά τους (photos)

Οι αδελφές Κριστίν και Λέα Παπέν, εσωτερικές υπηρέτριες σε ένα σπίτι στη μικρή πόλη Λε Μαν της Γαλλίας καταδικάστηκαν για τη δολοφονία της κυρίας και της κόρης της, στις 2 Φεβρουαρίου του 1933. Άγρια δολοφονία στην καφετερεία του Μάνου Παπαγιάννη στο Περιστέρι!

Η Κριστίν (1905-1935) και η Λέα (1911-2001) γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε ένα μικρό χωριό στα νότια του Λε Μαν. Ο πατέρας τους ήταν αλκοολικός και η μητέρα τις εγκατέλειψε νωρίς -είχαν και μια μεγαλύτερη αδελφή, την Αιμίλια. Πέρασαν την παιδική τους ηλικία μπαινοβγαίνοντας σε ιδρύματα και καθώς μεγάλωναν άρχισαν να εργάζονται μαζί ως υπηρέτριες, επιζητώντας να μείνουν αχώριστες.

Γύρω στο 1926 τους προσέλαβε ο κύριος Ρενέ Λανσελέν, για να φροντίζει το σπίτι και την οικογένειά του -τη σύζυγο και την κόρη του. Οι αδελφές Παπέν ήταν ήσυχες και καλές στη δουλειά τους. Το μόνον που ήθελαν ήταν να μοιράζονται τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που τους απέμενε.

Στις 2 Φεβρουαρίου του 1933 ο κύριος Λανσελέν ήταν καλεσμένος για δείπνο σε ένα φιλικό σπίτι, μαζί με τη σύζυγο και την κόρη τους. Εκείνος πήγε στο κάλεσμα αμέσως μετά τη δουλειά, αλλά οι δύο γυναίκες της οικογένειας δεν έφτασαν ποτέ. Ανήσυχος επέστρεψε στο σπίτι να τις αναζητήσει, αλλά βρήκε την πόρτα κλειδωμένη από μέσα.

Πρόσεξε όμως ότι ένα κερί έκαιγε στο δωμάτιο των δύο υπηρετριών. Ειδοποίησε την αστυνομία και όταν έσπασαν την πόρτα και βρέθηκαν μέσα στο σπίτι, το θέαμα που αντίκρισαν ήταν ανατριχιαστικό: Μάνα και κόρη, δολοφονημένες, αγνώριστες από την κακοποίηση, με βγαλμένα τα μάτια…

Παραδίπλα, στο δωμάτιό τους, ξαπλωμένες και γυμνές στο κρεβάτι, μαζί, οι αδελφές Παπέν, παραδέχθηκαν την ενοχή τους -ούτε που διανοήθηκαν να αρνηθούν το έγκλημά τους ή να το σκάσουν. Ένα μαχαίρι κουζίνας, ένα σφυρί και μια τσαγιέρα ήταν τα φονικά αντικείμενα που βρέθηκαν στον χώρο. Δεν επικαλέστηκαν κανένα ελαφρυντικό και το μόνο που ζήτησαν ήταν να μοιραστούν το ίδιο κελί -τελικά φυλακίστηκαν χωριστά.

Στο δικαστήριο, η Κριστίν ήταν εκείνη που κρίθηκε ως ιθύνων νους και καταδικάστηκε σε θάνατο -λίγο αργότερα η ποινή της μετατράπηκε σε ισόβια, αλλά πολύ σύντομα πέθανε, έχοντας χάσει πλήρως τα λογικά της. Η Λέα καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κράτησης -τα οποία έγιναν τελικά οκτώ. Το 1943 αποφυλακίστηκε και εγκαταστάθηκε στη Νάντη, όπου ζούσε η μητέρα της, και δούλεψε ως καθαρίστρια σε ξενοδοχεία.

Ειπώθηκε ότι πέθανε το 1982, αλλά το 2000 αποδείχθηκε ότι ήταν ακόμα ζωντανή, όταν ένας γάλλος κινηματογραφιστής, ο Κλοντ Βεντούρα, την εντόπισε σε ένα ίδρυμα, ημιπαράλυτη. Ο Βεντούρα που ετοίμαζε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «Αναζητώντας τις αδελφές Παπέν» ισχυρίστηκε ότι μίλησε μαζί της και ότι τελικά η Λέα Παπέν πέθανε το 2001.

Η παράξενη υπόθεση Παπέν πήρε διαστάσεις και αποτέλεσε αντικείμενο στοχασμού για πολλούς. Η μία άποψη ήταν ότι επρόκειτο για κλασσική περίπτωση παρανοϊκής ψύχωσης, που άξιζε προσοχής και μελέτης.

Ο συγγραφέας Ζαν Ζενέ όμως, στο περίφημο έργο του «Οι δούλες», κάνει λόγο για παράδειγμα ταξικού πολέμου.

Ο Ζενέ δεν θέλησε ωστόσο, να δικαιώσει τις δούλες όλων των εποχών. Επεδίωξε να μεταφέρει στο κοινό τη φωνή τους και μέσω αυτών, ίσως και λίγη από τη δική του. Από μικρός γυρνούσε σε αναμορφωτήρια και λόγω της ομοφυλοφιλίας του πέρασε δύσκολες στιγμές. Περιθώριο, φυλακές και περιπλάνηση στην Ευρώπη και την Αμερική, ήταν μερικές από τις στάσεις της ζωής του Ζενέ, που τον ώθησαν να ασχοληθεί με το «έγκλημα του αιώνα στη Γαλλία».

Το έργο του θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία του παγκόσμιου δραματολογίου.

Αποκάλυψη βόμβα: Η δολοφονία της 33χρονης δικηγόρου και η... Νένα Χρονοπούλου!

H Αικατερίνη Αναγνωστάκη που εδώ κι ένα χρόνο είχε επιστρέψει από το εξωτερικό και διέμεινε στην οδό Στρατηγού Δαγκλή 32, στην Κηφισιά, ήταν μια γυναίκα με παρελθόν στη Νύχτα. Το βράδι της Τρίτης την γάζωσαν με 15 σφαίρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γείτονες άκουσαν πυροβολισμούς γύρω στη 01:00 τα ξημερώματα, αλλά φοβήθηκαν και δεν ειδοποίησαν την αστυνομία. Ηταν μητέρα ενός κοριτσιού, περίπου επτά ετών. Είχε συλληφθεί 2009 για κλοπές, ληστείες, παράβαση του νόμου περί όπλων και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Το 2011 είχε δεχθεί στη λεωφόρο Βεΐκου στο Γαλάτσι δολοφονική επίθεση. Ποια η σχέση της όμως με την... Νένα Χρονοπούλου;

Για εκείνη την απόπειρα δολοφονίας της ο Βασίλης Χήτος έγραφε και αποκάλυπτε:

Η Κατερίνα Αναγνωστάκη που το βράδυ στη λεωφόρο Βεΐκου τη συνάντησαν οι επίδοξοι δολοφόνοι της, είχε θεωρηθεί ως «ύποπτη» για πιθανή σχέση της με τη δολοφονία, της συζύγου του άλλοτε Αρχινονού του Πειραιά Γιώργου Αυτιά.

Τoν Mάϊο του 2009 στα Καμίνια σε ζαχαροπλαστείο στην οδό Παλαμηδίου 22, ο εκτελεστής πυροβόλησε από πίσω στο κεφάλι μία φορά και σκότωσε την 29χρονη Μαρία Καυχιέρη σύζυγο του γνωστού «νονού» της νύχτας Γιώργου Αυτιά.

Ο Αυτιάς είχε δολοφονηθεί πριν από δύο χρόνια έξω από καφενείο στην περιοχή της Καλλίπολης Πειραιά την ώρα που περίμενε τη σύζυγό του για να πάνε στη θάλασσα. Η Κατερίνα Αναγνωστάκη που χθες δέχτηκε τις βολές στο Γαλάτσι, είχε θεωρηθεί πως γνώριζε το άτομο που έδωσε την εντολή για την εκτέλεση της γυναίκας του Αυτιά.

Τον Μάϊο λοιπόν του 2009 στο πολύ γνωστό ζαχαροπλαστείο βρισκόταν μέσα μόνο μία υπάλληλος. Το θύμα, διέμενε στη Βούλα, αλλά εκείνη την ώρα πήγαινε επίσκεψη σε κάποιο φιλικό της σπίτι και σταμάτησε με το αυτοκίνητο έξω από το ζαχαροπλαστείο για να πάρει γλυκά.

Την ώρα που η 29χρονη επέλεγε τα γλυκά που θα αγόραζε και την εξυπηρετούσε η υπάλληλος του ζαχαροπλαστείου, μπήκε από πίσω της, ακριβώς στην είσοδο, ένας άντρας ηλικίας περίπου 30 ετών με τζόκεϊ, καπέλο και τζιν παντελόνι και τη σκότωσε. Η Καυχέρη ήταν κουμπάρα του ζεύγους της ηθοποιού Νένας Χρονοπούλου, ο σύζυγος της οποίας Γεράσιμος Μαυράκης είχε την ίδια τύχη. Το σκηνικό επαναλήφθηκε στο Γαλάτσι με θύμα γυναίκα, που τώρα χαροπαλέυει στο ΚΑΤ, από τις σφαίρες του εκτελεστή συνεπιβάτη της μοτοσυκλέτας, που διέσχισε δαιμονισμένα τη Βεΐκου.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share