Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2019

Σαν σήμερα, 16 Αυγούστου το 1943, οι Ναζί κατακτητές καίνε και καταστρέφουν το Κομμένο Άρτας!

Μια από τις μεγαλύτερες σφαγές της γερμανικής κατοχής

16 Αυγούστου 2018 11:03
Σαν σήμερα, 16 Αυγούστου το 1943, οι Ναζί κατακτητές καίνε και καταστρέφουν το Κομμένο Άρτας!

Σαν σήμερα, στις 16 Αυγούστου, οι Ναζί έκαψαν το χωριό Καμμένο Άρτας και έσφαξαν την πλειοψηφία των κατοίκων. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες σφαγές της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Διαπράχθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, στις 16 Αυγούστου 1943, στο χωριό Κομμένο που βρίσκεται στον νομό Άρτας και είναι χτισμένο κοντά στις όχθες του ποταμού Άραχθου. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά τα αίτια που οδήγησαν τους Γερμανούς στην απόφαση να αφανίσουν το χωριό, όμως σίγουρα πρόκειται για αντίποινα λόγω παρουσίας ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ στην περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΡΤ: «Βόμβα» από το κανάλι! Ο γνωστός δημοσιογράφος που θα κάνει τις περιγραφές στη Superleague!

Σύμφωνα με τον αυτόπτη μάρτυρα Στέφανο Παππά, η μηχανοκίνητη μονάδα ναζιστικών στρατευμάτων από τη Φιλιππιάδα, με την εντολή της Διοίκησης Ιωαννίνων, εισέβαλε στο χωριό Κομμένο της Άρτας τα χαράματα της 16ης Αυγούστου 1943, με το πρόσχημα των αντιποίνων για την ύπαρξη ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ στην περιοχή. Το χωριό κοιμόταν ήσυχο μετά από γαμήλια γιορτή πού είχε γίνει την προηγούμενη ημέρα. Στο χωριό υπήρχαν και ορισμένοι φιλοξενούμενοι από την Πρέβεζα. Την εποχή εκείνη πρακτικά το Κομμένο ανήκε στο Νομό Πρέβεζας με θαλάσσια επικοινωνία.

Τα ναζιστικά στρατεύματα προέβησαν σε μια άνευ προηγουμένου σφαγή του άμαχου πληθυσμού. Έστησαν πολυβόλα στις εισόδους του χωριού, εισέβαλαν στα σπίτια και σκότωσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους και στο τέλος έβαλαν φωτιά και τα έκαψαν. Λίγοι ξέφυγαν με βάρκες στον Αμβρακικό Κόλπο. Στο τέλος της σφαγής οι ναζί στρατιώτες κάθισαν στην πλατεία του χωριού όπου έφαγαν και ήπιαν μπύρες αφήνοντας εκεί άδειες κονσέρβες, δίπλα σε 7 πτώματα. Συνολικά οι νεκροί της σφαγής ήταν 317 άτομα. Διασώθηκαν 440 άτομα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φιλοπάππου: Μυστήριο με τον θάνατο του 25χρονου! Τον λήστεψαν, αντέδρασε και έπεσε από τα βράχια

Υπάρχουν μαρτυρίες για φρικιαστικές ενέργειες των Γερμανών στρατιωτών, που προκαλούν οργή και αποτροπιασμό. Η σφαγή του Κομμένου Άρτας είναι ισοδύναμη με αυτή των Καλαβρύτων και του Διστόμου.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share