Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σαν Σήμερα: Η πρώτη Eurovision! (Βίντεο)

Ποιό ήταν το τραγούδι που κέρδισε;

24 Μαΐου 2019 10:59
Σαν Σήμερα: Η πρώτη Eurovision! (Βίντεο)

Ο τελικός του 64ου Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision έγινε το Σάββατο κι από τότε ακούσαμε, είδαμε, συζητήσαμε, αναλύσαμε μόνοι, αναλύσαμε με φίλους, διαβάσαμε αναλύσεις άλλων και μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι..πήραμε την δόση μας.

Σήμερα όμως η Eurovision γιορτάζει!

Γιατί;

Επειδή σαν σήμερα, το 1956 έλαβε χώρα ο πρώτος διαγωνισμός κι έτσι ξεκίνησε ο θεσμός που μας έδωσε όλες αυτές τις αξιομνημόνευτες στιγμές και τραγούδια. Από την πρωτιά της Έλενας Παπαρίζου, μέχρι τον "θρύλο εν τη γενέσει" Ελένη Φουρέιρα και το "Fuego" της κι από τους Lordi μέχρι το "Euphoria".

Ας δούμε όμως πιο συγκεκριμένα...

Στη δεκαετία του 1950, και ενώ η μεταπολεμική Ευρώπη ανοικοδομούνταν, η EBU (με έδρα την Ελβετία), συνέλαβε την ιδέα ενός διεθνούς διαγωνισμού τραγουδιού όπου θα συμμετείχαν χώρες σε ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα, το οποίο θα μεταδιδόταν ταυτόχρονα σε όλες τις χώρες της EBU. Αυτή η ιδέα γεννήθηκε το 1955 σε μια συνεδρίαση στο Μονακό από τον Marcel Bezençon έναν Γάλλο που εργαζόταν στην EBU. O διαγωνισμός που προτάθηκε είχε ως βάση το διαγωνισμό τραγουδιού του Σαν Ρέμο (Ιταλία) και επίσης είχε την πρόκληση ενός τεχνολογικού πειράματος ζωντανής τηλεόρασης. Εκείνη την εποχή ήταν πολύ φιλόδοξο σχέδιο να συμμετέχουν χώρες σε ένα ευρύ τηλεοπτικό δίκτυο. Δορυφορική τηλεόραση τότε δεν υπήρχε και το λεγόμενο «Δίκτυο της Eurovision» αποτελούταν από επίγειους αναμεταδότες.

Το όνομα "Eurovision" χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για να περιγράψει την EBU το 1951 από το δημοσιογράφο George Campey. O πρώτος διαγωνισμός διοργανώθηκε στην πόλη Λουγκάνο της Ελβετίας στις 24 Μαΐου 1956. Επτά χώρες συμμετείχαν, κάθε μία με δύο τραγούδια, σύνολο 14. Ήταν η μοναδική φορά που επιτράπηκε κάθε χώρα να στείλει πάνω από ένα τραγούδι. Από το 1957 και έπειτα κάθε συμμετέχουσα χώρα εκπροσωπείται με ένα τραγούδι. Ο πρώτος διαγωνισμός είχε ως νικητή τη διοργανώτρια Ελβετία, με την Λις Άσια και το τραγούδι "Refrain", το οποίο μπορείτε να δείτε και να ακούσετε εδώ:

Σαν σήμερα στις 21 Μαΐου 2005, η Ελλάδα κερδίζει την Eurovision!

Πριν 14 χρόνια, σαν σήμερα, ήταν Σάββατο και το βράδυ είχε Eurovision...Ύστερα από την δεύτερη θέση που είχε κατακτήσει ο Σάκης Ρουβάς στην Κων/πολη το 2004, την επόμενη χρονιά ήμασταν έτοιμοι για πρωτιά!

Το τραγούδι μας "My number one" (προφητικό;) και τα στοιχήματα μας έδιναν από την αρχή πρώτους! Αλλά ποιος πιστεύει τα στοιχήματα;

Τελικά όμως όλα πήγαν καλά! Το καλύτερο τραγούδι, η ευρηματική χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού, η πανέμορφη Έλενα Παπαρίζου οδήγησαν στην πρώτη νίκη της Ελλάδας στη Eurovision!

Εκείνο το βράδυ δεν θα το ξεχάσει κανείς! Τα δωδεκάρια έπεφταν βροχή (10 για την ακρίβεια) αλλά γενικά δεν υπήρξαν πολλές χώρες που δεν ψήφισαν την Ελλάδα.

Μετά από αυτό η Έλενα Παπαρίζου και το My number one απογειώθηκαν! Στo Congratulations (ειδική βραδιά για τα 50 χρόνια Eurovision) στα τέλη του 2005, το τραγούδι ονομάστηκε ως μία από τις πέντε μεγαλύτερες συμμετοχές του Διαγωνισμού όλων των εποχών, κερδίζοντας την 4η θέση στην ιστορία της ESC.

Το "My Number One" πραγματοποίησε επίσης 2 ρεκόρ Eurovision:

-Το πρώτο είναι ότι το "My Number One" σημείωσε κατά μέσο όρο μόλις 6,05 πόντους ανά κριτική επιτροπή, τον χαμηλότερο μέσο όρο για ένα νικηφόρο τραγούδι την εποχή εκείνη. Αυτό το ρεκόρ είχε προηγουμένως πραγματοποιηθεί από τη Γιουγκοσλαβία το 1989 με το τραγούδι "Rock Me" και αργότερα σπάστηκε από το Αζερμπαϊτζάντο 2011 με το "Running Scared", από τους Έλλ & Νίκκι.

-Το δεύτερο είναι ότι το "My Number One" κατείχε το ρεκόρ για τους περισσότερους 12 βαθμούς που δόθηκαν σε μία χώρα. Το "My Number One" έλαβε 10 12 βαθμούς, ισοψηφωντας το με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου το 1997, το "Love Shine a Light" από τους Katrina & The Waves (η τηλεψηφοφορία ήταν μόνο σε 5 χώρες μέχρι το 1997). Αυτό το ρεκόρ καταργήθηκε αργότερα από το "Fairytale", το τραγούδι που κέρδισε το 2009, το οποίο σημείωσε 16 12 βαθμούς, και τη στιγμή αυτή το ρεκόρ αυτό κατέχει το νικητήριο τραγούδι του 2012, "Euphoria", το οποίο έλαβε 18 σετ 12 βαθμών.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share