Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Σαν σήμερα στις 13 Μαΐου το 1927 ιδρύθηκε η Δυναμό Κιέβου!

Είναι η πιο ιστορική και δημοφιλής ομάδα της χώρας

13 Μαΐου 2018 11:45
Σαν σήμερα στις 13 Μαΐου το 1927 ιδρύθηκε η Δυναμό Κιέβου!

Η Δυναμό Κιέβου είναι ποδοσφαιρική ομάδα της Ουκρανίας, που εδρεύει στην πρωτεύουσα της χώρας Κίεβο. Είναι η πιο ιστορική και δημοφιλής ομάδα της χώρας, ένα από τα σύμβολα του ουκρανικού εθνικισμού, με πληθώρα τίτλων από την εποχή ήδη της Σοβιετικής Ένωσης.

Ιδρύθηκε στις 13 Μαΐου 1927 και στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης ανήκε στην ομάδα των αθλητικών σωματείων με την επωνυμία «Dynamo» (Ντινάμο, η προφορά της στα Ουκρανικά), που ελέγχονταν από τη μυστική αστυνομία του κομουνιστικού καθεστώτος. Με τη διοργάνωση του πρώτου πρωταθλήματος στη Σοβιετική Ένωση το 1936, η Δυναμό Κιέβου άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία της και να ανταγωνίζεται τις ομάδες της Μόσχας (ΤΣΣΚΑ, Δυναμό, Σπαρτάκ), που είχαν την πρωτοκαθεδρία και την εύνοια των αρχών. Από εκείνα τα χρόνια η ομάδα του Κιέβου έγινε ένα από τα σύμβολα του ουκρανικού εθνικισμού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Survivor - Διαρροή: Έτσι θα διαμορφωθούν οι νέες ομάδες, Διασήμων και Μαχητών!

Με την επίθεση της Γερμανίας («Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα») κατά της Σοβιετικής Ένωσης, η ποδοσφαιρική κίνηση στη Σοβιετική Ένωση νέκρωσε και πολλοί από τους ποδοσφαιριστές της στρατεύτηκαν στα μέτωπα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στις 9 Αυγούστου 1942, κάποιοι από τους παίχτες της Δυναμό πήραν μέρος στο «Ματς του θανάτου», όπως έμεινε στην ιστορία η ποδοσφαιρική συνάντηση που διεξήχθη στο γερμανοκρατούμενο Κίεβο, μεταξύ γερμανών στρατιωτών και μιας ομάδας ντόπιων αρτοποιών.

Οι Ουκρανοί νίκησαν, αλλά αντιμετώπισαν την εκδικητική μανία των γερμανών κατακτητών. Με την ιστορία αυτή μεγάλωσαν γενιές και γενιές σοβιετικών πολιτών, αλλά σήμερα η ορθότητά της αμφισβητείται από ουκρανούς ιστορικούς και αυτόπτες μάρτυρες του γεγονότος.

Μετά τον πόλεμο άρχισε η ανοδική πορεία της Δυναμό Κιέβου, ιδιαίτερα από τη δεκαετία του ‘60, με συνεχείς κατακτήσεις πρωταθλημάτων και κυπέλλων Σοβιετικής Ένωσης.

Με προπονητή τον ιδιοφυή Βαλέρι Λομπανόφκσι, έναν από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του ποδοσφαίρου και πλειάδα σπουδαίων ποδοσφαιριστών (Μπλαχίν, Μπούριακ, Κολότοφ, Μπεσόνοφ, Ντεμιανένκο, Ζαβάροφ, Ρατς, Προτάσοφ, Μιχαϊλιτσένκο κ.ά.), κατέκτησε 2 Κύπελλα Κυπελλούχων Ευρώπης (1975, 1986) και ένα Σούπερ Καπ (1975) με αντίπαλο την Μπάγερν, ενώ έφθασε δύο φορές (1977, 1987) στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (νυν Τσάμπιονς Λιγκ).

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πρωταγωνίστησε στο πρωτάθλημα της ανεξάρτητης πλέον Ουκρανίας και το 1999 έφθασε μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ με προπονητή και πάλι τον Λομπανόφσκι. Από το 1992 μονοπωλεί τους τίτλους, μαζί με τη μεγάλη της αντίπαλο Σαχτάρ Ντόνετσκ. Τις τύχες της ομάδας ορίζει η εβραϊκής καταγωγής οικογένεια Σούρκις, με πολλές σκιές στην επιχειρηματική της διαδρομή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Αλβανίδα Φουρέιρα που τόλμησε να μας κάνει ρεζίλι στην Eurovision!

Τα χρώματα της ομάδας είναι το γαλάζιο και το λευκό και το σήμα της το καλλιγραφικό λατινικό γράμμα D με δυο χρυσά αστέρια υπεράνω. Έδρα της είναι το γήπεδο «Βαλέρι Λομπανόφσκι» (χωρητικότητας 17.000 θεατών), ενώ στους ευρωπαϊκούς της αγώνες αγωνίζεται στο «Ολιμπίνσκι» του Κιέβου, χωρητικότητας 70.000 θεατών.

Ο σκληρός πυρήνας των οπαδών της Δυναμό Κιέβου είναι ακροδεξιών φρονημάτων και βρίσκονται σε διαρκή κόντρα με τους υποστηρικτές της Άρσεναλ Κιέβου, που δηλώνουν αριστεροί. Αντίπαλοί τους είναι ιστορικά οι οπαδοί των ομάδων της Μόσχας και πιο πρόσφατα αυτοί της Σαχτάρ Ντόνετσκ.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share