Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τα περιοδικά που έτρεχαν να αγοράσουν όλες οι γυναίκες! - "Μανίνα" και "Κατερίνα"

Γίνονταν ανάρπαστα!

15 Μαρτίου 2019 14:40
 Τα περιοδικά που έτρεχαν να αγοράσουν όλες οι γυναίκες! -

Σήμερα σας παρουσιάζουμε τα περιοδικά που λάτρεψαν όλες οι γυναίκες τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90. Όλες οι γυναίκες λάτρεψαν τα περιοδικά "Μανίνα" και "Κατερίνα"! Αν ρωτήσεις κάποια γυναίκα ποιο ήταν το αγαπημένο της περιοδικό πριν λίγα χρόνια θα σου ένα από αυτά τα δύο! Έτρεχαν όλες να προλάβουν να αγοράσουν το μηνιαίο τεύχος για να μην εξαντληθεί!

Η «Μανίνα» και η «Κατερίνα» διαβάζονταν από δεκάδες χιλιάδες κορίτσια τις δεκαετίες του ’70, του ’80 και του ’90. Δυο ανταγωνιστικά περιοδικά που γίνονταν ανάρπαστα κάθε εβδομάδα.

Εκτός από τα θέματα που φιλοξενούσαν, στις σελίδες τους οι αναγνώστριες έβρισκαν σιδερότυπα, αφίσες των αγαπημένων τους καλλιτεχνών, αυτοκόλλητα για τα τετράδιά τους, κατασκευές με χαρτοκοπτική, χαλκομανίες και άλλες προσφορές.

Η «Μανίνα» πρωτοπορεί στις προσφορές. Πρώτα κυκλοφόρησε η «Μανίνα», στα μέσα του 1972 από τις εκδόσεις «2001».

«Το μοναδικό περιοδικό για κορίτσια» έγραφε πάνω από τον τίτλο της και απευθυνόταν κυρίως σε ηλικίες από 8 μέχρι 15 χρόνων.

Αφού κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν δείτε ένα καταπληκτικό κείμενο του Athensmagazine.gr με σπάνιες φωτογραφίες της Αθήνας τα Χριστούγεννα!

Τα πρώτα τεύχη κυκλοφορούσαν με ζωγραφιές στα εξώφυλλα και στο εσωτερικό τους οι μικρές αναγνώστριες διάβαζαν εικονογραφημένες ιστορίες από ξένους εκδοτικούς οίκους.

Στη συνέχεια, τα εξώφυλλα φιλοξενούσαν φωτογραφίες καλλιτεχνών της εποχής όπως ο Δάκης, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Πασχάλης, Ο Μάικλ Τζάκσον, Ο Σταμάτης Γαρδέλης, Ο Ντέιβιντ Χάσελχοφ, ΟΙ Duran Duran και πολλοί άλλοι.

Τα χρόνια περνούσαν και η «Μανίνα» πρόσθεσε στο περιεχόμενό της προσφορές όπως αφίσες, ημερολόγια και σιδερότυπα, ενώ το μεγάλο της «χαρτί» ήταν η εικονογραφημένη «ιστορία της Έμμα». Αποτέλεσμα ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ΄80 να πουλάει κάθε εβδομάδα 140.000 αντίτυπα.

Το τελευταίο τεύχος κυκλόφορησε το 1992. «ΚΑΤΕΡΊΝΑ» ΚΑΙ «ΣΟΎΠΕΡ ΚΑΤΕΡΊΝΑ» στόχευαν στην εφηβεία.

Όταν βγήκε η «Κατερίνα» η λεζάντα κάτω από τον τίτλο στη «Μανίνα» άλλαξε. «Το πρώτο περιοδικό για κορίτσια» έγραφε, στρεφόμενη εμφανώς κατά του ανταγωνισμού.

Η «Κατερίνα» κυκλοφόρησε το 1973 και απευθυνόταν σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες. Με θέματα που απασχολούσαν τις έφηβες, με αφιερώματα σε καλλιτέχνες, στις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων, με προτάσεις για μόδα και εικονογραφημένες ιστορίες σε συνέχειες.

Σε αντίθεση με τη «Μανίνα», Η «Κατερίνα» βγήκε κατευθείαν με φωτογραφίες καλλιτεχνών στα εξώφυλλά της.

Οι προσφορές-αφίσες, σιδερότυπα κλπ- δεν έλειπαν. Το 1979 κυκλοφόρησε η μηνιαία εκδοχή της «Κατερίνας», η «Σούπερ Κατερίνα», με περισσότερα θέματα και φυσικά περισσότερες προσφορές.

Το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τον Τζον Τραβόλτα και πούλησε μόνο στην Αθήνα 70.000 αντίτυπα κι άλλα τόσα την περιφέρεια.

Η ιδέα της κυκλοφορίας της «Κατερίνας» ανήκει στην Κατερίνα Ρώσσιου-Ανεμοδουρά, η οποία είχε παντρευτεί τον γιο του Στέλιου Ανεμοδουρά, εκδότη του «Μικρού Ήρωα». Το όνομά της δόθηκε στο περιοδικό μετά από πρόταση του πεθερού της.

Ο ανταγωνισμός των δύο περιοδικών ήταν έντονος για δεκαετίες, ενώ εκδίδονταν και άλλα περιοδικά που στόχευαν στο κοινό τους.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 η Σούπερ Κατερίνα» ενέταξε στις προσφορές και τα CD που είχαν κάνει τότε την εμφάνισή τους.

Στο Athensmagazine.gr είχαμε κάνει ένα καταπληκτικό θέμα με το πρώτο περίπτερο της Αθήνας!

Πηγή: psaxtiri.eu

Δείτε όλα τα νέα θέματα Retromania στο Athensmagazine.gr..εδώ!

TAGS
 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share