Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020

Σουβλάκι: Xοιρινό καλαμάκι η γύρος; Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Μεγάλη μάχη!

25 Ιουλίου 2019 18:31
Σουβλάκι: Xοιρινό καλαμάκι η γύρος; Ποιο είναι πιο υγιεινό;

Υπάρχει η εντύπωση πως το χοιρινό σουβλάκι είναι «αθώο» ενώ ο γύρος είναι παχυντικός και πιο επιβλαβής για την υγεία.

Το σουβλάκι αποτελεί, ομολογουμένως, το εθνικό μας junk food. Συνήθως περιέχει κρέας από χοιρινό ή κοτόπουλο, σε γύρο ή καλαμάκι (ή σουβλάκι, αναλόγως της καταγωγής). Αρκεί, όμως, μονάχα να αποχωριστεί κανείς τον αγαπημένο του γύρο προκειμένου να δει αλλαγή στη ζυγαριά; Ξέχνα όλα όσα ήξερες! Το σουβλάκι ΔΕΝ παχαίνει - Ποιες είναι οι θερμίδες του απόλυτου ελληνικού φαγητού;

Η απάντηση είναι όχι. Για παράδειγμα, το τυλιχτό με χοιρινό καλαμάκι «απ’ όλα» δεν είναι πρακτικά πιο light από το αντίστοιχο με γύρο. Ένα τυλιχτό με γύρο έχει κατά μέσο όρο 870 θερμίδες, ενώ αυτό με χοιρινό καλαμάκι έχει 820. Οι θερμίδες συγκλίνουν τόσο διότι ο σουβλατζής βάζει διπλάσια ποσότητα από πατάτες στο τυλιχτό με το καλαμάκι προκειμένου να το «γεμίσει» και να μη δείχνει φτωχό

Το χοιρινό καλαμάκι υπερτερεί του γύρου, καθώς περιέχει μικρότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών (12 γραμμάρια έναντι 19, αντίστοιχα), γεγονός που το καθιστά λιγότερο επιβαρυντικό για την υγεία. Παρόλα αυτά, η μεταξύ τους διαφορά στις θερμίδες που αποδίδουν είναι αμελητέα για να προκαλέσει ουσιαστικό αποτέλεσμα στη ζυγαριά εκείνου που θέλει να ρίξει το βάρος του.

Σουβλάκι: Προσοχή στο κρέας και τις πατάτες!

Πολλά σουβλατζίδικα χρησιμοποιούν το ίδιο κρέας, τόσο στον γύρο όσο και στα καλαμάκια τους. Συνήθως αυτό αποτελείται κατά 50-80% από πανσέτα, γι’ αυτό και σε πολλά καλαμάκια θα βρείτε ολόκληρα κομμάτια λίπους ανάμεσα στο κρέας. Εάν κάποιος επιλέξει μια μερίδα καλαμάκια, από τόσο λιπαρά κομμάτια, με πρόθεση να αποφύγει το τυλιχτό και τον γύρο, μπορεί να προσλάβει έως και 1.800 θερμίδες και 26 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών. Χρειάζεται, λοιπόν, να γνωρίζουμε από τι κρέας είναι παρασκευασμένα τα καλαμάκια που παραγγέλνουμε αν δεν θέλουμε να σαμποτάρουμε, κατά λάθος, την προσπάθειά μας.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και με τις τηγανητές πατάτες στο σουβλάκι. Η μέση μερίδα έχει μεγαλώσει πολύ τα τελευταία χρόνια περιέχοντας περίπου 750 θερμίδες, σχεδόν όσες ένα, ακόμη, σουβλάκι. Αν πάρουμε αυτές με τη sauce ή το τυρί, η ενέργεια που περιέχουν εκτοξεύεται στις 900 θερμίδες ξεπερνώντας ακόμη και το τυλιχτό με γύρο. Οι τηγανητές πατάτες, πέρα από πολλές θερμίδες, περιέχουν μεγάλες ποσότητες κορεσμένων και trans λιπαρών οξέων.

Παραγγέλνοντας μια μερίδα πατάτες με τυρί έχουμε εξασφαλίσει την κατανάλωση 23 γραμμαρίων κορεσμένων λιπαρών και 11 γραμμαρίων trans λιπαρών (τα οποία επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την υγεία της καρδιάς), ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από ότι θα συναντήσει κανείς σε ένα σουβλάκι.

Άρα, αν θέλω να χάσω βάρος, δεν πρέπει να ξαναφάω σουβλάκι ούτε πατάτες;

Παρά τα παραπάνω, το σουβλάκι μπορεί, άνετα, να αποτελέσει μια καλή επιλογή junk food για κάποιον που θέλει να χάσει βάρος μιας και είναι, ιδιαιτέρως, χορταστικό και γευστικά απολαυστικό, αρκεί να γίνει προσεκτική επιλογή κατά την παραγγελία του.

Επιλέγοντας αλάδωτη πίτα, τζατζίκι ή κέτσαπ/μουστάρδα αντί για sauce, ελεύθερα λαχανικά και αποφεύγοντας τις πατάτες, ένα σουβλάκι με ποιοτικό χοιρινό κρέας θα περιέχει γύρω στις 500 θερμίδες, ενώ ένα με κρέας από κοτόπουλο περίπου 460. Μια μερίδα καλαμάκια κοτόπουλο, χωρίς πατάτες, μπορεί να μας δώσει περίπου 850 θερμίδες αποτελώντας άλλη μια πλούσια και πολύ χορταστική επιλογή.

Οι τηγανητές πατάτες από fast food καλό θα είναι να αποφεύγονται. Αν δεν μπορείτε να τους αντισταθείτε ζητήστε να βάλουν 2-3 στο σουβλάκι σας.

Οι Έλληνες ενώθηκαν για την αύξηση στο... σουβλάκι!

Το σχετικό event στο Facebook, ακόμη και αν ξεκίνησε για… πλάκα, έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το κόστος του αγαπημένου junk food των Ελλήνων

Με σύνθημα «Ολα τα ανεχτήκαμε, αυτό ΟΧΙ!» πάνω από 8.000 άνθρωποι δηλώνουν ότι θα συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα στις 30 Απριλίου για να διαμαρτυρηθούν για τις προωθούμενες αυξήσεις στο σουβλάκι.

Το σχετικό event στο Facebook, ακόμη και αν ξεκίνησε για… πλάκα, έχει ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση για το κόστος του αγαπημένου junk food των Ελλήνων, με τους συμμετέχοντες να καταθέτουν σειρά προτάσεων.

Στο event – group που έχει τίτλο «ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟ ΣΟΥΒΛΑΚΙ» μεταξύ άλλων έχουν «πέσει» προτάσεις για κινητοποιήσεις ενάντια στην αύξηση της τιμής του κρέατος.

Ενα άλλο ενδεχόμενο που συζητούν οι περίπου 8.400 που έχουν δηλώσει ότι θα δώσουν το «παρών» στο συλλαλητήριο για το σουβλάκι είναι να διοργανωθεί μποϊκοτάζ δυο εβδομάδων στο χοιρινό, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις σε προμηθευτές και εμπόρους.

Βάζουν στο στόχαστρο όλες τις ιερές γαστρονομικές απολαύσεις και χτυπάνε πρώτα τον αυτοκράτορα το πιτογυρο!» λέει ένας άλλος χρήστης.

Πώς «άνοιξε» το ζήτημα των αυξήσεων στο σουβλάκια

Το ζήτημα για τις αυξήσεις στο σουβλάκι άνοιξε από δηλώσεις ενός ιδιοκτήτη σουβλατζίδικου, ο οποίος υποστήριξε ότι το κόστος των κρεάτων έχει αυξηθεί κατά 30%. Ο ίδιος, προσέθεσε, ότι τα ψητοπωλεία δεν μπορούν να απορροφήσουν αυτή την αύξηση και πως πρέπει να γίνουν αυξήσεις κατά 15% στο σουβλάκι και στα τυλιχτά. Μια τέτοια αύξηση θα «έστελνε» το τυλιχτό στα 3 ευρώ, και το σκέτο σουβλάκι -«καλαμάκι» για τους Αθηναίους- στα 2 ευρώ.

 

Γεύση

Ροή ειδήσεων

Share