Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η "τρελή" μητέρα του Πρίγκιπα Φίλιππου: Το μυστικό που τον βαραίνει ακόμα και σήμερα!

Δεν το ξεπέρασε ποτέ...

26 Ιουνίου 2019 15:55
Η

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος είναι μια προσωπικότητα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που μπορεί τα τελευταία χρόνια να είναι ήσυχος αλλά δεν ήταν έτσι πάντα!

Ο Πρίγκιπας Φίλιππος έχει ένα μυστικό που πάντα τον βάραινε και δεν το ξεπέρασε ποτέ. Το μυστικό αυτό ήταν η ασθένεια της μητέρας του,πριγκίπισσας Αλίκης του Μπάτενμπεργκ....

Η πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάτενμπεργκ. Μεγάλωσε στη Γερμανία και στην Αγγλία, καθώς ο πατέρας της ήταν ναύαρχος του αγγλικού στόλου και η μητέρα της εγγονή της βασίλισσας Βικτωρίας. Σε ηλικία τεσσάρων ετών απέκτησε προβλήματα στην ακοή και διαγνώσθηκε με συγγενή κώφωση. Ωστόσο, δεν αντιμετώπισε προβλήματα επικοινωνίας καθώς σε ηλικία 8 ετών ήξερε να μιλάει οχτώ γλώσσες και μπορούσε να επικοινωνήσει με τους συνομιλητές της διαβάζοντας τα χείλη τους....

Η γνωριμία με τον πρίγκιπα Αντρέα της Ελλάδας

Από νεαρή ηλικία, η Αλίκη ξεχώριζε για την ομορφιά της. Το 1902, στη στέψη του νέου βασιλιά της Βρετανίας στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ γνωρίστηκε με τον γιο του Έλληνα Βασιλιά Γεωργίου Α’, Ανδρέα. Οι δύο νέοι ερωτεύτηκαν και έναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκαν στο Ντάρμσταντ. Μετά το γάμο τους ήρθαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στα βασιλικά ανάκτορα. Όταν ξέσπασαν οι βαλκανικοί πόλεμοι, η πριγκίπισσα Αλίκη υπηρέτησε ως εθελόντρια νοσοκόμα του Ερυθρού Σταυρού και ίδρυσε νοσοκομεία.

Η οικογένεια έμενε τότε στο Τατόι και μετά τον θάνατο του Γεωργίου Α’ μετακόμισαν στο παλάτι του Μον Ρεπό στην Κέρκυρα, όπου γέννησε το πέμπτο της παιδί, τον Φίλιππο, που αργότερα παντρεύθηκε την βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας. Μετά την ήττα στη Μικρά Ασία και τη Δίκη των ‘Εξι ο πρίγκιπας Ανδρέας κάθησε στο εδώλιο, καθώς θεωρήθηκε και αυτός υπεύθυνος για την καταστροφή. Ο πρίγκιπας κατηγορήθηκε για ανυπακοή και οδηγήθηκε σε ξεχωριστή δίκη.

Η τύχη του πρίγκιπα Ανδρέα έμοιαζε προδιαγεγραμμένη, αλλά την τελευταία στιγμή παρενέβησαν οι Βρετανοί και ο πλωτάρχης Τάλμποτ τον έσωσε από την εκτέλεση. Τελικά σώθηκε, αλλά εξορίστηκε από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στο Παρίσι.

Τότε, η Αλίκη ήρθε κοντά στην ορθόδοξη εκκλησία αλλά απέκτησε παράξενη συμπεριφορά. Ισχυριζόταν ότι επικοινωνούσε με τον Θεό και ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες.

Η σχέση της με τον Ανδρέα άρχισε να έχει προβλήματα, με αποτέλεσμα ο πρίγκιπας μαζί με τους συγγενείς της να ζητήσουν ψυχιατρική βοήθεια.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Ο άντρας που πλήγωσε τη βασίλισσα Ελισάβετ! Οι απιστίες, τα πάρτι και η αλλαγή ονόματος!

Η πριγκίπισσα Αλίκη με τον πρίγκιπα Ανδρέα

Ο δόκτωρ Σίμμελ που την εξέτασε αποφάνθηκε ότι έπασχε από παρανοϊκή σχιζοφρένεια και πρότεινε τον εγκλεισμό της σε άσυλο της Ελβετίας. Παρά τις αντιδράσεις της , το 1930 την έκλεισαν σε σανατόριο, όπου παρέμεινε για δυόμιση χρόνια. Όταν η κατάστασή της βελτιώθηκε, μετακόμισε στη Γερμανία, όπου ζούσε κυρίως σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Η πριγκίπισσα Αλίκη όταν αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα Χώρισε με τον σύζυγό της, αν και δεν πήραν ποτέ διαζύγιο και ο πρίγκιπας Ανδρέας ζούσε πλέον στη γαλλική Ριβιέρα. Οι δυο τους συναντήθηκαν ξανά έπειτα από μερικά χρόνια στην κηδεία της κόρης τους Σεσίλια , η οποία σκοτώθηκε μαζί με την οικογένεια της σε αεροπορικό δυστύχημα.

Η επιστροφή στην Ελλάδα

Το καλοκαίρι του 1938, η Αλίκη επέστρεψε στην Ελλάδα και μετακόμισε σε διαμέρισμα απέναντι από το μουσείο Μπενάκη. Μετά τη γερμανική κατοχή στην Αθήνα, οι Έλληνες βασιλείς εγκατέλειψαν τη χώρα, αλλά η Αλίκη αρνήθηκε να φύγει και μετακόμισε στην οδό Ακαδημίας.

Στις 11 Απριλίου 1993, απονεμήθηκε στην πριγκίπισσα Αλίκη ο τίτλος του «Δικαίου των Εθνών» για το γεγονός ότι κινδύνευσε προκειμένου να σώσει τη ζωή Εβραίου. Το βραβείο παρέλαβαν τα δύο εναπομείναντα στη ζωή παιδιά της, ο δούκας Φίλιππος του Εδιμβούργου και η πριγκίπισσα Σοφία Διοργάνωνε και διένειμε συσσίτια με προμήθειες που τις έστελνε ο αδερφός της, Λόρδος Μάουντμπάτεν, και διαχειριζόταν τα ορφανοτροφεία της χώρας. Μάλιστα, το 1943 δεν δίστασε να κρύψει στο σπίτι της την οικογένεια Κοέν, οικογένεια Ελλήνων εβραίων που δεν πρόλαβε να δραπετεύσει από τη χώρα.

Η Αλίκη φιλοξένησε τη γυναίκα και τους τέσσερις γιους της στο σπίτι της μέχρι την απελευθέρωση. Η ιστορία έγινε γνωστή τη δεκαετία του ’90 όταν ο Μικχαέλ Κοέν αποκάλυψε πώς ο ίδιος ότι είχε σωθεί από την πριγκίπισσα Αλίκη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της η πριγκίπισσα Αλίκη ήταν ντυμένη μοναχή.

Ο τάφος της βρίσκεται στη μονή της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής στην Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία της Μετά την απελευθέρωση, η Αλίκη ζούσε στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ στο Κολωνάκι και ντυνόταν ως μοναχή. Μετακόμισε για λίγους μήνες στην Τήνο, όπου προσπάθησε να ιδρύσει μοναστήρι και έκανε ταξίδια σε όλο τον κόσμο για να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μετά το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, ο γιος της της ζήτησε να μετακομίσει στο Μπάκιγχαμ. Η Αλίκη έφυγε από την Ελλάδα και πέθανε τρία χρόνια αργότερα, σε ηλικία 84 ετών....


Retromania

Ροή ειδήσεων

Share