Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η άγνωστη ιστορία της Ίλυας Λυβικού και του Λογοθετίδη. Ο θάνατος της κόρης της που την συγκλόνισε!

Αξέχαστες οι ταινίες που γύρισαν μαζί!

30 Μαρτίου 2019 11:33
Η άγνωστη ιστορία της Ίλυας Λυβικού και του Λογοθετίδη. Ο θάνατος της κόρης της που την συγκλόνισε!

Φλογερή, χυμώδης και άκρως κοινωνική, η Ίλυα Λιβυκού ήταν πάντα το επίκεντρο της παρέας. Όμως εκείνη διάλεξε τον μοναχικό και ιδιόρρυθμο Βασίλη Λογοθετίδη! Κι όμως, ο μεγάλος κωμικός αποτέλεσε τον μέντορά της, τον παρτενέρ της στο θέατρο και το σινεμά, τον μεγάλο έρωτά της στη ζωή.

Παντρεμένη από μικρή και μητέρα τριών παιδιών, η Αμαλία Χατζάκη -όπως ήταν το πραγματικό της όνομα- θα λάμψει από τις πρώτες εμφανίσεις της στο σανίδι το 1948 και θα μπει αμέσως στο καλλιτεχνικό στόχαστρο του Βασίλη Λογοθετίδη. Οι δυο τους δημιούργησαν ένα από τα πιο πετυχημένα υποκριτικά δίδυμα της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου.

Αξέχαστες είναι οι ταινίες που γύρισαν μαζί: «Κάλπικη λίρα», «Σάντα Τσικίτα», «Βότσαλο στη λίμνη», «Ζηλιαρόγατος», «Δελησταύρος και υιός» και «Ήρωας με παντούφλες».

Η Ίλυα Λιβυκού βρισκόταν πάντα στο πλευρό του Βασίλη Λογοθετίδη, από την ημέρα που εκείνος έφτιαξε τον δικό του θίασο. Τα θεατρικά πηγαδάκια της εποχής έλεγαν μάλιστα ότι ο Λογοθετίδης έκανε το τολμηρό βήμα να ιδρύσει τον δικό του θίασο κάτω από τις παραινέσεις και τη στήριξη της Λιβυκού.

Να σας θυμήσουμε επίσης για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Η μεγάλη αποκάλυψη λίγο πριν τον θάνατο!

Το ζευγάρι άφησε εποχή. Αν και οι δύο ηθοποιοί ήταν για μεγάλο διάστημα ζευγάρι και στη ζωή, δεν επισημοποίησαν ποτέ τη σχέση τους. Λογοθετίδης και Λιβυκού έζησαν έναν μεγάλο έρωτα, ο οποίος ωστόσο προσέκρουσε στη θρυλική μοναχικότητα του Λογοθετίδη. Ο μεγάλος κωμικός ζούσε μόνος στο Παλαιό Φάληρο και κάθε μεσημέρι τον έβλεπαν να τρώει μόνος σε μια ταβέρνα της περιοχής.

Η Ίλυα Λιβυκού είχε ήδη πάρει διαζύγιο από τον σύζυγό της και μεγάλωνε μόνη τα παιδιά της. Την προσωπική της σχέση με τον Λογοθετίδη δεν την παραδέχτηκαν ποτέ κανένας εκ των δύο. Τους χώρισε μόνο ο θάνατος του Λογοθετίδη.

Όταν επανεμφανίστηκε στη σκηνή έκανε αίσθηση. Έμοιαζε πολύ μεγαλύτερη από την ηλικία της και επέλεξε δραματικούς ρόλους, σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε κάνει στο παρελθόν. Το κοινό και οι κριτικοί αναγνώρισαν την ποιότητα των ερμηνειών της. Παραμένει αξέχαστη η ερμηνεία της τόσο στην «Κατάρα της μάνας» του Γεωργιάδη όσο και στην «Αντιγόνη» του Τζαβέλλα.

Το 1986 όμως, δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα που ξεπέρασε τις δυνάμεις της. Έχασε την κόρη της Εύα από καρκίνο και κατέρρευσε. Η απώλεια ήταν δυσβάσταχτη και η ηθοποιός δεν μπόρεσε να συνεχίσει να εργάζεται. Αποσύρθηκε από το θεατρικό σανίδι και συνέχισε να ζει μόνη της στο διαμέρισμα της. Η θλίψη και ο χρόνος, κλόνισαν την υγεία της. Το 2002 υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και το Σεπτέμβριο έφυγε για να συναντήσει τον θίασο του παραδείσου. Η Ίλυα Λιβυκού τάφηκε στο κοιμητήριο της Καισαριανής, δίπλα στην αγαπημένη της κόρη, όπως ήταν και η επιθυμία της....

"Η Αλίκη Βουγιουκλάκη έμεινε έγκυος από..."

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη το 1968 είχε ξεκινήσει γυρίσματα για την ταινία «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» και είχε ένα λιποθυμικό επεισόδιο στα γυρίσματα. Mετά από τις ιατρικές εξετάσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι είναι έγκυος.

Ο γιατρός Νίκος Παπανικολάου προέβη σε αποκαλύψεις σχετικά με τη εγκυμοσύνη της μεγάλης σταρ στην εφημερίδα Espresso. Να σας θυμίσουμε επίσης την παράνομη σχέση της Αλίκης Βουγιουκλάκη: Με ποιον σύζυγο φίλης της τα είχε στα κρυφά;

Συγκεκριμένα, είπε: «Αν δεν ήμουν εγώ, η Αλίκη δεν θα μπορούσε να μείνει έγκυος. Ήρθε και μου είπε με βουρκωμένα μάτια: Γιατρέ, είσαι η μόνη μου ελπίδα για να μείνω έγκυος. Δεν αντέχω άλλο. Έχω γίνει ρεζίλι, γιατί οι εφημερίδες γράφουν ότι είμαι στείρα. Της έκανα λοιπόν μια μικρή επέμβαση και η Αλίκη έμεινε έγκυος. Τότε έγινε χαλασμός Κυρίου σε όλα τα ΜΜΕ της εποχής».

Όταν ο Παπαμιχαήλ αντίκρισε την ετοιμοθάνατη Αλίκη Βουγιουκλάκη! Η περιγραφή που δεν ξέχασε κανείς

Ήταν 23 Ιουλίου του 1996 όταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη σώπασε για πάντα. Όταν άφησε την τελευταία της πνοή στο Ιατρικό Κέντρο που νοσηλευόταν χτυπημένη από τον καρκίνο.

Οι δικοί της άνθρωποι γνώριζαν ότι το τέλος ήταν κοντά, σε εκείνη, όμως, δεν είχαν πει τίποτα. Στη Βοστόνη, οι γιατροί της είχαν δώσει μόλις 15 ημέρες ζωής. Εκείνη τους διέψευσε, καταφέρνοντας να μείνει δυνατή για τρεις ολόκληρους μήνες. Στα μέσα του καλοκαιριού του 1996, οι ζωτικές τις λειτουργίες την εγκατέλειψαν, η καρδιά της, όμως, εξακολουθούσε να χτυπά.

Λίγες ώρες αργότερα, σταμάτησε κι εκείνη. Η Αλίκη ήταν νεκρή.

Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ την επισκέφτηκε στο Ιατρικό Κέντρο για να τη χαιρετήσει. Γνώριζε.

Ο δημοσιογράφος Νίκος Νικόλιζας έχει περιγράψει σε συνέντευξή του όλα όσα διαδραματίστηκαν το βράδυ εκείνο:

''Βλέπω ξαφνικά τον Παπαμιχαήλ με αργό βήμα, δακρυσμένο, με γκρι πουκάμισο –ήταν περίπου δύο με τρεις τα ξημερώματα- καταβεβλημένος, δακρυσμένος… Τον είχαν καλέσει από το Ιατρικό να πάει να δει την Αλίκη. Ήταν η πρώτη φορά που πήγαινε. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ξαφνικά, πίσω από τις γλάστρες όπως ήμουν εγώ και κοιμόμουν στον καναπέ, πήγε πάνω. Τον φωτογράφισα. Την επόμενη μέρα μου είπε ο Κλεισθένης, ο φωτογράφος της, που ήταν συνέχεια σχεδόν εκεί: «Έπρεπε να δεις τον Παπαμιχαήλ όταν μπήκε στο δωμάτιο. Έπεσε πάνω της, την αγκάλιασε, έκλαιγε και της έλεγε Αλικάκι μου μαζί θα φύγουμε»'', δήλωσε ξαναζώντας τις στιγμές εκείνες.

Μέχρι σήμερα, το ενδιαφέρον για τη ζωή και τον θάνατο της μεγάλη ντίβας του ελληνικού κινηματογράφου παραμένει αμείωτο. Γι’ αυτό και ό,τι σχετίζεται με εκείνη, θα μας αφορά πάντα…

Δείτε όλα τα Retro θέματα στο Athensmagazine.gr!

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share