Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα γεννιέται ο Νέλσον Μαντέλα!

Ένας υπέροχος άνθρωπος...

18 Ιουλίου 2019 19:42
Σαν σήμερα γεννιέται ο Νέλσον Μαντέλα!

Σαν σήμερα το 1918 γεννήθηκε στην Νότια Αφρική ο Νέλσον Μαντέλα, μία εμβληματική μορφή του αγώνα για την εξάλειψη των ανισοτήτων και των διακρίσεων, φυλακισμένος για 27 χρόνια προτού γίνει ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής στις πρώτες εκλογές χωρίς φυλετικούς διαχωρισμούς, ο Νέλσον Μαντέλα έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του 20ού αιώνα ως μαχητής εναντίον του τελευταίου ρατσιστικού καθεστώτος στον δυτικό κόσμο.

Ο Μαντέλα γεννήθηκε στις 18 Ιουλίου του 1918 στο μικρό χωριό Μβέζο, στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, και του δόθηκε το όνομα Ρολιλάχλα Μαντέλα. Το όνομα Νέλσον το πήρε από έναν δάσκαλό του την πρώτη του μέρα στο σχολείο, αλλά στη χώρα θα γινόταν αργότερα γνωστός και απλά ως Μαντίμπα, το όνομα της φυλής του.

Το 1937 στάλθηκε σε κολέγιο μεθοδιστών ιεραποστόλων, όπου για πρώτη φορά στη ζωή του απέκτησε φιλική σχέση με ανθρώπους από διαφορετική φυλή από αυτόν. Τελικά, για να αποφύγει ένα προξενιό, κατέληξε στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ξεκίνησε σπουδές Νομικής.

Ως φοιτητής αγωνίστηκε για να δοθούν πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα στις πάμπολλες ομάδες αυτοχθόνων στην Νότιο Αφρική.Το 1944 μπήκε στην οργάνωση «Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο» (ANC), ιδρύοντας μαζί με άλλους και τη Νεολαία του ΑΝC.

Στην πολιτική θεώρηση του Μαντέλα θα μπλέκονταν ο αντιαποικιακός αγώνας, η μάχη κατά των θεσμοθετημένων διακρίσεων βάσει φυλής, ο μαρξισμός και ακόμη και η αρχή της αντίστασης χωρίς βία του Μαχάτμα Γκάντι.

Το 1952 ήλθε αντιμέτωπος για πρώτη φορά με το δικαστικό σύστημα του Απαρτχάιντ,όταν του επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι για την πολιτική του δραστηριότητα, με βάση τον νόμο για την "αντιμετώπιση του κομμουνισμού.

Αργότερα τον ίδιο χρόνο άνοιξε, μαζί με τον Όλιβερ Τάμπο, το πρώτο δικηγορικό γραφείο της Νοτίου Αφρικής μόνο με μαύρους νομικούς. Εξασκώντας τη δικηγορία, ο Μαντέλα έκανε εκστρατεία για την καταπολέμηση του Απαρτχαϊντ και το 1956 κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία. Μετά την πολύχρονη δίκη εναντίον του ίδιου και των συγκατηγορούμενών του, οι κατηγορίες τελικά κατέπεσαν.

Το καθεστώς του Απάρτχαιντ σκλήραινε όμως όλο και περισσότερο την στάση του και τελικά το 1960 το Εθνικό Αφρικανικό Κογκρέσο κηρύχθηκε παράνομο. Μαζί του πέρασε στην παρανομία και ο Μαντέλα, που απομακρύνθηκε από την αρχή της μη βίας. Τελικά, συνελήφθη ξανά, κατηγορήθηκε για σαμποτάζ και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και καταδικάστηκε το 1964 σε ισόβια.

Με τον Μαντέλα στη φυλακή και την ηγεσία του εξόριστη, τα μέλη του ANC οι αυτόχθονες της Νοτίου Αφρικής προχωρούσαν σε εξεγέρσεις που κατέληγαν σε αιματηρή καταστολή. Τα στελέχη του ANC που βρίσκονταν στο εξωτερικό επέλεξαν να ξεκινήσουν εκστρατεία στη διεθνή κοινότητα εναντίον του Άπαρτχαϊντ γύρω από ένα πρόσωπο -τον φυλακισμένο Νέλσον Μαντέλα.

Εντός και εκτός Νοτίου Αφρικής, ο Μαντίμπα έγινε το σύμβολο της καταπίεσης και το σύμβολο του αγώνα για ελευθερία και ισότητα.

Οι εξελίξεις, στις οποίες συνέβαλε και η διεθνής κατακραυγή, οδήγησαν στην αποκατάσταση του ANC και την απελευθέρωση του Μαντέλα στις 11 Φεβρουαρίου του 1990. Από την ηγεσία του ANC, ξεκίνησε τις συνομιλίες με την κυβέρνηση για ένα κράτος, στο οποίο όλοι οι πολίτες θα ήταν ίσοι απέναντι στο νόμο ανεξαρτήτως φυλής με την κατάρτιση νέου Συντάγματος.

Τιμήθηκε, μαζί με τον τότε πρόεδρο της χώρας Φρέντερικ ντε Κλερκ, με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 1993. Στις εκλογές του επόμενου χρόνου, το ANC κέρδισε με απόλυτη πλειοψηφία και στις 9 Μαΐου ο Μαντέλα εξελέγη από το νέο Κοινοβούλιο ο πρώτος πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

Μετά το τέλος της θητείας του το 1999, πήρε μέρος ως διαμεσολαβητής σε διάφορες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Αφρική. Τελικά, αποσύρθηκε οριστικά από τα κοινά το 2004 αντιμετωπίζοντας προβλήματα υγείας. Οι δημόσιες εμφανίσεις του έγιναν έκτοτε όλο και λιγότερες.

Ο Νέλσον Μαντέλα έφυγε από τη ζωή στις 5 Δεκεμβρίου του 2013.

18 Ιουλίου: Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα!

Διαβάστε αναλυτικά στο Athensmagazine.gr τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 18 Ιουλίου!

64 μ.Χ.

μεγάλη φωτιά στη Ρώμη καταστρέφει τα δύο τρίτα της πόλης. Ο εμπρηστής αυτοκράτορας Νέρων, μπροστά στη γενική κατακραυγή, διαδίδει ότι οι χριστιανοί είναι υπαίτιοι και ξεκινά τους διωγμούς εναντίον τους.

1374

πεθαίνει ο Πετράρχης, Ιταλός ποιητής και ανθρωπολόγος της Αναγέννησης.

1623

πεθαίνει ο πάπας Γρηγόριος ο 15ος.

1635

γεννιέται ο Βρετανός επιστήμονας, Ρόμπερτ Χουκ. Διατύπωσε τον Νόμο της Ελαστικότητας, που περιγράφει τη γραμμική αυξομείωση της τάσης ενός ελάσματος.

1710

πεθαίνει ο Ιταλός ζωγράφος Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο.

1721

πεθαίνει ο Γάλλος ζωγράφος, Αντουάν Βατό.

1811

γεννιέται ο συγγραφέας Ουίλιαμ Μέικπις Τακερέι, γνωστός από το έργο του "Vanity Fair".

1830

η Ουρουγουάη αποκτά το πρώτο της Σύνταγμα.

1853

γεννιέται ο Χέντρικ Λόρεντζ, Δανός επιστήμονας και κάτοχος του Νόμπελ Φυσικής το 1902 για την εργασία του σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

1863

γεννιέται ο Αυστριακός διάδοχος Φραγκίσκος Φερδινάρδος, η δολοφονία του οποίου το 1914 θα αποτελέσει την αφορμή για το ξέσπασμα του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

1873

ο Όσκαρ Β ανεβαίνει στο θρόνο της Νορβηγίας.

1898

το ζεύγος Κιουρί ανακοινώνει την ανακάλυψη ενός νέου χημικού στοιχείου, του πολωνίου.

1909

στις ΗΠΑ, νέες οδηγίες θεσπίζονται με σκοπό τον περιορισμό του αριθμού των μεταναστών στο Έλις Άιλαντ.

1913

με την ανακωχή, που υπογράφουν οι αντιμαχόμενες δυνάμεις, Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία εναντίον Βουλγαρίας, λήγει ο Β Βαλκανικός Πόλεμος.

1918

γεννιέται ο Νέλσον Μαντέλα, ηγέτης του αγώνα εναντίον των φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική και πρώτος Πρόεδρος της χώρας μετά την κατάργηση του Απαρτχάιντ.

1921

γεννιέται ο Αμερικανός κοσμοναύτης και πολιτικός, Τζον Γκλεν. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός που το 1962 τέθηκε με διαστημόπλοιο σε τροχιά γύρω από τη Γη ενώ πήρε μέρος στη διαστημική αποστολή Friendship 7, στον πλανήτη Ερμή.

1922

με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, κηρύσσεται η αυτονομία της Μικράς Ασίας, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμφωνίας ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

1925

εκδίδεται το μανιφέστο του Αδόλφου Χίτλερ, "Ο Αγών Μου".

1929

γεννιέται ο Αμερικανός αθλητής Ντικ Μπάτον, χρυσός Ολυμπιονίκης του καλλιτεχνικού πατινάζ στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 και του 1952.

1932

η Τουρκία γίνεται το 56ο μέλος της Κοινωνίας των Εθνών.

1933

γεννιέται ο Ρώσος ποιητής, Γιεβγιένι Γιεντουνσέκο.

1936

με την εξέγερση του στρατηγού Φράνκο εναντίον της νόμιμα εκλεγμένης κυβέρνησης ξεκινά ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος, που θα κρατήσει έως το 1939 και θα τελειώσει με την πλήρη επικράτηση του στρατηγού.

1941

γεννιέται η Μάρθα Ριβς, τραγουδίστρια του συγκροτήματος Martha & the Vandellas.

1944

ενώ μαίνεται ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Χιντέκι Τόγιο, παραιτείται, εξαιτίας των συνεχών αποτυχιών της χώρας του στον πόλεμο.

1947

στις ΗΠΑ, με απόφαση του Προέδρου Χάρι Τρούμαν, ο αντιπρόεδρος αποκτά το δικαίωμα να διορίζει τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας.

1949

πεθαίνει ο Βίτεζλαβ Νόβακ, Τσέχος μουσικοσυνθέτης.

1950

η βρετανική κυβέρνηση, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, σταμάτησε να εξάγει πετρέλαιο στην Κίνα.

1951

ο Τζέρσι Τζο Γουάλκοτ κερδίζει με νοκ άουτ στον 5ο γύρο τον Ιζαρντ Τσάρλς στο Πιτσμπουργκ και γίνεται ο γηραιότερος (37 ετών και 168 ημερών) παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών.

1959

στην Κούβα, ο Κάστρο απομακρύνει τον Ουρούτια και αναλαμβάνει ο ίδιος την Προεδρία.

1960

θεμελιώνονται οι ιχθυόσκαλες σε Πάτρα, Χαλκίδα, Βόλο και Πειραιά.

1962

στο Περού, ο στρατός καταλαμβάνει την εξουσία και συλλαμβάνει τον Πρόεδρο Πράντο.

1963

γεννιέται ο Μαρτίν Τορίγιος, που εκλέχθηκε Πρόεδρος του Παναμά στις 2 Μαΐου 2004.

1967

γεννιέται ο αμερικανός ηθοποιός Βιν Ντίζελ.

1968

στο πλαίσιο του Πολέμου στο Βιετνάμ, ξεκινούν στη Χονολουλού διήμερες συνομιλίες, μεταξύ του Προέδρου των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον και του προέδρου του Βορείου Βιετνάμ, Νιγιέν Βαν Τιε.

1969

το αμερικανικό διαστημόπλοιο Απόλλο 11 θέτει σε εφαρμογή το σχέδιο προσγείωσής του στη Σελήνη.

1971

τελευταία εμφάνιση του Πελέ με τη Βραζιλία στην πόλη Βιτόρια, στον αγώνα Βραζιλία-Γιουγκοσλαβία.

1972

με ανακοίνωση του Προέδρου της Αιγύπτου, Ανουάρ Σαντάτ, διατάζεται η άμεση αποχώρηση των σοβιετικών στρατιωτικών συμβούλων και εμπειρογνωμόνων από τη χώρα του.

1976

η 14χρονη Ρουμάνα Νάντια Κομανέντσι αφήνει άναυδο τον κόσμο όταν βαθμολογείται με 10 από τους κριτές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ. Είναι το πρώτο τέλειο δεκάρι στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής. Ο τελικός απολογισμός είναι 7 δεκάρια, 3 χρυσά μετάλλια, ένα αργυρό και ένα χάλκινο.

1976

γεννιέται ο μοντέλο και ηθοποιός από την Ισπανία, Έλσα Πατάκι.

1979

η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την πώληση των μετοχών στον Όμιλο Βαρδινογιάννη. Στη γενική συνέλευση της 4/7/79 έχει ιδρυθεί η ΠΑΕ με μετοχικό κεφάλαιο 80 εκατομμυρίων (40.000 μετοχές) βάσει του νόμου 879/79 που υποχρεώνει όλα τα σωματεία να ιδρύσουν ΠΑΕ.

1981

ολοκληρώνεται η δημοσίευση της Διακήρυξης της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

1984

στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, 21 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, όταν ο Τζέιμς Όλιβερ Χούμπερτ εισβάλλει σε εστιατόριο Mc Donalds και ανοίγει πυρ. Λίγο αργότερα, ο 41χρονος δράστης θα πέσει νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών.

1985

γεννιέται ο ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Παναγιώτης Λαγός.

1986

πεθαίνει στο Λονδίνο, σε ηλικία 91 ετών, ο σερ Στάνλεϊ Ρουζ που διετέλεσε έκτος πρόεδρος της FIFA, και τον οποίο διαδέχτηκε ο Γιοάο Χέιβελεντζ στις 11/6/74, όταν ο Ρουζ έγινε επίτιμος πρόεδρος.

1988

πεθαίνει το διεθνούς φήμης μοντέλο, Νίκο, η οποία τραυματίστηκε θανάσιμα ενώ οδηγούσε κοντά στο σπίτι της στην Ιμπίθα της Ισπανίας.

1991

την Ελλάδα επισκέπτεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο πατέρας.

1992

στην ελληνική Βουλή αρχίζει η διαδικασία για την κύρωση της Συνθήκης του Μαάστριχτ, σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

1993

υπέρ της αυτονομίας τους τάσσονται οι Ρωσόφωνοι κάτοικοι δυο μεγάλων βιομηχανικών πόλεων της βορειοανατολικής Εσθονίας, όπου ο πληθυσμός είναι κατά πλειοψηφία ρωσικής καταγωγής.

1994

στο Μπουένος Άιρες, 96 άνθρωποι σκοτώνονται και πολλοί ακόμα τραυματίζονται από έκρηξη σε κτήριο, που φιλοξενεί εβραϊκές οργανώσεις.

1995

η ελληνική κυβέρνηση συμφωνεί με τη γερμανική εταιρεία "Χόχτιφ" για την κατασκευή του αεροδρομίου στα Σπάτα.

1996

μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές χτυπά τον Καναδά, όταν μια θύελλα προκαλεί πλημμύρες στον ποταμό Σαγκινέι.

1996

στη Σρι Λανκα μια ομάδα ανταρτών καταλαμβάνει μια στρατιωτική βάση και σκοτώνει 1.200 στρατιώτες.

1997

έξι τουρκικά πολεμικά καταπλέουν στο λιμάνι της Κερύνειας, στο πλαίσιο των εορτασμών στα Κατεχόμενα για την 23η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

2001

πεθαίνει ο σχεδιαστής αυτοκινήτων Ducati, Φάμπιο Ταγκλιόνι.

2002

ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Φώτης Νασιάκος ανακοινώνει και επισήμως ότι οι αρχές προχώρησαν, ουσιαστικά, στην εξάρθρωση του εκτελεστικού πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη", ενώ αποδίδει στον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο το ρόλο του καθοδηγητή και συγγραφέα των προκηρύξεων.

2003

στο έλεος των πυρκαγιών βρίσκεται η νοτιοανατολική Γαλλία η οποία μετρά 60.000 κατακαμένα στρέμματα δασικής έκτασης. Τα μέτωπα της φωτιάς βρίσκονται μεταξύ δυο κατοικημένων περιοχών με μεγάλη τουριστική κίνηση, τις οποίες αναγκάζονται να εκκενώσουν οι αρχές. Η πυρκαγιά καταγράφεται ως η χειρότερη των τελευταίων 15 χρόνων.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share