Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Πέρασαν 22 χρόνια από το "αντίο" του Michael Jordan

7 Οκτωβρίου 2015
Πέρασαν 22 χρόνια από το

Για κάποιον που μεγάλωσε τη δεκαετία του '80 και έμαθε το ΝΒΑ μέσα από τον Magic Johnson, τον Larry Bird, τον Michael Jordan και τους υπόλοιπους σταρ της “χρυσής” εποχής του, υπάρχουν δύο ειδήσεις που αποκλείεται να μην τον συγκλόνισαν. Η πρώτη ήταν η μέρα που ο Magic Johnson ανακοίνωσε ότι πάσχει από τον ιό HIV. Η δεύτερη ήταν η μέρα που ο Michael Jordan ανακοίνωσε (για πρώτη φορά) ότι αποσύρεται από την ενεργό δράση. Ήταν 6 Οκτωβρίου 1993.

Σαν σήμερα πριν από 22 χρόνια ο “M.J.” ανακοίνωσε αυτό που ουδείς ήθελε να πιστέψει όσο μεγάλωναν οι φήμες γύρω από την απόσυρσή του. Ήταν ακόμα 30 ετών, στην ακμή της καριέρας του και λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του three-peat. Ο Jordan διένυε τα καλύτερα χρόνια του όταν αποφάσισε να αποσυρθεί. Ποτέ όμως δεν έμοιαζε και πιο εύθραυστος...

Η δολοφονία του πατέρα του

Εκείνη την εποχή ακούγονταν και γράφονταν διάφορα για τον εθισμό του στον τζόγο. Μέχρι και με σενάρια περί... τιμωρίας του David Stern είχε συνδεθεί η φημολογία για την απόσυρση του! Είχαν περάσει όμως και τρεις μήνες από τη δολοφονία του πατέρα του. Ο James Jordan πυροβολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητο του από δύο έφηβους ληστές, ενώ κοιμόταν σε μία στάση λεωφορειόδρομου. Προφανώς και ο 57χρονος Jordan ήταν κουρασμένος από την πολύωρη οδήγηση που είχε χρειαστεί να κάνει για να παραβρεθεί σε μία κηδεία. Τι ειρωνεία...

Ο James Jordan αγνοούνταν για ένα 10ήμερο. Εν τέλει η σωρός του βρέθηκε στη Νότια Καρολίνα στις 3 Αυγούστου 1993. Ο χαμός του πατέρα του συντάραξε τον Michael Jordan. Τόσο πολύ που αίφνης έχασε το ενδιαφέρον του για το μπάσκετ. Πήρε λοιπόν την απόφαση να αλλάξει επαγγελματική ρότα και να παίξει μπέιζμπολ. Το αγαπημένο σπορ του πατέρα του και αυτό που ο James Jordan πίστευε ότι ταιριάζει περισσότερο στον γιο του. Όλα έγιναν γρήγορα από εκεί και πέρα.

Ο Jordan αποκάλυψε τα σχέδια του στον ατζέντη του, τον David Falk, ο οποίος συναντήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου με τον Jerry Reinsdorf. Ούτε ο Phil Jackson κατάφερε να τον μεταπείσει. Στις 5 Οκτωβρίου η είδηση είχε ήδη κάνει το γύρο του κόσμου. Την επόμενη μέρα απλά επισημοποιήθηκε.

Η συνέντευξη Τύπου

Δεν είναι ότι δεν αγαπώ το μπάσκετ. Στο συγκεκριμένο σημείο της καριέρας μου όμως έχω φτάσει στο αποκορύφωμα. Ανέκαθεν έλεγα στους ανθρώπους που με γνωρίζουν ότι όταν χάσω το κίνητρο και την αίσθηση ότι μπορώ να αποδείξω κάτι, θα έχει έρθει η ώρα να φύγω. Ήταν απλά θέμα αναμονής. Να περιμένω μέχρι τη στιγμή που το μπάσκετ να είναι κοντά (σ.σ. η κανονική περίοδος), για να διαπιστώσω εάν η καρδιά μου το έχει κι αυτή επιλέξει. Πέρασα από πολλά διαφορετικά στάδια προετοιμασίας για την επόμενη σεζόν, αλλά η επιθυμία απλά δεν ήταν εκεί....”.

Έτσι αποχαιρέτησε το μπάσκετ στις 6 Οκτωβρίου 1993 ο Michael Jordan. Δίχως δάκρυα, δίχως ίχνος συγκίνησης στο πρόσωπο του. Σχεδόν χαμογελαστός! Συνειδητοποιημένος. Ίσως επειδή βαθιά μέσα του ήξερε ότι δεν θα μπορούσε να ξεφύγει για πολύ από αυτό.

Πηγή: Sport24.gr

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share