Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Flashback: Πώς ήταν το internet πριν 20 χρόνια; - Ποια sites κατάφεραν να επιβιώσουν και πόσο έχουν αλλάξει; (PHOTOS)

14 Ιουλίου 2014
Flashback: Πώς ήταν το internet πριν 20 χρόνια; - Ποια sites κατάφεραν να επιβιώσουν και πόσο έχουν αλλάξει; (PHOTOS)

Είτε είστε 10 χρονών, είτε 30, είτε...60, το Διαδίκτυο είναι πιθανότατα ένα μέρος της καθημερινότητάς σας, κάτι που χρησιμοποιείτε ακόμη και χωρίς να το αντιλαμβάνεστε μερικές φορές. 5-10 sites είναι στην «ημερήσια διάταξή» μας, αυτά που αγαπάμε περισσότερο, αυτά που απολαμβάνουμε να χαζεύουμε, ενώ θα επισκεφθούμε και πολλά άλλα για extra πληροφορίες, για αγορές αγαθών, για επικοινωνία, για μύριους λόγους.
Και υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα σαν gal ή σαν guy να μην «προλάβατε» την προ-internet εποχή, εννοώντας φυσικά πως ξεκινήσατε να χρησιμοποιείτε υπολογιστές και smartphones όταν ήταν ήδη online, ειδικά αν είστε κάτω των 25 ετών. Έτσι, είναι δύσκολο να φανταστείτε πως ήταν η ζωή χωρίς το Internet και τι χρησιμότητα μπορεί να είχε ένας "offline" υπολογιστής. Είχε και μάλιστα τεράστια, αλλά αυτό δεν είναι το θέμα μας σήμερα.
Το θέμα μας είναι πως χωρίς γνώση της Ιστορίας, ο άνθρωπος δε μπορεί να έχει σφαιρική άποψη περί πραγμάτων. Και ναι, μάλλον θα επαναλάβουμε τα λάθη των προγόνων μας σε κάποιο χρονικό σημείο, αλλά αυτός δεν είναι λόγος να μη κοιτάμε προς τα «πίσω»...Έτσι, αποφασίσαμε να σας πάμε ένα ταξίδι 20 χρόνια στο παρελθόν, στα μέσα της δεκαετίας του '90 και να σας δείξουμε πως ήταν τότε αυτό που σήμερα γνωρίζουν και χρησιμοποιούν όλοι, αλλά κάποτε θα αναρωτιώμασταν αν...τρώγεται. Τότε που για να συνδεθείς στο Internet δε μπορούσες να έχεις ταυτόχρονα και τηλέφωνο, ενώ το modem «καλούσε» στ'αλήθεια ένα τηλεφωνικό αριθμό να σου δώσει πρόβαση στον Ιστό.

Ο Παγκόσμιος Ιστός, το γνωστό μας WorldWide Web (www) δηλαδή, πρακτικά υφίσταται από το 1990 και μέσα σε λίγα χρόνια άρχισε να γίνεται δημοφιλές, κυρίως στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού φυσικά. Πολλά κορυφαία websites της δεκαετίας εκείνης σήμερα δεν υπάρχουν πιά ή απλώς φυτοζωούν, ενώ άλλα κατάφεραν να επιβιώσουν. Είναι ευτύχημα που υπάρχει το Wayback Machine του Internet Archive, το οποίο έχει αποθηκευμένες σελίδες από το μακρινό 1995 για αρκετά από αυτά, έτσι μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το πόσο «φτωχό» ήταν το Διαδίκτυο τότε, τουλάχιστον από πλευράς εμφάνισης.

Ιδού, λοιπόν, το «παλιό» Internet!

Google.com

Η πλέον δημοφιλής σελίδα του κόσμου ξεκίνησε να σχεδιάζεται το 1996 από τους Larry Page και Sergey Brin και ευτυχώς δεν κράτησε το αρχικό της όνομα, που ήταν “BackRub”, για τεχνικούς λόγους. Από το 1998 που απέκτησε υπόσταση η εταιρεία “Google” μέχρι σήμερα, έφτασε όχι μόνο να αποτελεί την κορυφαία μηχανή αναζήτησης, αλλά να είναι ένας παγκόσμιος κολοσσός με τεράστια ισχύ και επηρεάζοντας τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Το Google στις 2/12/1998

Facebook.com

Προφανώς το Facebook δε θεωρείται σε καμία περίπτωση από τους «παλιούς» του Internet, μόλις που έκλεισε μια δεκαετία ζωής, όμως είναι αρκετά παλιό και σημαντικό για να υπάρχει σε μια τέτοια λίστα. Ο Mark Zuckerberg μάλλον δε φανταζόταν ποτέ πως το πανεπιστημιακό του project θα γιγαντωνόταν τόσο, κάνοντάς τον δισεκατομμυριούχο πριν πατήσει τα 30 και δίνοντάς του πληροφορίες και προσωπικά δεδομένων 1 δις ανθρώπων.

Το Facebook το 2004

Twitter.com

Ακόμη πιό «νέο» το Twitter, καθώς δημιουργήθηκε το 2006, αν και το domain φαίνεται να έχει κατοχυρωθεί λίγα χρόνια νωρίτερα. Σήμερα αποτελεί τη δεύτερη, μεγάλη «δύναμη» των social media πίσω από το Facebook, έχοντας φέρει τη δική του επανάσταση στην επικοινωνία και τη μετάδοση νέων και έχοντας τη δύναμη να ρίξει κυβερνήσεις και να προκαλέσει διπλωματικά επεισόδια, χάρη και στην απροσεξία κάποιων χρηστών του.

Το Twitter στις 18/11/2006

Amazon.com

Το Amazon παραμένει πολύ δημοφιλές ακόμη και σήμερα και μάλιστα ο Jeff Bezos που το διευθύνει, έχει βλέψεις να το ισχυροποιήσει ακόμη περισσότερο μέσα στη δεκαετία που διανύουμε, με διάφορους τρόπους. Γεννήθηκε σαν ιδέα το 1994 από τον ίδιο και ξεκίνησε τη λειτουργία του σαν online κατάστημα για βιβλία, φθάνοντας σήμερα να πουλά πολύ περισσότερα και να έχει ξεφύγει από τα στενά όρια του “e-shop”.

Το Amazon στις 13/10/1999

Yahoo.com

Οι περισσότεροι παλιοί θα θυμάστε σίγουρα πόσο δημοφιλές ήταν το Yahoo πριν 10-15 χρόνια, καθώς αποτελούσε την «αρχική σελίδα» στους περισσότερους υπολογιστές και όλα, σχεδόν, ξεκινούσαν από αυτό. Αναζήτηση, ενημέρωση, online games κ.λ.π το έκαναν να γνωρίσει «έκρηξη» από το 1996, όταν και ξεκίνησε η λειτουργία του, ενώ σαν ιδέα είχε προϋπάρξει από το 1994 και το domain κατοχυρώθηκε το 1995. Σήμερα παραμένει μια αρκετά σημαντική «στάση» του Internet, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχει την παλιά του αίγλη.

Το Yahoo! στις 28/11/1996

Microsoft.com

Η ιστοσελίδα του κολοσσού του software, ο οποίος γεννήθηκε το 1975, δε θα μπορούσε παρά να είναι από τις «παλιές» του Διαδικτύου. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε πως μας έδωσε τον πρώτοInternet Explorer, το 1995. Δυστυχώς δεν υπάρχει αρκετά παλιό αρχείο για την ιστοσελίδα της, που είναι από τις κορυφαίες σε επισκεψιμότητα παγκοσμίως, ενώ υπάρχει και ένα κενό από τις πρώτες καταχωρήσεις του Wayback Machine το 1996, μέχρι το 1999. Ωστόσο, οι πιό πρόσφατες είναι και πιό χαρακτηριστικές.

Το site της Microsoft στις 8/2/1999

Apple.com

Στα ίδια χνάρια με τη Microsoft ήταν ανέκαθεν και η Apple, αν και η...φινέτσα της αντικατοπτριζόταν από τότε, ακόμη και στο website της. Πιό πολύχρωμο και ελκυστικό από το αντίστοιχο, «βαρετό», της Microsoft...κάτι που δεν προκαλεί εντύπωση βέβαια.

Το site της Apple στις 15/7/1997

YouTube.com

Ακόμη ένας «νέοπας» του Internet, το YouTube άρχισε να δέχεται τα videos των χρηστών το2005, δημιουργημένο από τρείς πρώην υπαλλήλους του PayPal. Η Google είδε αμέσως τις δυνατότητες που είχε, καθώς μεγάλωνε ταχύτατα και το απέκτησε. Ήταν, φυσικά, μια επένδυση που απέδωσε και με το παραπάνω. Πόσο αστείο, όμως, να διαβάζεις το «βρείτε και δείτε χιλιάδες videos», τη στιγμή που σήμερα ανεβαίνουν πάνω από 100 ώρες περιεχομένου στο YouTube κάθε λεπτό που περνάει;

Το YouTube στις 4/2/2006

ebay.com

Το πασίγνωστο «παζάρι» του eBay ξεκίνησε την πορεία του το 1995 σαν AuctionWeb, ενώ το1997 λειτούργησε πρώτη φορά το eBay.com domain, όταν και ήδη είχε εκατομμύρια αντικείμενα προς πώληση και λάμβανε σημαντικές χρηματοδοτήσεις. Η αλήθεια είναι πως δεν έχει αλλάξει πολύ από τότε, τουλάχιστον όσον αφορά το κυρίως concept της σελίδας, αλλά ακόμη κι έτσι, έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια, καθιστώντας το έναν σημαντικό «παλιό» της ιστορίας του Internet.

Το eBay στις 14/6/1997 και στις 17/9/2000

Pathfinder.gr

Και μια ελληνική «νότα» στη λίστα, το pathfinder.gr, που σχεδόν 15 χρόνια πριν ήταν ένα αρκετά δημοφιλές site για να ξεκινήσει κάποιος την πλοήγησή του στο Internet. Φυσικά υπάρχουν και παλαιότερα ελληνικά sites, αλλά δεν παύει να αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, αν και σήμερα τείνει να μείνει στην αφάνεια. Πάντα ενδιαφέρον να χαζεύεις παλιές φωτογραφίες από news sites, καθώς επιστρέφεις στην επικαιρότητα του «τότε...

Το Pathfinder στις 18/10/2000

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share