Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το γνωρίζατε; Ποιος στόλισε το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα;

Η απίστευτη ιστορία του!

19 Νοεμβρίου 2018 16:11
Το γνωρίζατε; Ποιος στόλισε το πρώτο Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα;

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τα Χριστούγεννα και το χριστουγεννιάτικο δέντρο έχει πάντα την τιμητική του.

Από πού ξεκίνησε όμως η ιστορία του και πότε αυτό το έθιμο έφτασε στη χώρα μας;

Η χρήση αειθαλούς δέντρου, στεφανιού και γιρλάντας ως συμβόλων της αιώνιας ζωής, αποτελούσε έθιμο των αρχαίων Αιγυπτίων, των Κινέζων και των Εβραίων. Η λατρεία των δέντρων, που ήταν συνηθισμένο φαινόμενο ανάμεσα στους ειδωλολάτρες Ευρωπαίους, επιβίωσε και μετά τον εκχριστιανισμό τους σε διάφορα έθιμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θάνατος σοκ στον καλλιτεχνικό χώρο! Πέθανε ο Γιώργος Σκούρτης!

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο των νεότερων χρόνων προέρχεται από τη Γερμανία. Σ’ ένα λαϊκό μεσαιωνικό δράμα για τον Αδάμ και την Εύα το κυριότερο εξάρτημα τού σκηνικού ήταν ένα έλατο διακοσμημένο με μήλα, το οποίο συμβόλιζε τον Κήπο τής Εδέμ.

Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα

Το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δέντρου εισήχθη στην Ελλάδα επί Βαυαροκρατίας, όταν τα Χριστούγεννα του 1834 στολίστηκε με δέντρο η κατοικία του Όθωνα στο Ναύπλιο και συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια στο παλάτι των Αθηνών. Στις 24 Δεκεμβρίου 1843 στήθηκε για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ελληνικό σπίτι και συγκεκριμένα στο αρχοντικό του Ναξιώτη Ιωάννη Παπαρρηγόπουλου, γενικού Προξένου της Ρωσίας στην Αθήνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ερωτευμένος εδώ και 8 χρόνια ο Χάρης Ρώμας: Αυτός είναι ο άνθρωπος της ζωής του!

Το έθιμο, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, άργησε να εξαπλωθεί στην χώρα μας. Μόλις τη δεκαετία του τριάντα κάποια αστικά σπίτια άρχισαν να στολίζουν χριστουγεννιάτικο δέντρο, ενώ μεταπολεμικά το έθιμο διαδόθηκε ταχύτατα τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο χώρα. Μια προσπάθεια να αντιακατασταθεί το χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ελληνοπρεπέστατο καραβάκι στα μέσα της δεκαετίας του εβδομήντα δεν ευοδώθηκε.

Πηγή: sansimera.gr

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share