Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Αν είστε λάτρης της Ιταλικής κουζίνας τότε αυτά τα υλικά δεν πρέπει να λείπουν άπο το ντουλάπι σας!

Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά!

18 Μαρτίου 2019 10:04
Αν είστε λάτρης της Ιταλικής κουζίνας τότε αυτά τα υλικά δεν πρέπει να λείπουν άπο το ντουλάπι σας!

Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πρώτες ύλες της Ιταλκής κουζίνας κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.

Ανακάλυψε λοιπόν δέκα από τα πιο χαρακτηριστικά υλικά της ιταλικής κουζίνας, που δεν πρέπει να λείπουν ποτέ από το ντουλάπι σου αν αγαπάς αληθινά τη γαστρονομία της γειτονικής μας χώρας.

1. Ελαιόλαδο: Πλούσιο στα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, σε βιταμίνη Ε και σε άλλα θρεπτικά στοιχεία, που φροντίζουν την υγεία της καρδιάς και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, προστίθεται γενναιόδωρα σε ζυμαρικά, σαλάτες και στις περίφημες μπρουσκέτες.

2. Ντομάτα: Φορέας του λυκοπενίου, ενός πανίσχυρου αντιοξειδωτικού που δίνει στην ντομάτα το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα της και που ωφελεί πολλαπλά τον οργανισμό, η ντομάτα είναι στα καλύτερά της τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά αυτή την περίοδο μπορείς να την απολαύσεις από την κονσέρβα, παρέα με σκορδάκι και μπαχαρικά, να συνθέτει πεντανόστιμες σάλτσες για μακαρονάδες και πίτσες.

3. Ζυμαρικά: Σε άπειρες μορφές και μεγέθη, είναι η πιο ευέλικτη κατηγορία υλικών που χαρακτηρίζουν την ιταλική διατροφή και μπορούν να συνδυαστούν με τα πάντα! Μπορείς να τα παντρέψεις με μανιτάρια και κρέας, για να πάρεις και υδατάνθρακες και πρωτεΐνες σε ένα πιάτο, ή να επιλέξεις τα ολικής άλεσης, για έξτρα φυτικές ίνες.

4. Σκόρδο: Αρκεί μία σκελίδα για να νοστιμίσει και το πιο ταπεινό πιάτο (ακόμα και αν πρόκειται για κάτι τόσο απλό όσο τα σπαγγέτι με λίγο ελαιόλαδο). Σύμφωνα με πολλές έρευνες, λειτουργεί προστατευτικά για το καρδιαγγειακό σύστημα, ενώ έχει και αντικαρκινικές ιδιότητες.

5. Μανιτάρια: Τα μανιτάρια, πορτσίνι, πορτομπέλο και άλλες ποικιλίες, προσθέτουν γεύση σε κάθε σάλτσα ζυμαρικών, κρέατος ή πίτσας, ενώ παράλληλα είναι πλούσια πηγή πρωτεΐνης και, άρα, ενδείκνυνται ιδιαίτερα να τα καταναλώνουν οι χορτοφάγοι.

6. Αρωματικά φυτά: Η ρίγανη, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, βασικά στοιχεία της ελληνικής κουζίνας, έχουν την τιμητική τους και στην ιταλική γαστρονομία και χρησιμοποιούνται ακόμα και για να νοστιμίσουν μια μπρουσκέτα παρέα μόνο με μερικές σταγόνες έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αυτή την εποχή μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις αποξηραμένα.

7. Βαλσαμικό ξίδι: Δίνει γεύση σε πιάτα όπως τα ψητά λαχανικά και οι πράσινες σαλάτες και ενισχύει τη θρεπτική αξία τους, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως οι κατεχίνες.

8. Παρμεζάνα: Το εκλεκτό αυτό ιταλικό τυρί, που προέρχεται από την ομώνυμη περιοχή της γειτονικής χώρας, νοστιμίζει τις μακαρονάδες, τις πράσινες σαλάτες αλλά και το ριζότο, ενώ ταυτόχρονα, σύμφωνα με μελέτες, προστατεύει την καρδιά.

9. Μοτσαρέλα: Σε ένα ιταλικό τραπέζι αυτό το λευκό τυρί με τη διακριτική αλλά ιδιαίτερη γεύση σερβίρεται ακόμα και σκέτο, με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο, αλλά μπορείς να το απολαύσεις και σε ανοιχτά σάντουιτς ή πίτσες, παρέα με λίγα μυρωδικά, που καλοπιάνουν τον ουρανίσκο χωρίς να βαραίνουν το στομάχι.

10. Κάπαρη: Σε σαλάτες λαχανικών αλλά και κρύες μακαρονοσαλάτες, σάλτσες ζυμαρικών και πίτσες, αυτός ο μικρός θησαυρός της φύσης δίνει γεύση και αντιοξειδωτικές ουσίες αλλά σχεδόν ανύπαρκτες θερμίδες (μόλις δύο ανά μία κουταλιά της σούπας). Φρόντισε όμως να χρησιμοποιήσεις ελάχιστο αλάτι, γιατί η κάπαρη είναι αρκετά αλμυρή από μόνη της.

H "Ιταλίδα" από τον Πειραιά που θα σας κερδίσει με τις αυθεντικές ιταλικές γεύσεις της!

Μπορεί η Μάρω Κοντού να ήρθε από την Κυψέλη στην γνωστή ελληνική ταινία και ως Ιταλίδα να αναστάτωσε την αδερφή και τη μητέρα του Αλέκου Αλεξανδράκη, αλλά η Πειραιώτισσα Italida που αυτό το καλοκαίρι εμφανίστηκε στο λιμάνι, έχει αναστατώσει τους ουρανίσκους μας.

Το νέο ιταλικό του Πειραιά, με την χαρακτηριστική ονομασία, που βρίσκεται στην Τρούμπα, στην άλλοτε κακόφημη συνοικία που πλέον έχει εξελιχθεί σε αγαπημένη έξοδο Πειραιωτών και μη, αγαπά τις γευστικές, τοπικές παραδόσεις και έχει διαμορφώσει ένα πληθωρικό μενού που καλύπτει επάξια τις απαιτήσεις μας τόσο σε πίτσα όσο και pasta, αλλά και κάποια κυρίως πιάτα.

H Ολύμπια Γιαννούτσου, η ιδιοκτήτρια, που έχει χρόνια στον χώρο της εστίασης, μας λέει: «Ήθελα να κάνω ένα ιταλικό που θα μου άρεσε να τρώω κι εγώ. Επειδή στον Πειραιά δεν υπήρχε κάτι ανάλογο, μαζί με τον σύζυγό μου πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε την Ιταλίδα. Η ονομασία έχει σχέση με την κόρη μας, αυτή είναι στην ουσία η Ιταλίδα, οπότε της έχουμε αφιερώσει το μαγαζί».

Εδώ παλιότερα στεγαζόταν το «Story», ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια του Πειραιά, στέκι των εργαζομένων στις ναυτιλιακές, που για την εποχή του υπήρξε πρωτοπόρο, καθώς σέρβιρε «πειραγμένη μεσογειακή κουζίνα», πριν ακόμα γίνει μόδα η συγκεκριμένη τάση.

Ο χώρος, διακοσμημένος από τους ιδιοκτήτες, συνδυάζει την κλασική πολυτέλεια ενός παλιού αρχοντικού με μοντέρνες πινελιές: χρυσοί καθρέφτες στους τοίχους, vintage πολυέλαιοι και μεγάλα ξύλινα τραπέζια, αλλά και δερμάτινοι καναπέδες με λονδρέζικο αέρα, δεσπόζουν σε ένα βιομηχανικό φόντο όπου κυριαρχεί το γκρι, ενώ ένας παραδοσιακός ξυλόφουρνος φιγουράρει από την ανοιχτή κουζίνα.

Το πάτωμα με τα κεραμικά πλακάκια θυμίζει τα αστικά σπίτια της περιοχής, ενώ αν ο καιρός είναι καλός μπορείτε να καθίσετε και στα τραπεζάκια που υπάρχουν έξω.

Ο σεφ Κώστας Τσίγκας, μαζί με μια ομάδα που έχει εκπαιδεύσει ο ίδιος, παίζει με διάφορες αυθεντικές τοπικές παραδόσεις της γειτονικής χώρας, και δημιουργεί εμπνευσμένα πιάτα, που θα γοητεύσουν όσους αγαπούν το καλό ιταλικό φαγητό.

Άλλωστε ο υπότιτλος του μαγαζιού, «Forno e Vino», μας προετοιμάζει για μια γαστρονομική εμπειρία που βασίζεται στη παράδοση, συνδυάζοντας την πίτσα και τα αργοψημένα πιάτα σε ξυλόφουρνο με ένα ποτήρι καλό κρασί.

Ξεκινήστε με κάποια από τα ορεκτικά όπως το vitello tonnato, ή μιασούπα με κολοκύθα.

Από τις σαλάτες, ξεχωρίζουν η Funghi e spinaci, με φρέσκο σπανάκι, φρέσκα μανιτάρια, ιταλική καπνιστή pancetta, παρμεζάνα reggiano 24 mth και αυγό μαγειρεμένο sous vide, αλλά και η Legumi με φακές beluga, ρεβίθια,φασόλια και κινόα με φρέσκα λαχανικά,μυρωδικά και caesar’s dressing, ή η Burrata (στα ιταλικά σημαίνει «βουτηράτη»), με κουκουνάρι, μαριναρισμένα ντοματίνια, baby ρόκα και πέστο βασιλικού.

Από τα κυρίως, δοκιμαστε τα μοσχαρίσια μάγουλα αργοψημένα για δώδεκα ώρες με νιόκι, οσομπούκο με βελούδινο ριζότο Milanese, μια αυθεντική καρμπονάρα με πανσέτα, αλλά και τα μαμαδίστικα φρέσκα ζυμαρικά mandila με πέστο από φουντούκι.

Από τις πάστες, πάντως, εξαιρετική είναι και η tacelenge, με φρέσκο ζυμαρικό και ραγού μανιταριών και πάστα τρούφας. Φυσικά από το μενού δεν λείπουν οι πίτσες, που χωρίζονται σε rosso και bianco ( λευκές και κόκκινες).

Όλες φτιάχνονται με αυθεντικό ιταλικό ζυμάρι και φρέσκια μοτσαρέλα ως βάση και ψήνονται επί τόπου στον ξυλόφουρνο!

Σερβίρονται σε περίεργους απροσδόκητους συνδυασμούς, όλες όμως είναι γευστικές και τραγανές.Το μάτι τραβάει η San Gennaro με αγκινάρα, αντζούγιες, κάπαρη, ρικότα, μοτσαρέλα και μελιτζάνα, η Salsiccia με χειροποίητο μοσχαρίσιο λουκάνικο, mozzarella di bufala, φινόκιο, ρόκα, πράσινες ελιές και ντομάτα, η Greca με βουτυράτη φέτα Κεφαλλονιάς, φουρνιστά ντοματάκια με μυρωδικά, ελιές καλαμών, κάπαρη, πιπεριά, φρέσκια ρίγανη και κρητικό ελαιόλαδο, αλλά κι η Formaggio di capra, με κατσικίσιο τυρί, σαλάμι, τοματίνια, μπρόκολο, guanciale και μπούκοβο.

Στο τέλος δοκιμάστε το τιραμισού, από τη συνταγή της Σοφίας Λόρεν,μια δροσερή πανακότα με κατσικίσιο γάλα, σπιτική μαρμελάδα φράουλα με μούρα,φασκόμηλο και λεμόνι, ενώ για τους λάτρεις της σοκολάτας ιδανική επιλογή είναι το Arancia e cioccolato, ένα κέικ σοκολάτας χωρίς αλεύρι και χωρίς γλουτένη, με πορτοκάλι, που σερβίρεται με μια μπάλα παγωτό σοκολάτας.

Στη λίστα κρασιών θα βρείτε πάνω από 100 ετικέτες από ελληνικούς και ξένους αμπελώνες, που μπορείτε αν θέλετε να συνοδεύσετε με ιταλικά τυριά και αλλαντικά.

Τιμή ανά άτομο: 20-25€/ άτομο με κρασί

Ώρες λειτουργιάς : Δεύτερα- Σάββατο 12:00-00:00. Σύντομα όμως θα ανοίγει και την Κυριακή.

Φιλελλήνων 9, Πειραιάς, 2104292005

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο στο Athensmagazine.gr.

 

Ροή ειδήσεων

Share