Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κεραμεικός: 12 προορισμοί για φαγητό που καλύπτουν όλα τα γούστα

Το Athensmagazine.gr σας προτείνει

19 Ιουνίου 2020 08:12
Κεραμεικός: 12 προορισμοί για φαγητό που καλύπτουν όλα τα γούστα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον Κεραμεικό σίγουρα δεν τον λες γειτονιά, είναι σίγουρα μια συνοικία της Αθήνας με αρκετές δυσκολίες αλλά εδώ βρίσκονται μικροί γαστρονομικοι θησαυροί. Έθνικ εστιατόρια, ελληνικά παραδοσιακά ταβερνάκια, γκουρμέ εστιατόρια και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς βρίσκονται εδώ. Εμείς στο Athensmagazine.gr ξετρυπωσαμε τα 13 καλύτερα...


Funky Gourmet

Κάθε επίσκεψη στο Funky Gourmet αποτελεί ένα μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι. Στο αίθριο του πρώτου ορόφου με τις μεγάλες τζαμαρίες και τις ασπρόμαυρες αποχρώσεις θα δοκιμάσεις πιάτα υψηλής αισθητικής, όπως “Τάρτα αυγοτάραχο με λευκή σοκολάτα” ή “Σαλιγκάρια με φρέσκια μαύρη τρούφα”.

Η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και ο Νίκος Ρούσσος στην κουζίνα του μετρούν ήδη 2 αστέρια Michelin (το πρώτο ήρθε το 2012, το δεύτερο δύο χρόνια αργότερα), ενώ οι χρήστες του έγκυρου ταξιδιωτικού site Τrip Αdvisor το κατατάσσουν στη 13η και 21η θέση στην Ευρώπη και τον κόσμο αντίστοιχα! Εκτός από την πολύ προσεγμένη λίστα κρασιών, εδώ προσέχουν και τον καφέ που θα σου σερβίρουν (από τα λιγοστά εστιατόρια που φιλοξενούν specialty café) για να έχεις μια πλήρη και ολοκληρωμένη γευστική εμπειρία. Σημείωσε βέβαια -και μην πεις ότι δεν στο είπαμε- ότι το πιο οικονομικό μενού κοστίζει 90 ευρώ το άτομο, ενώ υπάρχουν και μενού με περισσότερα πιάτα, που κοστίζουν 120 και 150 ευρώ το άτομο.


Nixon


Με προεδρικό όνομα ήταν από τα πρώτα μαγαζιά που άνοιξαν στην τότε κακόφημη γειτονιά του Κεραμεικού. Το γνωρίσαμε πρώτα σαν bar, ενώ με τον καιρό απέκτησε και κουζίνα, χωρίς, όμως, να χάνει τον αρχικό του προσδιορισμό.

Από τους αναπαυτικούς μαύρους του καναπέδες θα απολαύσεις τα πιάτα του σεφ Μάρκο Ρόσσι (μη σε ξεγελά το όνομά του, Έλληνας είναι), που ανήκει και αυτός στο νέο αίμα της ελληνικής γαστρονομίας. Το burger από φρέσκο τόνο και μαύρο ψωμί (όταν λέμε μαύρο, πιο μαύρο δεν γίνεται), με λευκό ταραμά και γουασάμπι είναι ένα από τα πιάτα star του καταλόγου. Δυνατό χαρτί και το κυριακάτικό brunch. Και αν είσαι τυχερός, όλο και κάποιο live θα πετύχεις στον διπλανό, ειδικά διαμορφωμένο, χώρο.


Αθήρι


Με καταγωγή από τη Σαντορίνη ο πάντα χαμογελαστός σεφ Αλέξανδρος Καρδάσης, άφησε πριν πολλά χρόνια τον Κορυδαλλό και εγκαταστάθηκε σε ένα όμορφο κτίριο στον Κεραμεικό. Τα πιάτα του επιμένουν ελληνικά, συμβαδίζουν με την εποχικότητα, πατάνε πάνω στη δημιουργικότητα, αλλά ταυτόχρονα χαρακτηρίζονται από την απλότητα των υλικών.

Λατρεμένες βελουτέ, που σου ανοίγουν την όρεξη, παραδοσιακή, αλλά καθόλου φολκλόρ φάβα από την πατρίδα του, χειροποίητα ζυμαρικά φτιαγμένα με μαεστρία και εξαιρετικά «κριθαρότα», που χυλώνονται ιδανικά είναι μερικά από τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσεις. Σημείωσε επίσης ότι πέρυσι του απονεμήθηκε και βραβείο Bib Gourmand, που αφορά την καλή σχέση ποιότητας-τιμής του.


Tamarind


Ένας Ταμάρινθος, ιερό δέντρο στην Ταϊλάνδη, με πολλές ευχές στα κλαδιά του, κοσμεί το εσωτερικό του Tamarind. Ένα thai εστιατόριο, που δίνει ένα ξεχωριστό άρωμα στη μεγάλη γειτονιά του Κεραμεικού. Το μενού του επιμελείται ο Ελληνο-ταϊλανδός Ben Προβής και εκτελείται από την Άντζελα Σκουρλή, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου και λάτρη της κουζίνας και της κουλτούρας της Ταϊλάνδης.

Όταν ανοίγει δε ο καιρός το Tamarind επεκτείνεται με τραπεζάκια, κοκτέιλ και μουσικές στην αντικριστή πλατεία. Κάτι που δεν πρέπει να χάσεις πάντως είναι τα fishcakes (κοινώς κεφτέδες) με ψάρι και γαρίδα, όπως και το καυτερό Phad Bai Grap, που είναι μοσχαράκι σοτέ με βλαστάρια μπαμπού και τσίλι. Δοκίμασε επίσης τα πολύ ξεχωριστά κοκτέιλ, όπως το αρωματικό “The Flying Monk” με ρούμι, τζίντζερ, passion fruit και lime ή το Bloody Yum Goong με βότκα, χυμό τομάτας, tabasco και βραστή γαρίδα!


Σεϋχέλλες


Νεοταβέρνα με καρέκλες καφενείου, αρκετά στριμωγμένες στα τραπέζια. Ελληνικές πρώτες ύλες, την «ψάχνουν» με τα προϊόντα από διακεκριμένους παραγωγούς και διαθέτουν καλής ποιότητας τυριά, όπως κρασομανούρα Κιμώλου, γαλομυζήθρα και αερομανούρα Βλάστης – κάποια από τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε για το σπίτι.

Πολύ νόστιμο το φακόρυζο με καπνιστό τόνο από τον συνεταιρισμό γυναικών ψαράδων στην Κάλυμνο και το κρασάτο χταπόδι με μπιζελόφαβα. Υπάρχουν φορές που τα πιάτα δεν είναι συνεπή στην εκτέλεση. Αρκετές επιλογές σε αποστάγματα και σε χύμα επώνυμο κρασί. Λίγα εμφιαλωμένα.


Έλβις

Μπαίνεις στο μαγαζί και νομίζεις ότι έχεις έρθεις σε κάποιο μουσείο αφιερωμένο στον Έλβις. Η μόνη παραφωνία… η μυρωδιά από τα κοψίδια που σου σπάει τη μύτη και τότε καταλαβαίνεις που βρίσκεσαι. Τα πράγματα εδώ είναι απλά: ζουμερά καλαμάκια χοιρινού ή κοτόπουλου και νόστιμα μπριζολάκια να γλύφεις τα δάχτυλα σου. Οι πατάτες έρχονται «δώρο» στο τσίγκινο πιατάκι που σερβίρονται τα καλαμάκια, ενώ όσο περιμένεις σε κερνάνε και μια ρακή. Σημείωσε, ωστόσο, ότι εδώ δεν σε παίρνει να κάνεις τον… μάγκα, γιατί σύμφωνα με μια επιγραφή σε έναν μαυροπίνακα στον τοίχο, ο χώρος προστατεύεται από τον… Τσακ Νόρις


Νούρα


Καφέ-εστιατόριο της Μέσης Ανατολής. Από το ταβάνι κρέμονται κρόσσια, τους τοίχους στολίζουν πίνακες, κόκκινοι καναπέδες και ναργιλέδες με άρωμα μήλο, γιασεμί, τριαντάφυλλο, καρπούζι, μάνγκο και πεπόνι. Εχει αλλάξει πολλά χέρια –οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες ήταν Σύροι, Αιγύπτιοι, οι τωρινοί είναι Ιρακινοί–, σταθερά όμως σερβίρονται ορίτζιναλ μεζέδες. Φαλάφελ, φούλια με αυγά και ντομάτα, κουπέπια, ταχινοσαλάτα και μπαμπαγκανούς, λεμονάτο ταμπουλέ. Ναργιλές από 1,5 έως 3€.


Rakor


Όταν πέσει η νύχτα «φωνάζει» από μακριά, μιας και είναι το πιο φωτισμένο μαγαζί της περιοχής. Το γωνιακό Rakor, από το 2011 που ήρθε στη γειτονιά του Κεραμεικού απέκτησε γρήγορα θαμώνες, αλλά και καλή φήμη ανάμεσα στα μεζεδοπωλεία της περιοχής. Δεν είναι μόνο οι χαμηλές τιμές του, άλλωστε αλλά και το περιβάλλον του που το κάνει ελκυστικό. Τώρα μάλιστα που οι μεζέδες του συνδυάζονται με burger μας δίνει έναν ακόμη λόγο για να το επισκεφτούμε.


Το Σαν Φρανσίσκο

Σαντουιτσάδικο με ακέραιο κόνσεπτ, συνεπέστατο στο προϊόν του από την πρώτη ημέρα λειτουργίας. Είναι σελφ σέρβις, παραγγέλνεις μέσα, κάθεσαι είτε στο μικρό σαλονάκι στο βάθος –που θυμίζει λίγο Βερολίνο– είτε έξω στα λίγα τραπέζια του πεζοδρομίου. Ψωμί παίρνουν από τον φούρνο του Ρίζου στο Κουκάκι, λευκή και μαύρη τσιαμπάτα και γαλλικό καμπαγιού.

Σίγουρα κάποιο από τα προτεινόμενα σάντουιτς θα σας τραβήξει το ενδιαφέρον, οι συνταγές είναι πρωτότυπες, εδώ το σάντουιτς είναι αποψάτο, όχι βρώμικο ούτε φορτωμένο. Φυσικά, μπορείτε να συνθέσετε το δικό σας. Ολα τα αλλαντικά είναι από το Sary, τα αυγά βιολογικά, τις σάλτσες τις φτιάχνουν οι ίδιοι, έχει πολλές χορτοφαγικές επιλογές. Δοκιμάστε το Νόε Βάλλεϊ με ψητό κουνουπίδι και σαλάτα Καππαδοκίας ή το χορτοφαγικό Λέικ Σαντ με αβοκάντο, ψητή φέτα και σάλτσα με μέλι και μουστάρδα.

Για να πιείτε, μόνο ελληνικές μπίρες – περί τις 20 ετικέτες. Το σάντουιτς είναι έτοιμο μόλις ακούσετε να χτυπάει το κουδουνάκι, σερβίρεται σε πλαστικό καλαθάκι ψωμιού μαζί με καραμέλες. Δοκιμάστε και τα σοκολατάκια που φτιάχνουν.


Mentaleaty


Ασιατικό περιποιημένο street food, όλα τα δημοφιλή πιάτα, από pad thai και noodles μέχρι μοσχάρι σε σάλτσα στρειδιού και πολλά πιάτα με ρύζι. Το τηγάνι και οι μυρωδιές του βασιλεύουν εδώ. Μοντέρνο περιβάλλον, με απλές γραμμές και μεγάλες επιφάνειες.

Η φιλοσοφία του καταστήματος περνάει και ένα ηχηρό κοινωνικό μήνυμα, καθώς σε συνεργασία με τον κοινωνικό συνεταιρισμό «Αθηνά- Ελπίς» υποστηρίζει ανθρώπους που βρίσκονται σε θεραπεία ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, οι οποίοι εργάζονται εντός.


Asian Taste


Εδώ τρώνε οι πρέσβεις και οι επίσημοι καλεσμένοι που φτάνουν από την Κίνα στην Αθήνα. «Κυριλέ» κινέζικο, δύο χρυσά λιοντάρια σε υποδέχονται στο ισόγειο, ανεβαίνεις μια σκάλα, στο πλάι της οποίας υπάρχουν ενυδρεία με καβούρια και λοιπά οστρακόδερμα που μπορείς να γευτείς.

Μεγάλη σάλα, δίχωρη, την οποία κοσμεί μια τοιχογραφία παγονιού. Αν είσαι Ελληνας, θα νιώσεις ριγμένος, καθώς από το μενού εμφανίζονται γνωστά πιάτα, ενώ οι Ασιάτες ενημερώνονται και προφορικά για ιδιαίτερους μεζέδες και λιχουδιές ημέρας άγνωστες στους Δυτικούς.

Σπεσιαλιτέ το τόφου με τσίλι και το καλαμάρι με πιπεριές. Σούπες, ορεκτικά, πάπιες και ποικιλία καντονέζικων γεύσεων αριθμημένα σε κατάλογο. Τηγανητή μπανάνα και τηγανητό παγωτό για το τέλος. Λίγα ελληνικά κρασιά, σάκε και κινέζικη μπίρα.


Tirbouson

Στην περιοχή του Κεραμεικού, βρίσκεται το Tirbouson, σε ένα παλιό μηχανουργείο που έχει μετατραπεί σε εστιατόριο, δίπλα στις γραμμές του τρένου, έχοντας μια μικρή βεράντα για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η διακόσμηση είναι πολύχρωμη και ενδιαφέρουσα με αφίσες από τα επερχόμενα γεγονότα και αυθεντικά αντικείμενα. Ένας κίτρινος γερανός, ένας χειροποίητος πολυέλαιος κατασκευασμένος από μπουκάλια, πέντε ντουζιέρες που “ρέουν” φως. Jazz, soul, funk, reggae ρυθμοί δημιουργούν ένα κεφάτο περιβάλλον για το κοινό όλων των ηλικιών. Το μενού βασίζεται σε τοπικές συνταγές μαγειρεμένες λίγο πιο δημιουργικά.

Η λίστα κρασιών περιλαμβάνει έντεκα ετικέτες που ικανοποιούν όλα τα γούστα.Ανοιχτά Παρασκευή από τις 6 το απόγευμα έως τη 1 το βράδυ και τα Σαββατοκύριακα από τις 2 το μεσημέρι έως τη 1 το βράδυ

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share