Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2020

"Θα το ρίξω δαγκωτό!": Τι σημαίνουν αυτές οι περίεργες εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στις εκλογές;

Το ήξερες;

6 Ιουλίου 2019 12:59

Αύριο είναι οι βουλευτικές εκλογές και όλο κάτι πηγαδάκια έχουν στηθεί. Το κεντρικό θέμα συζήτησης, που θα δοθεί η πολύτιμη ψήφος.

Κάποιοι που έχουν κατασταλάξει για το τι θα ψηφίσουν συχνά λένε: "Θα το ρίξω δαγκωτό εκεί". Αλήθεια τι σημαίνει αυτό;

Το 1864 καθιερώθηκε η καθολική «δια σφαιριδίων» ψηφοφορία. Το σφαιρίδιο ήταν ένας μολυβένιος βόλος, τον οποίο ο ψηφοφόρος έριχνε σε μια κάλπη χωρισμένη σε δύο χώρους, έναν για το ΝΑΙ, που είχε χρώμα άσπρο, και έναν για το ΟΧΙ, που είχε χρώμα μαύρο, ανάλογα με το αν ήθελε να υπερψηφίσει ή να καταψηφίσει έναν υποψήφιο. Κάποιοι ψηφοφόροι, που είχαν ιδιαίτερο λόγο να φαίνεται η ψήφος τους, δάγκωναν το σφαιρίδιο και άφηναν ίχνη των δοντιών τους, για να δηλώσουν αφοσίωση στον υποψήφιο που επέλεγαν, μέχρι σήμερα χρησιμοποιούμε και τη φράση «το έριξα δαγκωτό».

Θα το ρίξω δαγκωτό!": Τι σημαίνουν αυτές οι περίεργες εκφράσεις που χρησιμοποιούμε στις εκλογές;

Άλλοι πάλι, έριχναν σφαιρίδια με το όνομά τους ή και επιχρυσωμένα και έτσι έβαζαν σε μπελάδες τις Εφορευτικές Επιτροπές που μάλωναν για το αν τα σφαιρίδια αυτού του τύπου ήταν έγκυρα ή άκυρα.

Εθνικές εκλογές 2019: Πού θα ψηφίσουν οι ένστολοι;

Εκλογές 2019: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις εφορευτικές επιτροπές!

Εκλογές 2019: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις εφορευτικές επιτροπές!

Βουλευτικές εκλογές 2019: Λιγότερες από 24 ώρες απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες για τη διεξαγωγή των εκλογών 2019 και κάποιοι από τους πολίτες έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε εφορευτικές επιτροπές εκλογικών κέντρων. Τι θα συμβεί, όμως, στην περίπτωση που κάποιοι δεν δώσουν το «παρών» στα εκλογικά κέντρα;


Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο και τέσσερα μέλη τακτικά και τέσσερα μέλη αναπληρωματικά, τα οποία δεν πληρώνονται (δεν προβλέπεται εκλογική αποζημίωση).

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών είναι υποχρεωμένα να εκτελούν τα καθήκοντα τους ανεξαρτήτως αν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως.

Στην πράξη συμβαίνουν τα παρακάτω:

Ο δικαστικός αντιπρόσωπος του εκλογικού τμήματος, όταν αναλαμβάνει τα καθήκοντά του, ενημερώνεται για τα ονόματα των μελών (τακτικών και αναπληρωματικών) της εφορευτικής επιτροπής.
Αν κάποιο από τα οκτώ μέλη της εφορευτικής επιτροπής δεν εμφανιστεί, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί:

να ζητήσει από την Ελληνική Αστυνομία την ανεύρεση του μη παρουσιασθέντος στην διεύθυνση κατοικίας του και
να σημειώσει το όνομά του στον κατάλογο των εκλογέων του τμήματος, ούτως ώστε όταν προσέλθει να ψηφίσει, να του ζητήσει να παραμείνει στο εκλογικό τμήμα μέχρι το τέλος (διαλογής των ψήφων). Αν αυτός αρνηθεί να παραμείνει, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας

ς εφορευτικές επιτροπές!
Υποχρεωτική η συμμετοχή
Η συμμετοχή των πολιτών στην εφορευτική επιτροπή στις εκλογές 2019 δεν είναι προαιρετική αλλά υποχρέωση του ψηφοφόρου, ο οποίος έχει κληθεί. Ωστόσο, προκειμένου κάποιος να μην αντιμετωπίσει τις συνέπειες που ορίζει ο νόμος σε περίπτωση μη παρουσίας θα πρέπει να προσκομίσει:

Χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο σε περίπτωση ασθένειας
Βεβαίωση από τον εργοδότη του ότι τον απασχολούσε τη συγκεκριμένη ημέρα
Ή κάποιο άλλο έγκυρο δικαιολογητικό που να αποδεικνύει το λόγο του κωλύματός του να εμφανιστεί.
Έχουν παρατηρηθεί όμως και περιπτώσεις πολιτών, οι οποίοι είχαν κληρωθεί να είναι μέλη των εφορευτικών, ωστόσο για κάποιους λόγους δεν ενημερώθηκαν ποτέ, καθώς το χαρτί δεν έφτασε ποτέ στα χέρια τους και ενώ πήγαν να ψηφίσουν, έμαθαν πως θα πρέπει να μείνουν για τη διαδικασία.


Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι μαρκάρουν στις λίστες τα ονόματα των μελών στους εκλογικούς καταλόγους και μόλις αυτοί πηγαίνουν να ψηφίσουν, ενημερώνονται πως είναι στην εφορευτική επιτροπή και θα πρέπει να παραμείνουν εκεί μέχρι την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και της καταμέτρησης.

Στην περίπτωση που κάποιος αρνηθεί να παραμείνει καλείται η αστυνομία. Το Π.Δ. 96/2007 (ΦΕΚ 116/Α'/5.6.2007) που αφορά στο νομικό πλαίσιο ορίζει τα εξής: Σε κάθε εκλογικό τμήμα ορίζεται εφορευτική επιτροπή που αποτελείται από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ως πρόεδρο και τέσσερα μέλη που αναπληρώνονται από ισάριθμα αναπληρωματικά.

Τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οι αναπληρωτές τους κληρώνονται, μέσα σε 15 ημέρες από την κατά το Άρθρο 31 παράγραφος 3 έναρξη της προεκλογικής περιόδου, από το οικείο Πρωτοδικείο. Στην κλήρωση, κατά την οποία μπορούν να παρίστανται οι υποψήφιοι, οι αντιπρόσωποι και πληρεξούσιοι των κομμάτων περιλαμβάνονται οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους του οικείου εκλογικού διαμερίσματος που φέρονται στους καταλόγους αυτούς ως κάτοικοι της περιοχής.

Οι οριζόμενοι πρέπει να έχουν τουλάχιστον απολυτήριο δημοτικού σχολείου και να μην έχουν υπερβεί το 65ο έτος της ηλικίας τους. Όσοι σύμφωνα με τα παραπάνω ορίστηκαν μέλη των εφορευτικών επιτροπών, ειδοποιούνται με απόδειξη για το διορισμό τους 5 τουλάχιστον ημέρες πριν από την ψηφοφορία με φροντίδα του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, στον οποίο διαβιβάζεται από τον Πρόεδρο Πρωτοδικών αντίγραφο της πράξης του πρωτοδικείου για το διορισμό τους.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share