Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα στις 01 Φεβρουαρίου το 1968 τραβήχτηκε η φωτογραφία που ξεσήκωσε το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ!

Η πιο διάσημη φωτογραφία που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

1 Φεβρουαρίου 2019 07:55
Σαν σήμερα στις 01 Φεβρουαρίου το 1968 τραβήχτηκε η φωτογραφία που ξεσήκωσε το κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ!

Πρόκειται για την πιο διάσημη φωτογραφία του πολέμου στο Βιετνάμ.

Σε αυτή απεικονίζεται ο αρχηγός της αστυνομίας, να εκτελεί εν ψυχρώ με μια σφαίρα στο κεφάλι έναν Βιετκόνγκ.

Τραβήχτηκε την 1η Φεβρουαρίου του 1968 στην Σαϊγκόν, από τον φωτογράφο του δικτύου Associated Press Έντι Άνταμς, και έκανε τον γύρο του κόσμου ξεσηκώνοντας το αντιπολεμικό κίνημα στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην φωτογραφία ο στρατηγός και αρχηγός της αστυνομίας, Νγκουγιέν Νγκοκ Λόαν, πυροβολεί στο κεφάλι τον νοτιοβιετναμέζο κομμουνιστή Νκουγιέν Βαν Λεμ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ζώδια: Τι λένε τα άστρα σήμερα, Παρασκευή 01 Φεβρουαρίου;

Αργότερα ισχυρίστηκε, μιλώντας στους εκπροσώπους του τύπου, ότι επρόκειτο για μια κίνηση αγανάκτησης, γιατί νωρίτερα ο Λεμ και οι σύντροφοί του, είχαν πραγματοποιήσει επιδρομή σκοτώνοντας δεκάδες αστυνομικούς. Ανάμεσα τους, βρίσκονταν και συγγενείς του. Κανένας από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους δεν δικαιολόγησε την πράξη του.

Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε και έκανε τον γύρο του κόσμου. Σε λίγο καιρό, είχε γίνει σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου στο Βιετνάμ. Η ζημιά στην εικόνα των Αμερικανών, ειδικά στο εσωτερικό της χώρας ήταν τεράστια, αφού είχαν αναλάβει το κύριο βάρος της διεξαγωγής του εμφυλίου, όντας στο πλευρό των Νοτιοβιετναμέζων που πολεμούσαν κατά των Βορείων κομμουνιστών.

Ο φωτογράφος έγινε διάσημος και γνώρισε την δόξα, ενώ το 1969, τιμήθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ. Αργότερα όμως, φαίνεται πως λυπήθηκε για αυτά που προκάλεσε η φωτογραφία και με επιστολή του στο περιοδικό TIME προσπάθησε να δικαιολογήσει τον στρατηγό Λοάν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτη τραγωδία: 21χρονος gamer έπεσε στο κενό επειδή έψαχνε καλύτερο σήμα για το internet!

Η επιστολή έγραφε: «Ο στρατηγός σκότωσε ένα Βιετκόνγκ κι εγώ τον σκότωσα με τη φωτογραφική μου μηχανή. Οι φωτογραφίες είναι το πιο ισχυρό όπλο στον κόσμο. Οι άνθρωποι τις πιστεύουν, αλλά οι φωτογράφοι συχνά ψεύδονται, έστω και χωρίς δόλο. Οι φωτογραφίες λένε συχνά τη μισή αλήθεια, όπως και στην περίπτωση του Λόαν».

Όταν ο στρατηγός Λοάν πέθανε εξόριστος στις ΗΠΑ το 1998, ο Άνταμς τον χαρακτήρισε «ήρωα ενός δίκαιου σκοπού». Ο Έντι Άνταμς, ο φωτογράφος που τράβηξε την πιο διάσημη φωτογραφία του πολέμου του Βιετνάμ, πέθανε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2004, σε ηλικία 71 ετών.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share