Τετάρτη, 02 Δεκεμβρίου 2020

Willis Carrier: Αυτός είναι ο άνδρας που εφηύρε το air condition!

30 Ιουνίου 2017 08:08
Willis Carrier: Αυτός είναι ο άνδρας που εφηύρε το air condition!

Βεντάλες, κρύα ντους, ανεμιστήρες, όλα αυτά μοιάζουν τόσο λίγα για να αντιμετωπίσει κανείς τον καύσωνα.

Όσο αρνητικοί και είναι αρκετοί στη χρήση του air condition, αυτές τις μέρες οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι δε μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό. Την εφεύρεση που έκανε τα καλοκαίρι υποφερτά, ειδικά για όσους έχουν προβλήματα υγείας. Κάθε ανάσα δροσιάς που παίρνουμε την χρωστάμε στον Willis Carrier, τον τύπου που εφηύρε το κλιματισμό πριν από ακριβώς 115 χρόνια.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έμειναν στην ιστορία: Τα 5... επικά επιδόματα που είχε θεσπίσει το ΠΑΣΟΚ!

Στο μακρινό 1902 ένας ιδιοκτήτης τυπογραφείου στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα καθώς οι ζεστές θερμοκρασίες μέσα στο μαγαζί σε συνδυασμό με την υγρασία αλλοίωναν την εκτύπωση των έγχρωμων εικόνων. Στο δρόμο του βρέθηκε ο 26χρονος τότε μηχανικός Willis Haviland Carrier που ανακάλυψε τον τρόπο να ρυθμίσει τη διατήρηση τόσο της θερμοκρασίας όσο και της υγρασίας χάρη στο πρώτο σύγχρονο ηλεκτρικό κλιματιστικό.

Το πείραμα πέτυχε και η πρωτοποριακή πατέντα είχε ως βάση τέσσερις θεμελιώδεις λειτουργίες: έλεγχος θερμοκρασίας, έλεγχος υγρασίας, εξαερισμός και καθαρισμός του αέρα.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Carrier προσελήφθη στην εταιρία Buffalo Forge Company εισάγοντας το πρώτο μηχάνημα κλιματισμού με την ονομασία «An Apparatus for Treating Air». Με πρώτη την εταιρία Southern U.S. Textile Mills να υιοθετεί την πατέντα του εφευρέτη μηχανικού, για τις επόμενες δύο δεκαετίες, το επαναστατικό σύστημα κλιματισμού εφαρμόστηκε σε πολλά βιομηχανικά συγκροτήματα και εκτός αμερικανικών συνόρων για τη σωστή λειτουργία των μηχανημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: X-Factor: Σε έξαλλη κατάσταση ο Μπάμπης Στόκας: "Μην γίνουμε Survivor 2"! (video)

Παράλληλα το 1906, ένας μηχανικός σε μια μονάδα κλωστοϋφαντουργίας εν ονόματι Stuart Cramer W. Cramer εισήγαγε την εφαρμογή της εξάτμισης του νερού στον αέρα ώστε να παρέχεται ψυκτική δράση στους χώρους της μονάδας. Εκτός όμως από την προσθήκη του ατμού που τελειοποίησε την ρηξικέλευθη πατέντα του Carrier, στον Cramer ανήκει και το copy right της λέξης Air Conditioning.

Μέχρι το 1950 η ραγδαία ζήτηση των air conditions είχε μεταφερθεί από το εργασιακό περιβάλλον παραγωγής στα σπιτικά των Αμερικανών γεγονός που οδήγησε στη δημιουργία της πρώτης εταιρίας στον κόσμο σε σχεδιασμό, παραγωγή και πώληση μηχανημάτων και συστημάτων κλιματισμού, ψύξης, θέρμανσης και εξαερισμού. Ο ιδρυτής φυσικά δεν ήταν άλλος από τον «πατέρα» του κλιματισμού, Willis Carrier ο οποίος υιοθέτησε τον όρο του Cramer στην επωνυμία της εταιρίας.

Σήμερα η Carrier, με έδρα τον Κονέκτικατ, δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 179 χώρες.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share