Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

29 Δεκεμβρίου του 2013: 5 χρόνια από το ατύχημα του Σουμάχερ!

To χρονικό ενός δράματος

29 Δεκεμβρίου 2018 11:32
29 Δεκεμβρίου του 2013: 5 χρόνια από το ατύχημα του Σουμάχερ!

Ελπίδα, προσευχές, λαχτάρα και προσμονή για ένα θαύμα. Ο Μίκαελ Σουμάχερ τραυματίστηκε σαν σήμερα πριν πέντε χρόνια και κανένας δεν γνωρίζει την πραγματική του κατάσταση!

Τίποτα δεν προμήνυε το δράμα, που θα ακολουθούσε. Ο Μίκαελ Σουμάχερ απολάμβανε με φίλους του τα αγαπημένα του χειμερινά σπορ στις γαλλικές Άλπεις μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς και λίγες ημέρες πριν τα 45α γενέθλιά του στις 3 Ιανουαρίου του 2014. Ωστόσο τα πράγματα παίρνουν μία εντελώς διαφορετική τροπή μετά από ένα –φαινομενικά ακίνδυνο- ατύχημα εκτός πίστας, όπου ο επτά φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1 τραυματίστηκε σοβαρά κάνοντας σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Μεριμπέλ.

Η αρχική δήλωση του υπεύθυνου του χιονοδρομικού κέντρου είναι καθησυχαστική, καθώς κάνει λόγο πιθανότατα για διάσειση χωρίς κάποιες σοβαρές συνέπειες για τον Σούμι. Νωρίς το απόγευμα της 29ηςΔεκεμβρίου του 2013 όμως, ο κόσμος της Formula 1 συγκλονίζεται από την πρώτη επίσημη ανακοίνωση της μάνατζερ του Γερμανού, Ζαμπίνε Κεμ, η οποία αναφέρει τα εξής: «Ο Μίκαελ χτύπησε στο κεφάλι σε ένα ιδιωτικό ταξίδι για σκι στις γαλλικές Άλπεις. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και νοσηλεύεται επαγγελματικά». Η πραγματικότητα ήταν όμως πολύ δραματικότερη, καθώς ο Σούμι πάλευε στην κυριολεξία για τη ζωή του.

Η είδηση κάνει τον γύρο του κόσμου και μία ημέρα αργότερα μιλά για το περιστατικό ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, που δηλώνει σοκαρισμένος, ότι «όπως εκατομμύρια Γερμανών, έτσι λυπήθηκαν εξαιρετικά και η Καγκελάριος και τα μέλη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όταν πληροφορήθηκαν για το σοβαρό ατύχημα του Μίκαελ Σουμάχερ στο σκι».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χωρισμός Κοσιώνη - Μπακογιάννη: Αποκάλυψη βόμβα για το... "διαζύγιο"!


Το δραματικό περιστατικό συνέβη στις 11 το πρωί της 29ης Δεκεμβρίου του 2013. Ο Σουμάχερ κάνει σκι με νοικιασμένα πέδιλα, ενώ θεωρείται πολύ καλός σκιέρ. Στο κράνος του πάνω έχει περάσει μία μικρή κάμερα, η οποία θα βοηθήσει αργότερα τους ερευνητές, να αναπαραστήσουν τα δευτερόλεπτα του ατυχήματος. Ο Γερμανός πρώην πιλότος της Formula 1 κάνει σκι περίπου τρία έως έξι μέτρα εκτός ορίων της πίστας, όταν βρίσκει πάνω σε έναν χιονισμένο βράχο, χάνει την ισορροπία του και πέφτει με ορμή με το κεφάλι του πάνω σε έναν δεύτερο βράχο.

Το κράνος του καταστρέφεται, αν και –όπως αποδεικνύεται και από τις έρευνες- δεν πήγαινε καθόλου γρήγορα. Επίσης, στο ατύχημα δεν εμπλέκεται κανένα άλλο άτομο, πρόκειται απλά για μία απίστευτη αλυσίδα άτυχων και αρνητικών συγκυριών. Ο ίδιος ο Σούμι διατηρεί τις αισθήσεις του, επικοινωνεί με το περιβάλλον του και δείχνει να τα έχει λίγο χαμένα. Ενημερώνονται άμεσα τα σωστικά συνεργεία και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα καταφθάνει το ελικόπτερο, που προβλέπεται να τον μεταφέρει αρχικά στο κέντρο υγείας της κωμόπολης Moutiers. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης διαπιστώνουν οι νοσηλευτές μέσα στο ελικόπτερο, ότι οι τραυματισμοί του πρώην οδηγού της Ferrari είναι πολύ σοβαροί, οπότε μεταφέρεται απευθείας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Γκρενόμπλ. Εκεί φτάνει σε λιγότερο από δύο ώρες μετά το ατύχημα και υποβάλλεται άμεσα σε εγχείρηση, ενώ δεν έχει διαρρεύσει ακόμη στη δημοσιότητα η είδηση του ατυχήματός του.

Στη Γκρενόμπλ καταφθάνουν εσπευσμένα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Σουμάχερ, όπως επίσης στενοί φίλοι του Σούμι, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός ιατρός Gerard Saillant. Γρήγορα γίνεται ξεκάθαρο, ότι πρόκειται για μία πολύ δύσκολη κατάσταση και δημιουργείται ένα κύμα συμπαράστασης από επώνυμους και ανώνυμους φίλους του 45χρονου τότε Γερμανού. «Προσεύχομαι για εσένα, αδελφέ μου», γράφει ο πρώην teammate του Σούμι στη Ferrari, Φελίπε Μάσα και ο διάσημος μπασκετμπολίστας Ντιρκ Νοβίτσκι αναφέρει στη δική του ανάρτηση, «οι σκέψεις μου είναι στον Σούμι».

Ο Σουμάχερ ξεπερνά -χάρη και στην πολύ γερή κράση του- την κρίσιμη πρώτη νύχτα μετά την εγχείρηση, όμως ο Saillant χαρακτηρίζει την κατάσταση του Μίκαελ ως «εξαιρετικά σοβαρή», καθώς έχει υποστεί εκτεταμένες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Τελικά γίνεται και δεύτερη επέμβαση, ο μεγάλος ασθενής βρίσκεται πλέον σε τεχνητό κώμα και από τα τέλη Ιανουαρίου του 2014 αρχίζει η προσπάθεια μίας σταδιακής αφύπνισης.

Αρχές Απριλίου αναφέρει η μάνατζερ του Σούμι, Ζαμπίνε Κεμ, ότι ο ασθενής «δείχνει σημεία αφύπνισης και συναίσθησης», ενώ στα μέσα Ιουνίου επιβεβαιώνεται επίσημα, ότι δεν βρίσκεται πλέον σε κώμα και ότι έχει μεταφερθεί σε κλινική αποκατάστασης της Λωζάνης. Από τον Σεπτέμβριο του 2014 νοσηλεύεται πλέον ο Σουμάχερ στη βίλα του στις όχθες της λίμνης της Γενεύης. Εκεί έχει μετατραπεί ένα δωμάτιο σε πλήρως εξοπλισμένο θάλαμο νοσηλείας και παρακολουθείται από μία ομάδα ιατρών, νοσηλευτών, φυσιοθεραπευτών, ακόμη και ψυχολόγων.

Στα τέλη του 2014 αποκαλύπτει η Κεμ σε τηλεοπτική της συνέντευξη, ότι ο Σουμάχερ κάνει πρόοδο ανάλογη της σοβαρότητας του τραυματισμού του, τόνισε όμως ότι δεν είναι σε θέση να δώσει μία σοβαρή πρόβλεψη για την πορεία της θεραπείας του, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «αυτό δεν είναι απλά δυνατόν σε αυτή την περίπτωση».

Δυστυχώς, αυτό έχει ισχύ ακόμη και σήμερα, όπου ελάχιστοι γνωρίζουν, πώς είναι πραγματικά ο Σουμάχερ. Δεν έλειψαν μάλιστα και προσπάθειες να αποκτήσουν κάποιοι με παράνομο τρόπο πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Γερμανού. Τις πρώτες ημέρες και ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο πιάστηκε ένας δημοσιογράφος ντυμένος ιερέας, που προσπαθούσε να εισχωρήσει στον θάλαμο του Σούμι, ενώ ένας άλλος υποδύθηκε τον πατέρα του, για να πετύχει το ίδιο.

Συγκλονιστικό ήταν και το περιστατικό με την κλοπή του ιατρικού φακέλου του Μίκαελ Σουμάχερ. Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη στις αρχές Αυγούστου του 2014 και μία ημέρα αργότερα βρέθηκε νεκρός στο κελί του στις φυλακές της Ζυρίχης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θρήνος: Νεκρός σε τροχαίο ο Σάββας Πάττας!

Από τότε παραμένει άγνωστη η κατάσταση της υγείας του Σουμάχερ, καθώς η οικογένειά του δεν δίνει καμία επίσημη πληροφορία. Ο δικηγόρος της οικογένειας, Φέλιξ Νταμ, κατανοεί το εύλογο ενδιαφέρον για τον Γερμανό πολυπρωταθλητή της Formula 1, τονίζει όμως ότι «έχει δικαίωμα, να ζήσει στην ιδιωτική του σφαίρα». Ο Νταμ και η οικογένεια Σουμάχερ επιδιώκουν, να κρατήσουν ζωντανή τη θύμηση στον Μίκαελ με εκθέσεις, με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και από τις 3 Ιανουαρίου του 2019 με μία ειδική εφαρμογή. Όπως υπογραμμίζουν, πρόκειται για «ένα εικονικό μουσείο, που θα τιμά την καριέρα του πιο επιτυχημένου οδηγού στην ιστορία της Formula 1 με έναν τρόπο, που δεν είχε γίνει ποτέ μέχρι σήμερα».

Εμείς να ευχηθούμε, να συμβεί ένα θαύμα και να γίνει ο Μίκαελ καλά. Και επίσης, να δούμε σύντομα τον γιο του, Μικ, να βαδίζει στα χνάρια του διάσημου πατέρα του και στη Formula 1 μετά την επιτυχημένη παρουσία του στη Formula 3.

gazzeta.gr

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share