Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Οδός Νιόβης στα Κάτω Πατήσια: Ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκο της Ελληνικής Αστυνομίας - Μία υπόθεση ρουτίνας που κατέληξε σ' ένα αδιανόητο μακελειό που σόκαρε την Ελλάδα

4 Απριλίου 2017 12:56
Οδός Νιόβης στα Κάτω Πατήσια: Ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκο της Ελληνικής Αστυνομίας - Μία υπόθεση ρουτίνας που κατέληξε σ' ένα αδιανόητο μακελειό που σόκαρε την Ελλάδα

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην οδό Νιόβης στα Κάτω Πατήσια, συνθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα φιάσκο της Ελληνικής Αστυνομίας. Η επιπολαιότητα, η προχειρότητα και η ανικανότητα κάποιων αξιωματικών του Σώματος, είχε ως αποτέλεσμα, μια υπόθεση ρουτίνας να καταλήξει σε μακελειό. Ήταν μεσημέρι της 23ης Σεπτεμβρίου του 1998. Ένας νεαρός Ρουμάνος, ο Σορίν Ματέι, κλεφτρόνι και τοξικομανής, εντοπίζεται από τους αστυνομικούς που τον παρακολουθούν στο ισόγειο της πολυκατοικίας της οδού Νιόβης όπου έμενε μια φίλη του. Λίγες ημέρες νωρίτερα ο 26χρονος τότε Ματέι, είχε διασύρει την ΕΛ.ΑΣ σε μια επεισοδιακή καταδίωξη στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας. Όταν εντοπίζεται στο διαμέρισμα της οδού Νιόβης, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας παρουσία Εισαγγελέα, τον καλούν να παραδοθεί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μόνο άτομα με απίστευτα καλή όραση μπορούν να περάσουν αυτό το τεστ! Εσύ θα τα καταφέρεις;

Αυτός υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών, το σκάει από το φωταγωγό, σκαρφαλώνει στον πάνω όροφο τρυπώνει στο διαμέρισμα της οικογένειας Γκινάκη και με την απειλή χειροβομβίδας κρατά ομήρους την οικογένεια. Στο διαμέρισμα, βρίσκεται η 25χρονη Αμαλία, η ηλικιωμένη μητέρα της, ο αδερφός και ο αρραβωνιαστικός της κοπέλας. Μετά από ώρες διαπραγματεύσεων, μέσω μάλιστα τηλεοπτικών σταθμών, ο τότε αρχηγός της Αστυνομίας που βρισκόταν στο σημείο… αποφασίζει ότι η χειροβομβίδα είναι ψεύτικη και διατάζει τα ΕΚΑΜ να μπουκάρουν στο διαμέρισμα. Η χειροβομβίδα, όμως ήταν αληθινή, εκρήγνυται και τραυματίζει σοβαρά την Αμαλία Γκινάκη, τον Ματέι αλλά και τον ίδιο τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ που βρισκόταν στο σημείο της επιχείρησης. Λίγες ημέρες αργότερα η 25χρονη κοπέλα ξεψυχά στην εντατική όπου νοσηλευόταν, ενώ μυστηριωδώς πεθαίνει και ο Ρουμάνος κακοποιός στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπαραγμός: Φωτογραφίες - σοκ μέσα από το βαγόνι που έγινε η φονική έκρηξη στην Αγία Πετρούπολη!

Οι κάτοικοι της οδού Νιόβης θυμούνται ...

Οι εφιαλτικές στιγμές από το αιματοβαμμένο σκηνικό της 23ης Σεπτεμβρίου του 98, εξακολουθούν να βασανίζουν τους κατοίκους της οδού Νιόβης. Δέκα και πλέον χρόνια μετά την επιχείρηση που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από την... επίλεκτη ομάδα της ΕΚΑΜ, και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει την ζωή της η 25χρονη Αμαλία οι κάτοικοι της γειτονιάς που «πνίγηκε» στο λουτρό αίματος θυμούνται «Είναι ένα σκηνικό το οποίο έχει χαραχθεί στο μυαλό μας. Η Νιόβης ήταν ένας ήσυχος δρόμος που ξαφνικά μετατράπηκε σε Φάρ- Ουέστ. Όλοι όσοι παρακολούθησαν λεπτό προς λεπτό το σκηνικό της βίας και του αίματος δεν θα μπορέσουν να το ξεχάσουν ποτέ» λέει ο κάτοικος της περιοχής και προσθέτει «Θυμάμαι πολύ καλά τι έγινε εκείνη την νύχτα.

Πρόκειται για ένα ανατριχιαστικό γεγονός, το οποίο άλλαξε πολύ την ζωή μου. Δεν είναι λίγα τα βράδια που ακούω σειρήνες περιπολικών και πετάγομαι έντρομος από το κρεβάτι μου. Το 1998, ζήσαμε κάτι πολύ δυνατό που μας τάραξε». Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η κ. Ελένη οποία μένει λίγο πιο κάτω από την αιματοβαμμένη πολυκατοικία της οδού Νιόβης. «Είναι μια κακή παρένθεση της ζωής την οποία προσπαθούμε να κλείσουμε όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο, γιατί η οδός αυτή έχει συνδυαστεί με το αιματηρό σκηνικό του Ρουμάνου. Για αρκετά χρόνια έμπαινα σε ταξί και οι οδηγοί μόλις άκουγαν οδός Νιόβης με ρωτούσαν λεπτομέρειες για το τότε περιστατικό με τον Ματέι» εξηγεί η κ. Ελένη και προσθέτει «Οι απορίες των οδηγών ταξί αλλά και των περαστικών ήταν το λιγότερο. Κάθε φορά που ακούω για αποτυχημένες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας η βλέπω αστυνομικούς να περνούν από την γειτονιά, τρέμει η ψυχή μου…».

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share