Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 23 Μαΐου!

Οι θάνατοι και οι τραγωδίες που συγκλόνισαν τον πλανήτη!

23 Μαΐου 2019 07:15
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 23 Μαΐου!

Το Athensmagazine.gr είναι εδώ και σας παρουσιάζει τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 23 Μαΐου!

1875 Ιδρύεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας (SPD).

1945 Με την υπ’ αριθμ. 344 απόφασή του, το Ειδικό Δικαστήριο Δοσιλόγων Ιωαννίνων καταδικάζει ερήμην σε θάνατο 1930 Τσάμηδες, που βαρύνονταν με εγκλήματα πολέμου, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

1954 Ο Ολυμπιακός νικά τη Δόξα Δράμας και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας για τέταρτη συνεχόμενη φορά. Τα γκολ σημειώνουν οι Δρόσος (31’) και Δαρίβας (38’).

1955 Ιδρύεται το Υπουργείο Βορείου Ελλάδος, μετέπειτα Μακεδονίας - Θράκης. Πρώτος υπουργός αναλαμβάνει ο Στρατηγός Κοσμάς. Θα καταργηθεί από την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου το 2009 και θα επανιδρυθεί το 2012 επί κυβέρνησης Σαμαρά.

1986 Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ) αποστρατιωτικοποιείται και μετονομάζεται σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

2006 Αερομαχία στο Αιγαίο. Ένα τουρκικό κι ένα ελληνικό F-16 συγκρούονται κατά τη διάρκεια εμπλοκής πάνω από την Κάρπαθο, με αποτέλεσμα να καταπέσουν αμφότερα στη θάλασσα. Σώος ανασύρεται ο τούρκος πιλότος, νεκρός ο σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης.

Δημήτρης Παπαμιχαήλ: Η ζωή του μεγάλου σταρ, τα φτωχικά παιδικά χρόνια, τα πρώτα βήματα, ο έρωτάς του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και το διαζύγιο τους!

Στις 8 Αυγούστου του 2004, ο σταρ του ελληνικού κινηματογράφου, Δημήτρης Παπαμιχαήλ, «έφυγε» από κοντά μας. Η ζωή του απασχόλησε πολλές φορές τα εξώφυλλα του Τύπου της εποχής, ακόμα και τα δικαστήρια. «Ο πατέρας μου με αποκλήρωσε γιατί…»: Ο Γιάννης Παπαμιχαήλ σοκάρει!

Τα φτωχικά παιδικά του χρόνια

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ γεννήθηκε το 1934 σε μία γειτονιά του Πειραιά. Ο πατέρας του Γιάννης και μητέρα του Ελένη, διατηρούσαν ένα μικρό καφενείο, στο οποίο ο μικρός Δημήτρης βοηθούσε όταν τελείωνε το σχολείο. Σύμφωνα με τον βιογράφο του, Μάκη Δελαπόρτα, στο οικογενειακό καφενείο του Παπαμιχαήλ γράφτηκε το τραγούδι «Το Χατζηκυριάκειο» του Μπαγιατέρα. Το 1941, σε ηλικία 7 ετών, ο Δημήτρης ζει τον πρώτο βομβαρδισμό του Πειραία, ένα γεγονός που τον στιγμάτισε στη ζωή του.

Η απόφαση να ασχοληθεί με την υποκριτική και οι εξετάσεις στο Εθνικό

Οι γονείς του ήθελαν να σπουδάσει υφαντουργία στην Αγγλία, καθώς είχε κερδίσει μία υποτροφία από το εργοστάσιο της Πειραϊκής Πατραϊκή, όπως αναφέρε στο αφιέρωμα της στον ηθοποιό, η εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου». Ωστόσο, ο μικρός Δημήτρης είχε ήδη πάρει την μεγάλη απόφαση να ασχοληθεί με το θέατρο, ανακοινώνοντας τους ότι το ταξίδι ακυρώνεται.

Είναι η εποχή που ο Παπαμιχαήλ δίνει εξετάσεις στο Εθνικό θέατρο. Πρέπει πάση θυσία να περάσει γιατί δεν έχει τα χρήματα για να πληρώνει τα δίδακτρα ιδιωτικής σχολής.

Η γνωριμία του με την Αλίκη

Στην σχολή του Εθνικού γνωρίζει την μελαχροινή Αλίκη Βουγιουκλάκη. Από την πρώτη τους γνωριμία εκείνη εντυπωσιάζεται με γαλανά μάτια του και την εμφάνιση του, ενώ ο Παπαμιχαήλ δεν την προσέχει. «Ούτε μου έδινε σημασία. Ήμουν εκεί με τα σοσόνια. Ασχημόπαππο ήμουνα; Μικρή ήμουνα; Δεν ξέρω! » είχε πει η Αλίκη Βουγιουκλάκη για τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ από τα χρόνια του Εθνικού, στην συνέντευξη της στο Ενώπιον Ενωπίω το 1993.

Η πρώτη τους συνάντηση, όπως και σχέση τους και μετέπειτα ο γάμος τους, ήταν επεισοδιακή. Τον Οκτώβριο του 1952, ο Δημήτρης και η Αλίκη συναντιούνται για πρώτη φορά στο φουαγιέ του Εθνικού Θεάτρο, περιμένοντας να έρθει η σειρά τους για την εξέταση. «Μου λέει από που είσαι; Της λέω από τον Πειραιά. Εγώ είχα φύγει κρυφά από τον πατέρα μου. Από τον Πειραιά; με ρώτησε κάπως υποτιμητικά. «Γιατί εσύ που μένεις;»τη ρώτησα «Κοντά στον Άγιο Παύλο»

Μου είπε. Α! Κοντά στα τρένα της είπα» είχε πει ο Παπαμιχαήλ στην τηλεοπτική του εμφάνιση «Το καλλιτεχνικό καφενείο» του Κώστα Φέρρη. Γρήγορα, αισθάνονται μία αμοιβαία αντιπάθεια. Όντας φοιτητές πια, δεν έχουν πολλές σχέσεις ενώ στην πρώτη τους κινηματογραφική συνάντηση, στην «Αστέρω», το 1958, καλά καλά δεν μιλούν μεταξύ τους.

Η σχέση του με τη Δέσπω Διαμαντίδου

Όταν ακόμα εκείνος είναι μαθητής στη σχολή, το 1955, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ γνωρίζει την Δέσπω Διαμαντίδου, η οποία είναι ήδη μία μεγάλη πρωταγωνίστρια. Γοητεύεται από το ταλέντο της, την μόρφωση της- η Διαμαντίδου μιλούσε πέντε γλώσσες- ενώ σύμφωνα με τους κύκλους της εποχής, η ηθοποιός τον βοήθησε και τον στήριξε πολύ στα πρώτα χρόνια της καριέρας του.
Συναντήθηκαν στη σκηνή και στον κινηματογράφο πολλές φορές (» Μανταλένα, «Ποτέ την Κυριακή», «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Ο Λουστράκος», «Το Τεμπελόσκυλο», «Κόκκινα Φανάρια»). Στην «Μοντέρνα Σταχτοπούτα», ο Δημήτρης και Αλίκη ερωτεύονται κεραυνοβόλα έρωτα και η σχέση του με τη Δέσπω Διαμαντίδου τελειώνει άδοξα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε χρόνια αργότερα ο ίδιος, είπε για τον έρωτα του με την Αλίκη: «Τα πρώτα σκιρτήματα ήρθαν το 1964. Δεν υπήρχε τίποτα πριν… Υπήρχε, όμως, ένας αόριστος ερωτισμός καθ’ όλη τη διάρκεια των ταινιών. Μετά ήρθε η πρώτη μας συνεργασία στο θέατρο και κάναμε τον πρώτο μας θίασο. Ήταν η περίοδος που είχαμε γίνει φίλοι με την Αλίκη. Τότε ένιωθα την ανάγκη να συγκροτηθώ και να μαζευτώ».

Ο έρωτας του «χρυσού ζευγαριού» και η πρόταση γάμου επί σκηνής
Στην αρχή της σχέσης τους, ο Δημήτρη και η Αλίκης προσπαθούν να κρατήσουν τη σχέση τους κρυφή. Ο Παπαμιχαήλ βγαίνει τα βράδια κρυφά με την Αλίκη, αλλά ο ερωτικός δεσμός τους, γίνεται γρήγορα γνωστός. Λίγο αργότερα μιλούν ανοιχτά για τον δεσμό τους και ακολουθεί η πρόταση γάμου επάνω στην θεατρική σκηνή. Μπροστά στα έκθαμβα μάτια των θεατών, ο Παπαμιχαήλ ρωτάει την Αλίκη «Με παντρεύεσαι;» και σκύβει και τη φιλάει.

Το χαστούκι στον δημοσιογράφο

Τα πρωτοσέλιδα της εποχής μιλούν για τον γάμο του χρυσού ζευγαριού, και ο Δημήτρης και η Αλίκη αποφασίζουν να δώσουν μία συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσουν το ευχάριστο γεγονός. Μία ερώτηση του δημοσιογράφου Απόστολος Βραχιολίδη εξοργίζει τον αξέχαστο πρωταγωνιστή και τον χαστουκίζει δημόσια. «Πως σκοπεύετε να παντρευτείτε αφού είστε ίδιοι παντρεμένος κύριε Παπαμιχαήλ;» ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου που έβγαλε εκτός ελέγχου τον ηθοποιό.

Ο δημοσιογράφος Απόστολος Βραχιολίδης μίλησε για το περιστατικό στην εφημερίδα Espresso το 2008: «Η διευθύντρια του περιοδικού «Ντόμινο», Μίνα Σημηριώτη, που μου ζήτησε να ρωτήσω τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ αν γνώριζε κάποιον «Γληνό»», είχε πει και συνέχισε: «Πειράχτηκε τόσο πολύ ο Παπαμιχαήλ με το ερώτημα που έθεσα…που μου έδωσε μια σφαλιάρα στο κεφάλι χωρίς να τον πάρω είδηση. Αργότερα όμως έμαθα γιατί αντέδρασε έτσι: φημολογούταν ότι ο Γληνός ήταν ο κουμπάρος στο γάμο του με την ηθοποιό Δέσπω Διαμαντίδου, ένα γάμο που δεν παραδέχτηκε ποτέ κανείς από τους δυο», αναφέρε ο Βραχιολίδης, διευκρινίζοντας: «Αν ευσταθούσε η φήμη, Δέσπω και Δημήτρης δεν είχαν πάρει, όχι ακόμα τουλάχιστον, διαζύγιο».

Αμέσως μετά, ο Απόστολος Βραχιολίδης κάνει μήνυση στον ηθοποιό για «τεντιμποϊσμό», και ο Παπαμιχαήλ χάνει για δύο μήνες τη χρήση της επαγγελματικής του ιδιότητας.

Ο γάμος και το διαζύγιο

Στις 18 Ιανουαρίου 1965 παντρεύονται και τέσσερα χρόνια αργότερα η Αλίκη μένει έγκυος στον γιο τους, Γιάννη Τα πρώτα σύννεφα της σχέσης τους, εμφανίστηκαν -σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής- από την πρώτη νύχτα του γάμου τους, όπου ο Δημήτρης και η Αλίκη έδωσαν έναν «επικό» καβγά. Το 1975 πήραν διαζύγιο, ένα διαζύγιο που όπως είπε η Αλίκη χρόνια αργότερα «ο κόσμος δεν συνήθισε ποτέ».

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share