Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Η Γεωργία Μαυραγάνη μιλά αποκλειστικά στο AthensΜagazine για την θεατρική της πορεία και την παράσταση «Εάν Αυτό είναι ο Άνθρωπος»

Μια συνέντευξη με βάθος!

20 Δεκεμβρίου 2022 10:12
Η Γεωργία Μαυραγάνη μιλά αποκλειστικά στο AthensΜagazine για την θεατρική της πορεία και την παράσταση «Εάν Αυτό είναι ο Άνθρωπος»
Από Αγάπη Μυργιώτη

«Το θέατρο για μένα είναι ο τρόπος μου να εκφράζομαι και να αφηγούμαι ιστορίες που πιστεύω πως προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο», αναφέρει χαρακτηριστικά η σκηνοθέτης Γεωργία Μαυραγάνη, μιλώντας στο AthensMagazine, η οποία έχει σκηνοθετήσει πληθώρα θεατρικών παραστάσεων, έχοντας αφήσει ένα δυνατό θεατρικό αποτύπωμα στην μέχρι τώρα πορεία της.

Η τελευταία της παράσταση με τίτλο «Εάν Αυτό είναι ο Άνθρωπος», που παίζεται στο θέατρο Tempus Verum εν Αθήναις, αγγίζει ένα θέμα πολύ σημαντικό... «σκύβει» πάνω από τη μαρτυρία του εγκλεισμού στο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας του Άουσβιτς όπως αυτή περιγράφεται στο βιβλίο του Primo Levi.

Η Γεωργία Μαυραγάνη, μιλά για την θεατρική της πορεία και την παράσταση «Εάν Αυτό είναι ο Άνθρωπος», στην Αγάπη Μυργιώτη και το AthensMagazine και τα λόγια της αγγίζουν την ψυχή μας.

Η Συνέντευξη

Για όσους μπορεί να τυχαίνει να μην έχουν παρακολουθήσει την πορεία σας, θα θέλατε να μας αναφέρετε λίγα πράγματα για την θεατρική - σκηνοθετική σας πορεία;

Έχω σκηνοθετήσει αρκετές παραστάσεις τα τελευταία χρόνια ενδεικτικά αναφέρω τις «Ευμενίδες» στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, την «Εξημέρωση» στην κεντρική σκηνή της Στέγης και το «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου στο κρατικό θέατρο βορείου Ελλάδος. Στο θέατρο ντοκουμέντου-μαρτυρίας έχω παρουσιάσει το «Από πρώτο χέρι-μια παράσταση για τα καπνά και το Γήρας», ένα χορικό.

Τι σημαίνει θέατρο για εσάς;

Το θέατρο για μένα είναι ο τρόπος μου να εκφράζομαι και να αφηγούμαι ιστορίες που πιστεύω πως προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.

Αυτό το διάστημα παίζεται στο Tempus Verum, η συγκλονιστική παράσταση «Εάν Αυτό είναι ο Άνθρωπος», του Primo Levi, την οποία και έχετε σκηνοθετήσει. Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση;

Είναι μια παράσταση βασισμένη στο πολύ γνωστό βιβλίο - μαρτυρία του Πρίμο Λέβι, ο οποίος στάλθηκε και έζησε μαζί με άλλους Εβραίους, και όχι μόνο, στο στρατόπεδο εργασίας του Άουσβιτς. Ένιωθα και νιώθω χρέος απέναντι σε αυτούς τους μάρτυρες να κάνω παράσταση και να συνδράμω στο να μη ξεχαστεί η θηριωδία του φασισμού και των στρατοπέδων. Στην παράσταση οι επτά ηθοποιοί παίρνουν διαδοχικά το ρόλο του αφηγητή και μας μεταφέρουν στιγμιότυπα από την εμπειρία του Λέβι. Ενδιάμεσα αναπαριστούν στιγμιότυπα από συνεντεύξεις που ο συγγραφέας έχει δώσει σε διάφορους ανθρώπους των γραμμάτων.

Η παράσταση αφορά τη μαρτυρία εγκλεισμού στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς, όπως αυτή περιγράφεται στο ομότιτλο αριστούργημα του Ιταλοεβραίου συγγραφέα. Είναι ένα έργο πολύ «δυνατό» και με βαθύ ψυχολογικό, ιστορικό και κοινωνικό υπόβαθρο. Πόσο δύσκολο ήταν να σκηνοθετήσετε το συγκεκριμένο έργο;

Η βασική δυσκολία που αντιμετώπισα ήταν να καταφέρω να μεταφέρω τις πολύ δυνατές εικόνες που ο Πρίμο Λέβι περιγράφει, με απλό και ουσιαστικό τρόπο, χωρίς στολίδια και δικές μου προσωπικές ερμηνείες.

Ποια τα συναισθήματα σας για τη συγκεκριμένη παράσταση;

Όπως είπα και πριν, δεν αντιμετωπίζω αυτή την παράσταση μόνο σαν μια καλλιτεχνική δημιουργία, αλλά περισσότερο σαν ένα κοινωνικό και πολιτικό χρέος απέναντι στους συνανθρώπους μου και την ιστορία τους. Οφείλω να ομολογήσω πως πολλές φορές κατά τη διάρκεια των προβών όλοι οι συντελεστές νιώσαμε έντονη ταραχή απέναντι σε όσα ο Πρίμο Λέβι περιγράφει.

Σκηνοθετικά το έργο είναι δοσμένο με ένα τρόπο πολύ πρωτότυπο. Στην παράσταση δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές, ενώ η δραματοποιημένη αφήγηση αφήνει ένα πολύ δυνατό θεατρικό αποτύπωμα. Για ποιο λόγο επιλέξατε να μην υπάρχουν πρωταγωνιστές και ποιος ήταν ο λόγος που σκηνοθετικά το αποδώσατε με τον συγκεκριμένο τρόπο;

Στόχος της παράστασης μας είναι να δώσουμε, έστω και με συμβολικό τρόπο, λόγο στην τεράστια μάζα των θυμάτων αυτής της θηριωδίας. Σε μια τέτοια στιγμή δεν χωρούν θεατρικοί πρωταγωνιστές.

«Εάν Αυτό είναι ο Άνθρωπος»

Με ποια αφορμή επιλέξατε να σκηνοθετήσετε το συγκεκριμένο έργο;

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ένιωσα και εγώ την ανάγκη να στραφώ προς το πιο ανθρώπινο. Θυμήθηκα το βιβλίο του Πρίμο Λέβι και τη δύναμη ζωής που αυτό αποπνέει και έτσι θέλησα να μοιραστώ αυτή την οπτική με το κοινό.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Σχεδιάζω μια παράσταση ντοκουμέντο στο μέλλον και τη διασκευή ενός κλασικού έργου.

 

Συνεντεύξεις

Ροή ειδήσεων

Share