Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Η σούπα του Ιπποκράτη: Μια συνταγή υγείας που χαρακτηρίζεται ως φυσικό φάρμακο !

Θεραπεύει ασθένειες!

6 Νοεμβρίου 2019 12:35
Η σούπα του Ιπποκράτη: Μια συνταγή υγείας που χαρακτηρίζεται ως φυσικό φάρμακο !

Η σούπα του Ιπποκράτη, είναι μια συνταγή υγείας που χαρακτηρίζεται ως φυσικό φάρμακο!

Τον τελευταίο καιρό έχει γίνει «μόδα» να τρως και έξω σούπες καθώς μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία με διαφορετικές γεύσεις. Δείτε επίσης: Ντοματόσουπα για όσους θέλουν μια αλλαγή στο διατροφολόγιο τους!

Η σούπα του Ιπποκράτη είναι μια υγιεινή παραλλαγή και μέρος της θεραπείας Gerson για τον καρκίνο. Θεραπεύει και δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και τα νεφρά.

Είναι πολύ νόστιμη αλλά και θρεπτική σούπα, που προορίζεται για τον καθαρισμό των νεφρών. Μπορεί να καταναλωθεί από όλους όσοι θέλουν να βελτιώσουν την υγειά τους.

Δείτε τη συνταγή και φτιάξτε τη και μόνοι σας.

Υλικά:

1 μεσαίο σέλερι ή 3-4 μίσχους σέλερι – αφαιρέστε το εξωτερικό δέρμα
1 μεσαία ρίζα μαϊντανό
σκόρδο
2 μικρά πράσα ή ένα μεγάλο
680 gr ντομάτες
2 μεσαία κρεμμύδια
450 gr πατάτες
λίγο μαϊντανό και φύλλα – προσθέστε τα 5-10 λεπτά πριν το τέλος
αλάτι

Οδηγίες:

Μην ξεφλουδίσετε τα υλικά, αλλά πλύνετε και τρίψτε τα απαλά. Κόψτε τα σε χοντρά κομμάτια και βάλτε τα σε μη τοξικό μαγειρικό σκεύος. Προσθέστε φιλτραρισμένο νερό για να καλύψετε τα λαχανικά, σιγοβράστε το για 2 ώρες μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Βάλτε τα μαγειρεμένα λαχανικά σε μύλο ή μπλέντερ μέχρι να πάρουν μαλακή υφή. Κάντε το αυτό όσο η σούπα είναι ζεστή, αλλά όχι καυτή.

Για να προσθέσετε γεύση, βάλτε και διάφορα μπαχαρικά. Σερβίρεται ζεστή. Όταν κρυώσει μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο και καταναλώστε τη μέσα σε 48 ώρες. Για να την ξαναζεστάνετε, θερμάνετε στο μάτι και όχι στον φούρνο μικροκυμάτωω

Χυλωμένη και απολαυστική φασολάδα!

Το πιο κλασικό ελληνικό φαγητό που μπορώ να σκεφτώ, δεν είναι ούτε ο μουσακάς ούτε τα γεμιστά. Είναι μια πηχτή, κοκκινιστή σούπα που σιγοβράζει ήσυχα και υπομονετικά στην κατσαρόλα της, σε κουζίνες του χωριού αλλά και της πόλης.

Δείτε επίσης: Ντοματόσουπα για όσους θέλουν μια αλλαγή στο διατροφολόγιο τους!

Η φασολάδα η ταπεινή, η χορταστική, κάποια στιγμή θα χυλώσει και θα σερβιριστεί καυτή μέσα σε βαθιά πιάτα με τα απαραίτητα συνοδευτικά: φέτα, άφθονο ψωμί, ελιές και -για τους πολύ μερακλίδες- καπνιστή ρέγγα. Τα βασικά μυστικά για σωστή φασολάδα είναι: η επιλογή καλής ποιότητας “βραστερών” φασολιών, το καλό μούλιασμα, το 1ο σύντομο βράσιμο του νερού (που θα πετάξεις) και το αλάτισμα στην μέση και όχι στην αρχή του μαγειρέματος, για να μην παραμείνουν σκληρά τα φασόλια.

Χυλωμένη & μερακλίδικη φασολάδα

  • Μερίδες: 6
  • Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
  • Χρόνος μαγειρέματος: 1 ½ ώρα
  • Χρόνος αναμονής: 8 ώρες

Υλικά

  • 500 γρ. φασόλια μέτρια
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο, σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε λωρίδες
  • 3 καρότα, σε λεπτές φέτες
  • ½ κ.σ. πάπρικα
  • 1 ½ κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 500 γρ. τριμμένες ντομάτες
  • 1 αποξηραμένη καυτερή πιπερίτσα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • ¼ ματσάκι σέλινο, ψιλοκομμένο
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1) Σε ένα μπολ μουλιάζουμε τα φασόλια σε μπόλικο κρύο νερό, για περίπου 8 ώρες.

2) Στραγγίζουμε τα φασόλια, τα ξεπλένουμε καλά και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα, καλύπτοντάς τα με κρύο νερό. Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, αφήνουμε το νερό να βράσει για 5 λεπτά και ξαναστραγγίζουμε.

3) Ξαναρίχνουμε τα φασόλια στην κατσαρόλα, καλύπτουμε με ζεστό νερό (περίπου 5 εκ. πάνω από τα φασόλια) και βάζουμε στην φωτιά. Όταν πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα φασόλια να βράσουν για περίπου 30-35 λεπτά με μισάνοιχτο καπάκι. Στη μέση περίπου του μαγειρέματος ξαφρίζουμε 2-3 φορές την επιφάνεια του νερού, με τρυπητή κουτάλα και αλατίζουμε το νερό.

4) Εντωμεταξύ σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και την πιπεριά για 2-3 λεπτά.

5) Προσθέτουμε τα καρότα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά ακόμα.

6) Προσθέτουμε την πάπρικα και τον πελτέ, σοτάρουμε για 1-2 λεπτά να “αρπάξει” ο πελτές στον πάτο της κατσαρόλας και ξύνουμε με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, την πιπερίτσα και τη δάφνη, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να μαγειρευτεί για 6-8 λεπτά, αποσύρουμε από την φωτιά και μεταφέρουμε την σάλτσα στην κατσαρόλα με τα φασόλια.

7) Ανακατεύουμε και αφήνουμε την φασολάδα να σιγομαγειρευτεί για επιπλέον 30 λεπτά χωρίς καπάκι, ή μέχρι να χυλώσει η σάλτσα. Λίγο πριν αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σέλινο και ανακατεύουμε. Τέλος, περιχύνουμε την φασολάδα με 3-4 κ.σ. ωμό ελαιόλαδο.

8) Σερβίρουμε την φασολάδα ζεστή, πασπαλισμένη με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share