Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

"Και ο Παναθηναϊκός αλώνει το Άμστερνταμ": 23 χρόνια από την μεγαλύτερη νίκη ελληνικής ομάδας στο Champions League!

Η γκολάρα του Βαζέχα που έμεινε στην ιστορία!

3 Απριλίου 2019 08:32

Ο Παναθηναϊκός της σεζόν 1995-96 έκανε θαύματα. Στο πρωτάθλημα ο μοναδικός του αντίπαλος ήταν η ΑΕΚ. Το Champions League ήταν λοιπόν ένας στόχος για τον οποίο υπήρχε όρεξη και χρόνος. Αυτός ο στόχος, ήταν μια καλή πορεία. Όμως εκείνη την χρονιά, η πορεία δεν ήταν απλώς καλή…

Στα προκριματικά απέκλεισε την Χάιντουκ με δυο ισοπαλίες. Στον όμιλο οι πρωταθλητές τότε Ελλάδος, βρέθηκαν απέναντι στην Ναντ, την Διναμό Κιέβου και την Πόρτο. Στο πρώτο ματς ηττήθηκε με 1-0 στο Κίεβο, αλλά λόγω του σκανδάλου με τον διαιτητή τα call girls και της γούνες, η Διναμό αποκλείστηκε από την συνέχεια και την θέση της πήρε η Άαλμποργκ από την Δανία.

Ο Παναθηναϊκός κερδίζει με 3-1 την Ναντ στο ΟΑΚΑ . Μια πολύ δυνατή ομάδα, που αργότερα έφτασε μέχρι τα ημιτελικά. Τα γκολ πέτυχαν οι Γεωργιάδης και Βαζέχα(2). Στην 2η αγωνιστική, ο Παναθηναϊκός ξεκινάει του άθλους. Κερδίζει με 1-0 την Πόρτο στην Πορτογαλία με γκολ του Μάρκου, κι ενώ έπαιζε από το 36’ με δέκα παίκτες. Super League: Show Παναθηναϊκού στην Ριζούπολη!

Με έξι βαθμούς ταξίδεψε στην Δανία για να κλειδώσει την πρόκριση. Όμως η Άαλμποργκ έκανε την έκπληξη κερδίζοντας με 2-1. Η Πόρτο διψά για εκδίκηση και έρχεται φουριόζα στην Αθήνα. Όμως ο Παναθηναϊκός την κράτησε στο 0-0.

Επόμενος αντίπαλος οι Δανοί της Άαλμποργκ στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός καθαρίζει το ματς με 2-0 από το πρώτο ημίχρονο ( ο Αλεξούδης είχε σκοράρει στο πρώτο λεπτό) και θα έπαιζε στην Ναντ για την πρωτιά. Η γαλλική ομάδα ήθελε μόνο νίκη για να τερματίσει πρώτη στον όμιλο.

Το γήπεδο ήταν λευκό. Οι λιγοστοί οπαδοί του Παναθηναϊκού ήταν ημίγuμνοι. Η Ναντ ήταν καλύτερη. Όμως με έναν φανταστικό Καλιντζάκη και έναν ηρωικό Ουζουνίδη, ο Παναθηναϊκός κράτησε το 0 και πέρασε πανηγυρικά στους 8 της διοργάνωσης.

Εκεί θα βρει ως αντίπαλο την πολωνική Λέγκια. Σε ένα γήπεδο βούρκο στην Βαρσοβία, θα φύγει με το 0-0 και θα περιμένει δυο εβδομάδες για τον επαναληπτικό στο ΟΑΚΑ. Μπροστά σε 70.000 κόσμο, ο Βαζέχα και ο Μπορέλι κάνουν show και ο Παναθηναϊκός κερδίζει εύκολα με 3-0.

Η κλήρωση στους «4», θα φέρει μπροστά του τον πανίσχυρο τότε Άγιαξ, που την προηγούμενη χρονιά είχε στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Στο Άμστερνταμ, στις 3 Απριλίου του 1996, βρέθηκαν χιλιάδες φίλοι του Παναθηναϊκού. Και η ομάδα τους τούς αντάμειψε με το παραπάνω. Άντεξε στην πίεση του «Αίαντα» και στο 87’, ύστερα από μια κούρσα του Δώνη, ο Βαζέχα πάγωσε τους Ολλανδούς.

Ακολούθησαν διθύραμβοι από το σύνολο του τύπου. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ονειρεύονταν τελικό Champions League. H 3η Απριλίου του 1996 είναι, για κάθε φίλαθλο του «τριφυλλιού», σημείο αναφοράς. Μια μέρα που δεν θα ξεχαστεί ποτέ.

Δυστυχώς, δυο εβδομάδες αργότερα ο Άγιαξ ήρθε αποφασισμένος. Ϊσως αν ο πρώτος σκόρερ εκείνης της διοργάνωσης, Γιάρι Λιτμάνεν, δεν σκόραρε μόλις στο 4’ λεπτό, παγώνοντας τους 73.000 φιλάθλους που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, να μιλούσαμε για ένα άλλο παιχνίδι. Όμως ο Άγιαξ κατάφερε να ισοφαρίσει γρήγορα το σκορ του πρώτου ματς και να κερδίσει με 0-3. Στον τελικό έχασε στα πέναλτι από την Γιουβέντους. Η πορεία του Παναθηναϊκού εκείνη την χρονιά, μπορεί να συγκριθεί μόνο με την πορεία προς το Γουέμπλεϊ.

Διαβάστε περισσότερα από τον κόσμο των sports στο Athensmagazine.gr.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share