Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα,16 Ιουνίου!

Τα σημαντικότερα γεγονότα!

16 Ιουνίου 2019 08:20
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα,16 Ιουνίου!

Ποια είναι τα σημαντικότερα γεγονότα που συγκλόνισαν τον πλανήτη; Τι έγινε σαν σήμερα;

1816 Κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας στη βίλα του στη Γενεύη, ο Λόρδος Βύρων διαβάζει στους συνδαιτυμόνες του ιστορίες τρόμου. Η 19χρονη Μέρι Σέλεϊ εμπνέεται τον Φρανκενστάιν.

1913 Αρχίζει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος, με την επίθεση της Βουλγαρίας εναντίον της Σερβίας και της Ελλάδας.

1976 Μία ειρηνική διαδήλωση 15.000 φοιτητών στο Σοβέτο της Νοτίου Αφρικής προκαλεί την αντίδραση του καθεστώτος του Απαρτχάιντ. Η αστυνομία ανοίγει πυρ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 23 νεαροί διαδηλωτές σύμφωνα με τις αρχές, πάνω από 200 σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

1998 Tέσσερα μαχητικά F16 και δύο μεταγωγικά C130 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας προσγειώνονται για πρώτη φορά στην Πάφο, στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου. Η Τουρκία, η οποία ισχυρίζεται ότι η στρατιωτική συνεργασία Αθήνας - Λευκωσίας απειλεί τώρα όχι μόνον τους Τουρκοκυπρίους, αλλά ευθέως και την Τουρκία, αντιδρά στέλνοντας έξι μαχητικά F16 στο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου στα Κατεχόμενα.

2004 Αχνοφαίνεται η πρόκριση στους 8 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, καθώς η Εθνική μας αποσπά ισοπαλία 1-1 από την Ισπανία. Τα γκολ σημειώνουν οι Μοριέντες (28’) και Χαριστέας (66’).

2012 Η Ελλάδα προκρίνεται στους 8 του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, καθώς επικρατεί 1-0 της Ρωσίας στη Βαρσοβία και κατακτά τη δεύτερη θέση του Α’ Ομίλου.

Τι έγινε σαν χθες (15/6);

1215 Η πρώτη εμβρυακή μορφή διακήρυξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Ιωάννης ο Ακτήμων υπογράφει τη Μάγκνα Κάρτα.

1389 Οι Οθωμανοί υπό τον σουλτάνο Μουράτ Α’ συντρίβουν το στρατό των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο υπό τον πρίγκιπα Λαζάρ Χρεμπελιάνοβιτς και γίνονται κυρίαρχοι της περιοχής.

1856 Με το νομοθετικό διάταγμα ΣΠΘ αποφασίζεται η έκδοση γραμματοσήμου για τις ταχυδρομικές ανάγκες της Ελλάδος.

1878 Βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στην Κύπρο και καταλαμβάνουν το νησί, μετά τη συμφωνία με τους Οθωμανούς που την κατείχαν από το 1530.

1885 Ιδρύεται στον Πειραιά ο Όμιλος Ερετών, το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο στην Ελλάδα.

1954 Ιδρύεται στη Βασιλεία της Ελβετίας η UEFA, με πρωτοβουλία των ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών Ιταλίας, Γαλλίας και Βελγίου.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Σαν σήμερα "έφυγε" ο Μάνος Χατζιδάκις - Πώς περιέγραφε ο ίδιος την ζωή του;

Διαβάστε περισσότερα θέματα retromania στο Athensmagazine.gr

 
 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share