Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019

Σαν σήμερα 21 Μαρτίου διοργανώνεται η πρώτη ροκ συναυλία! - Ο Φριντ τόλμησε κι έγραψε ιστορία!

Το τόλμησε και τα κατάφερε!

21 Μαρτίου 2019 10:25
Σαν σήμερα 21 Μαρτίου διοργανώνεται η πρώτη ροκ συναυλία! - Ο Φριντ τόλμησε κι έγραψε ιστορία!

Σαν σήμερα στις 21 Μαρτίου, διοργανώνεται η πρώτη ροκ συναυλία όπου ο Φριντ, αφού το τόλμησε κατάφερε να γράψει ιστορία!

Στις αρχές του 1952 ο Αλαν Φριντ (1921 - 1965) παρουσίαζε μια δημοφιλή εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό WJW του Κλίβελαντ. Έπαιζε κατά βάση μαύρη μουσική και ειδικότερα ριθμ εντ μπλουζ, που εκείνη την περίοδο ήταν αρκετά στα πάνω του.

Ο Φριντ, που είχε το παρατσούκλι «Μούντογκ», και ο χορηγός της εκπομπής του, αποφάσισαν να διοργανώσουν μια συναυλία σε μεγάλο χώρο για να φέρουν πιο κοντά το ακροατήριό τους, γνωστούς στην τοπική κοινωνία και ως «Μούντογκερς».

Επέλεξαν το «Κλίβελαντ Αρίνα», χωρητικότητας 10.000 ατόμων, ένα κλειστό για αθλητικούς αγώνες και πολιτικές συγκεντρώσεις, ποτέ για μουσικές εκδηλώσεις.

Ο Φριντ τόλμησε κι έγραψε ιστορία.

Η συναυλία ορίστηκε για το βράδυ της Παρασκευής 21 Μαρτίου 1952.

ροκ συναυλία

Ονομάστηκε «Moondog Coronation Ball» και θα εμφανίζονταν γνωστά ονόματα της ριθμ εντ μπλουζ σκηνής, όπως οι Πολ «Χακλμπακκ» Γουίλιαμς, Τίνυ Γκράιμς, Δε Ντόμινος, Ντάνι Κομπ και Βαρέτα Ντίλαρντ.

Η διοργάνωση της συναυλίας ήταν υποτυπώδης.

Ο Φριντ εξέδωσε αρχικά 7.000 εισιτήρια προς 1,5 δολάριο έκαστο και αφού είδε τη μεγάλη απήχηση που είχε το γεγονός στη νεολαία της πόλης άρχισε να διαθέτει και νέα πακέτα εισιτηρίων.

Το βράδυ εκείνο πάνω από 20.000 νέοι βρέθηκαν στον χώρο της συναυλίας, με αποτέλεσμα γρήγορα να ξεσπάσουν τα πρώτα μικροεπεισόδια.

Τα πνεύματα δεν ηρέμησαν ακόμα και όταν ανέβηκε στη σκηνή ο Πολ Γουίλιαμς, γύρω στις 10 το βράδυ.

Θορυβημένη η διεύθυνση του σταδίου κάλεσε την Πυροσβεστική, η οποία διέκοψε αμέσως τη συναυλία και διέταξε την εκκένωση του γηπέδου, λόγω έλλειψης μέτρων ασφαλείας.

Ο Πολ Γουίλιαμς μόλις που είχε ολοκληρώσει το πρώτο τραγούδι της βραδιάς.

Χρόνια αργότερα, οι ιστορικοί του ροκ θεώρησαν το «Moondog Coronation Ball» ως την πρώτη «ροκ εντ ρολ» συναυλία, όρο που είχε προτείνει ο Άλαν Φριντ και καθιερώθηκε για τη νέα μουσική, που προήλθε από το ριθμ εντ μπλουζ.

Άλλωστε, η όλη διοργάνωση και το άδοξο τέλος της παραπέμπουν σε μια πολύ ροκ κατάσταση.

Παράλληλα, ένα ακόμη γεγονός που έγινε σαν σήμερα και στιγμάτισε την ημέρα ήταν στις 21 Μαρτίου όπου γεννήθηκε και πέθανε ο Μανώλης Χιώτης!

Τι έγινε σαν σήμερα, 21 Μαρτίου; Τα σημαντικότερα γεγονότα που συγκλόνισαν τον πλανήτη!

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα!

μ.Χ.

1800 Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ιδρύεται η Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων (Επτάνησα), το πρώτο ελληνικό κράτος μετά την Άλωση. Το νεοσύστατο κράτος θα είναι ανεξάρτητο, με εγγυητή της ανεξαρτησίας του τη Ρωσία, αλλά φόρου υποτελές στο σουλτάνο.

1821 Οι έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα. Θεωρείται η πρώτη πολεμική πράξη του Αγώνα στην Πελοπόννησο.

1871 Ο Ότο φον Μπίσμαρκ διορίζεται διορίζεται πρώτος καγκελάριος της Γερμανίας.

1935 Η Περσία μετονομάζεται επισήμως σε Ιράν (Η χώρα των Αρίων).

1960 Η Σφαγή του Σάρπβιλ: Η αστυνομία της ρατσιστικής Νοτίου Αφρικής, του Απαρτχάιντ και των φυλετικών διακρίσεων, πνίγει στο αίμα ειρηνική διαδήλωση μαύρων φοιτητών. Από τα πυρά των αστυνομικών σκοτώνονται 69 διαδηλωτές και τραυματίζονται 180. Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, ο ΟΗΕ θα ανακηρύξει την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.

1997 Ο Κώστας Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το συνέδριο του κόμματος, διαδεχόμενος τον Μιλτιάδη Έβερτ. Στην πρώτη ψηφοφορία, οι υποψήφιοι είναι τέσσερις: Κώστας Καραμανλής, Γιώργος Σουφλιάς, Μιλτιάδης Έβερτ και Βύρων Πολύδωρας.

Στο δεύτερο γύρο περνούν ο Κώστας Καραμανλής με 40,7% και ο Γιώργος Σουφλιάς με 30,5%. Αποκλείονται ο Μ. Έβερτ με 25% και ο Β. Πολύδωρας με 3,4%. Στο δεύτερο γύρο, ο Καραμανλής συγκεντρώνει το 69,16% των ψήφων, έναντι 30% του αντιπάλου του Γιώργου Σουφλιά.

Για περισσότερα Retro θέματα του Athensmagazine.gr δείτε εδώ!

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share