Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μεταξουργείο: Οι 14 καλύτερες προτάσεις για φαγητό

To Athensmagazine.gr σας προτείνει

24 Ιουνίου 2020 08:28
Μεταξουργείο: Οι 14 καλύτερες προτάσεις για φαγητό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το Μεταξουργείο μπορεί να έχει χαρακτηριστεί, παλαιότερα ειδικά, ακόμα και κακόφημο όμως σιγά σιγά επαναπροσδιορίζεται και μας προσφέρει μια πληθώρα προτάσεων για φαγητό και διασκέδαση. Παρακάτω θα βρείτε τα 14 καλύτερα.


Το αυγό του κόκορα

Η θρυλική ταβέρνα το «Αυγό του Κόκορα» της Κυψέλης, που από το 1982 σέρβιρε κοκορόσουπες και άλλα εδέσματα μέχρι τα ξημερώματα, βρίσκεται πλέον στο ιστορικό κτίριο της πλατείας Αυδή που στέγαζε κάποτε το γνωστό ταβερνείο «Το Μεταξουργείο».

Έχει περάσει από αυτό σχεδόν όλο το καλλιτεχνικό στερέωμα της Αθήνας, αλλά και μια στρατιά πολιτικών. Η ιστορία του μαρτυριέται σε ένα φωτογραφικό στένσιλ που κοσμεί τον τοίχο δίπλα από τη σκάλα. Από τη 1 το μεσημέρι μέχρι τη 1 το βράδυ προσφέρει λιχουδιές, όπως κόκορα με χειροποίητες κρητικές μακαρούνες και μαραθόπιτα.


Aleria


Δεν γίνεται να περάσεις από τη Μεγάλου Αλεξάνδρου και να μη σταθείς στο κομψό νεοκλασικό, που στεγάζεται το στυλάτο εστιατόριο. Αν περάσεις δε το κατώφλι του δεν θα θέλεις να ξεκολλήσεις. Το φαγητό του Γκίκα Ξενάκη, όπως αυτό το άπαιχτο και αποδομημένο “Παστίτσιο” με χοντρό μακαρόνι, ουρά μόσχου μπρεζέ, μανιτάρια σιτάκε και αφράτη μπεσαμέλ, σε μαγνητίζουν.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε ένας από τους πλέον ταλαντούχους Έλληνες σεφ, που παίζει με την παράδοση και την ευρηματικότητα, χωρίς όμως να χάνει την ουσία των γεύσεων. Σε όλο αυτό πρόσθεσε και τη ζεστή και αυθεντική φιλοξενία του ιδιοκτήτη, Νικηφόρου Κεχαγιαδάκη και του υποδειγματικά ευγενικού προσωπικού και έχεις ένα εστιατόριο, που σίγουρα θα σε κάνει να ξαναπάς.


Τα Κανάρια


Λένε πως ο πρώτος ιδιοκτήτης του μαγαζιού είχε μέσα καναρίνια που τα άκουγε η γειτονιά ολάκερη. Δεν είναι εξακριβωμένο, είναι κάτι σαν θρύλος. Το όνομα όμως το έχει εξακριβωμένα από το 1937. Κάποτε έκλεισε και ξανάνοιξε 6 χρόνια πριν. Έχει τετράγωνα αλά σκάκι στο πάτωμα, εξαιρετικό απάκι και παντζαροσαλάτα από τις λίγες. Έχει και μια μυρωδιά παράδοσης, αλλά την ίδια στιγμή μαζεύει κόσμο καλό και νέους πολλούς. Βασικά είναι το πιο μοντέρνο παραδοσιακό καφενείο έβερ.

Εδώ μπορείς να ακούσεις τζαζ ή ακόμη και ριζίτικα (κρητικά είναι αυτά ναι, ναι) και να απολαύσεις και live λύρα αμά λάχει. Τις Τρίτες να ξέρεις πως έχει ρεμπέτικα. Και δεν είναι μόνο όλα αυτά τα ωραία, είναι και οι τιμές του που είναι ωραίες, δηλαδή χαμηλές. Ε, νομίζω πως έχεις αργήσει λίγο να πας.


Σαν Φρανσίσκο

Τα σάντουιτς του Βασίλη Ρέβελα έχουν ξεπεράσει τα στενά πλαίσια του λεκανοπεδίου και είναι ήδη γνωστά σε όλη την Ελλάδα. Δεν γίνεται, λοιπόν, να βολτάρεις στην περιοχή, να θέλεις street food και να μην κάνεις μια στάση στο Σαν Φρανσίσκο. Αφράτα ψωμάκια, που φτιάχνουν οι ίδιοι και δεν μπαίνουν σε τοστιέρα ή τηγάνι, αλλά φουρνίζονται (το μυστικό της επιτυχίας τους), γεμίζονται από ολόφρεσκα υλικά (έχεις να επιλέξεις από 24 έτοιμες συνταγές) και απολαμβάνονται αργά, βασανιστικά και απολαυστικά.

Όλα τα σάντουιτς συνοδεύονται από μαρούλι, πίκλες, πιπεριά τουρσί, κρεμμύδι, ντομάτα και τη μυστική σάλτσα του Σαν Φρανσίσκο. Εμείς λατρέψαμε το “Μπέι Βιου” με γαλοπούλα, σος μέλι-μουστάρδα, αβοκάντο και γκούντα, αλλά και το “Σάνι Σάιντ” με αυγό μάτι.


Ακροβάτης

Για δέστε όλοι τον Ακροβάτη. Όχι αυτόν του Χαρούλη, που τραμπαλίζεται. Αυτόν του Μεταξουργείου. Που είναι εκεί σταθερά τόσα χρόνια. Με άλλο όνομα παλιά βέβαια. Τώρα θα σου πούμε για τον Μπακαλόγατο, σίγουρα κάπου το έχεις ξαναδιαβάσει. Αν όχι, άκου. Σε αυτή την παραδοσιακή ταβέρνα τη δεκαετία του ’60 γυρίστηκε αυτή η ταινία. Με τον Χατζηχρήστο ναι. Αμ, πώς;

Ο λόγος για το ψηλοτάβανο νεοκλασικό του Μεσοπολέμου στη γωνία Ψαρών και Μαιζώνος. Οι τοίχοι του είναι πέτρινοι και οι πόρτες ξύλινες. Έχει και υπόγειο κελάρι. Εδώ θα φας λουκούμια και παραδοσιακές πίτες. Σερβίρει και υποβρύχιο. Το βραδάκι όμως να προτιμήσεις ρακή. Έχει από τις καλύτερες. Κρασί σε πήλινες κούπες έχεις πιει; Εδώ θα πιεις. Κάπου μέσα στο χώρο θα βρεις και δίσκους (ω ναι βινύλιο) και παλιές εφημερίδες. Όλη η παλιά Αθήνα είναι κρυμμένη σε ένα μαγαζί.


Πυρολίκι

Έχει κάτι από νησί η όμορφη αυλή αλλά και η ατμόσφαιρα αυτού του εστιατοριου στη Μεγάλου Αλεξάνδρου και δεν είναι τυχαίο που αποτελεί αγαπημένο γευστικό στέκι στην περιοχή. Ο ιδιοκτήτης δημιουργεί πιάτα της μοντέρνας ελληνικής κουζίνας, αναλόγως την… έμπνευση. Στο μενού φιγουράρουν πιάτα όπως μπιφτεκάκια προβατίνας, ριζότο με άγρια μανιτάρια, σαφράν και πέστο φέτας και σκιουφιχτό μακαρονάκι (παραδοσιακό κρητικό) με κοτόπουλο, απάκι, πράσο και σάλτσα πιπεριάς Φλωρίνης. Το καλύτερο φαγητό θα το βρείτε εδώ.


Τα Κουταλάκια

Διαδόθηκε ταχύτατα από στόμα σε στόμα, με αποτέλεσμα ειδικά τα Σαββατοκύριακα να επικρατεί το αδιαχώρητο… μεσημέρι - βράδυ. Το αξίζει, τόσο για την ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε ταβέρνα χωριού, όσο και για τις θεϊκές του γεύσεις και το καλό του φαγητο, που είναι εν πολλοίς δυσεύρετες στην Αθήνα. Ειδική μνεία αξίζει το αγριογούρουνο, αλλά και η πίττα Καισαρείας με παστουρμά και η μελιτζανοσαλάτα α λα μεσανατολίτικα που ακούει στο όνομα Μπαμπαγκανούς.


Tamarind, Thai Kitchen

Κόκκινος ταμάρινθος είναι αυτό το μαγικό δέντρο, που έδωσε το όνομά του στο εστιατόριο και που με την πάστα του φτιάχνουν διάφορα γευστικά καλούδια. Και στέκει εκεί στη μέση να συγκρατεί το πατάρι του μαγαζιού. Ζήτημα είναι αν μπορείς να φας ταϊλανδέζικο σε δυο τρία σημεία στην πόλη. Και ακόμη πιο ζήτημα αν μπορείς να το βρεις σε οικονομική βερσιόν. Ε, αν ψάχνεις κάτι τέτοιο, εδώ είσαι.

Το εστιατόριο αυτό είναι μανούλα στις εξωτικές γεύσεις. Από Ινδοκίνα μεριά ναι. Η ατμόσφαιρά του είναι ζεστή και αιωρείται παντού μία ευωδιά από μπαχαρικά. Με μουσικές για τσιλ άουτ καταστάσεις (ενίοτε και τραγούδια από το σινεμά) και χαλαρωτικό πετρόλ χρώμα στους τοίχους. Εδώ θα βρεις curry και noodles. Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το μοσχαράκι φιλέτο με τις χρωματιστές πιπεριές, που έχει και μανιτάρια και ginger και μία σως εκπληκτική. Beef Ginger το λένε. Θα πιεις και κοκτέιλ φοβερά, τρομερά, πάρα πολύ ωραία. Πάρε ας πούμε ένα Spice Mango με ρούμι, τσίλι, lime, ε και μάνγκο φυσικά.


Balkan


Ένα αυθεντικό βουλγάρικο ταβερνάκι που δύσκολα το πιάνει το μάτι. Αν έρθεις, θα έρθεις συστημένος –πράγμα εξαιρετικά πιθανό, καθότι τους τελευταίους μήνες το Balkan είναι το ταχύτερα διαδιδόμενο μυστικό της πόλης. Στις σπεσιαλιτέ του περιλαμβάνονται πιάτα όπως τα ουστπίτσι, κεφτεδάκια από κοτόπουλο, το κατάκ, που θυμίζει τζατζίκι με πάπρικα, το τυρί κασκαβάλ σαγανάκι και το κοτόπουλο καβαρμά, ένα ορεκτικό που έρχεται σερβιρισμένο σε πήλινο με πιπεριές, τυρί και αυγό.

Το περιβάλλον είναι χαριτωμένα κιτς, με τη διακόσμηση εκείνη που μπορεί να ξενίσει τους ορκισμένους λάτρεις του minimal, ταιριάζει όμως πολύ στην ιδιαίτερη άποψη και φιλοσοφία του μαγαζιού. Εδώ το φαγητό είναι τόσο ξεχωριστό όσο και η ατμόσφαιρα.


Big Kahuna


Για το Big Kahuna, τα έχουμε ξαναπεί: Είναι το καλύτερο χαβανέζικο εστιατόριο της Αθήνας. Σε αυτή την αποθήκη που σε ταξιδεύει σε παραλίες και σποτάκια για surfers, θα δοκιμάσεις για πρώτη φορά burger από κροκόδειλο, bao με πάπια και δροσερές μαργαρίτες. Ή οποιοδήποτε άλλο κοκτέιλ πίνεις, αφού ο bartender με το χαβανέζικο πουκάμισο είναι τόσο χαλαρός που σε βάζει στο κλίμα με δυο ομπρελίτσες στο ποτό σου.

Κάπως έτσι λοιπόν, σ’ ένα πάτωμα που μοιάζει με άμμο, μια κουζίνα που μοιάζει με καντίνα στη Χαβάη και μερικές ρετρό σανίδες του σερφ, οι Kahuna Bros, κατεύθείαν από ταινία του Ταραντίνο, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια νέα κατηγορία στον χώρο της εστίασης, το λαϊκό γκουρμέ. Δυο εντελώς αντίθετες έννοιες που αποτέλουν την απόλυτη ευτυχία.


Η Σαμ τα έχει με το Λάθος Αγόρι


Στην γωνία της Λεωνίδου και Σαλαμίνος (ακριβώς δίπλα στην αποθήκη του Big Kahuna), υπάρχει μια μεγάλη τζαμαρία. Εκεί στεγάζεται το εστιατόριο «Η Σαμ Τα Έχει Με Λάθος Αγόρι». Δεν ξέρουμε να σου πουμε εάν τελικά όντως είναι λάθος το αγόρι της Σαμ, όμως το φαγητό της είναι εξαιρετικό. Μικρά τραπέζια, ζεστή ατμόσφαιρα και ένα φανταστικό πλατό τυριών και αλλαντικών, ενώ όλες οι πρώτες ύλες της είναι ελληνικές.

Καπνιστή μελιτζανοσαλάτα με πιπεριά Φλωρίνης, μοσχαρίσια μάγουλα αργοψημένα στο ζωμό τους και ο καβουρμάς Δράμας είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που μπορείτε να συνοδέψετε το τσίπουρο, το ούζο, το κρασί ή την μπύρα σας. Κατευθείαν από το Καστέλι Χανίων, στο Μεταξουργείο.


Ο Αιγύπτιος


Θρύλος της περιοχής από τότε που η περιοχή δεν είχε γίνει θρύλος, ο άνθρωπος που έμαθε στους Αθηναίους να τρώνε φαλάφελ συνεχίζει ακάθεκτος να φτιάχνει τα καλύτερα στην πόλη. Τα συνοδεύει, δε, με αυθεντικά ανατολίτικο ταμπουλέ, τέλειο ντιπ με γιαούρτι και μυρωδικά για να τα βουτάμε, αραβικές πίτες αντί για ψωμί, ωραίο χούμους και βουνά από τηγανιτές πατάτες, στον λιτό και απέριττο χώρο του, αλλά και στα τραπεζάκια που απλώνει στο πεζοδρόμιο.


Αυλή του Πέτρου


Μια κουκλίστικη αυλίτσα, με ξύλινα παγκάκια και φουντωτές φυλλωσιές, είναι μια από τις τελευταίες «μυστικές» διευθύνσεις του Μεταξουργείου. Εδώ δοκιμάζουμε πολύ καλό φαγητό, ρουμάνικες σπεσιαλιτέ, όπως τα πικάντικα σουτζουκάκια mici, αλλά και ωραία ψητά στη σχάρα (και τη σούβλα τα Σαββατοκύριακα) ακούγοντας ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά.

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share