Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ιάκωβος Μολυμπάκης: Ο ηθοποιός - σκηνοθέτης που μετέτρεψε ένα ερωτικό γράμμα σε παράσταση

"Νιώθω άνετα πάνω στη σκηνή"

4 Οκτωβρίου 2022 11:43
Ιάκωβος Μολυμπάκης: Ο ηθοποιός - σκηνοθέτης που μετέτρεψε ένα ερωτικό γράμμα σε παράσταση
Από Αγάπη Μυργιώτη

Σπούδασε μουσική και χορό, είναι ηθοποιός, χορευτής και σκηνοθέτης και η μεγαλύτερη του έμπνευση είναι η αγάπη και ο έρωτας.

Ο λόγος για τον Ιάκωβο Μολυμπάκη, που θα έχουμε την χαρά να τον απολαύσουμε στη νέα του θεατρική παράσταση “Εμετός στο κόρνερ!...μια παράσταση αγάπης”, στο θέατρο Tempus Verum - Εν Αθήναις.

Ας γνωρίσουμε τον Ιάκωβο

Ο Ιάκωβος σπούδασε μουσική και ασχολήθηκε πιο συγκεκριμένα, με τα παραδοσιακά ελληνικά κρουστά και τα ντραμς. Στη συνέχεια, τον τράβηξε η αγάπη του για τον χορό και έτσι σπούδασε σύγχρονο χορό στην κρατική σχολή χορού.

Μέσα στη σχολή χορού, τα χορευτικά κομμάτια που δημιουργούσε είχανε λόγο, ενώ παρατήρησε ότι αυτό που τον συγκινούσε περισσότερο δεν ήταν τόσο οι χορευτικές παραστάσεις, αλλά αυτές που είχα λόγο.

Έτσι, έκανε κάποια σεμινάρια και μαθήματα υποκριτικής και άρχισε να ανακαλύπτει το υποκριτικό του ταλέντο.

"Πάντοτε φλέρταρα με το θέατρο", υπογραμμίζει ο Ιάκωβος, ενώ προσθέτει "νιώθω οικείο πάνω σε σκηνή ότι κι αν κάνω".

Η πρώτη επαφή με το θέατρο

Η πρωτη επαφη του Ιάκωβου με το θέατρο, ήταν στο λύκειο μέσω μιας θεατρικής ομαδας που έκανε παραστασεις και ταινιες.

Αυτό όμως που τον ενέπνευσε περισσότερο ήταν ο καθηγητής της θεατρικής ομάδας.

Ο Ιάκωβος, έχει κάνει διάφορες παραστάσεις αρχικά ασχολούμενος με το κομμάτι της επιμέλειας κινησης και έπειτα δημιουργώντας δικά του θεατρικά κομμάτια.

"Εμετός στο κόρνερ" - Η έμπνευση για την παράσταση

Ο Ιάκωβος, αναδείχθηκε νικητής του 1ου Φεστιβάλ Σκηνοθεσίας της "μικρής ακαδημίας" του Tempus Verum - Εν Αθήναις και έτσι εγκαινιάζει το φετινό πρόγραμμα, με την παράστασή του, "Εμετός στο κόρνερ!...μια παράσταση αγάπης".

Πώς όμως εμπνεύστηκε την συγκεκριμένη παράσταση;

Κλήθηκε λοιπόν να δημιουργήσει ένα θεατρικό έργο για το φεστιβάλ. Κατά τη διάρκεια αναζήτησης θέματος, συνειδητοποιήσε, όμως, ότι δεν υπήρχε κάποιο ήδη έτοιμο θεατρικό, το οποίο θα ήθελε να σκηνοθετήσει. Έτσι, αποφάσησε να "ανεβάσει" θεατρικά μια δική του ιστορία.

"Θέλω να υπάρχει μια ειλικρίνια, μια αλήθεια σε αυτό που θα κάνω. Και τότε είπα: Ιάκωβε, τι θα ήθελες να μοιραστείς με το κοινό;".

Ανακάλυψε, τότε, ένα κείμενο που είχε γράδει πέρυσι τον χειμώνα και αφόρουσε μια κοπέλα και έναν έρωτα.

"Το κείμενο γράφτηκε για να μην το διαβάσει κανένας ποτε," λέει ο Ιάκωβος.

Πρόκειται για ένα γράμμα με ελεύθερη γραφή, που γράφτηκε από τον ίδιο τον Ιάκωβο για να εκφραστεί και να βγάλει από μέσα του αυτά που ένιωθε.

Αυτό το γράμμα λοιπόν, γίνεται η έμπνευση και η αφορμή για την παράσταση του Ιάκωβου.

Γιατί εμετός και γιατί στο κόρνερ;

Ο τίτλος της παράστασης είναι αλληγορικός και η αλήθεια είναι ότι δεν θα αποκαλύψουμε πολλά, καθώς παρακολουθώντας την παράσταση θα σας λυθεί κάθε απορία. Ας μην κάνουμε spoil λοιπόν!

Ο Ιάκωβος για τον έρωτα και την επιθυμία

Ο "έρωτας" είναι βασικό στοιχείο στη ζωή του Ιάκωβου.

"Προσπάθω να είμαι σε όλα τα κομμάτια της ζωής μου, προσπαθώ να είμαι ερωτικός με τους φίλους μου, την οικογένεια μου, με αυτο που ασχολούμε και με την έννοια ερωτικός εννοώ βαθιά επιθυμία για αυτο που θέλεις. Το κομμάτι εχει να κάνει με την επιθυμία και δεν είναι εύκολο μεγαλώνουμε και να ξέρουμε τι επιθυμούμε. Μεγαλώνουμε μπλοκαρισμένοι και μας είναι δύσκολο να διαχειριστούμε τα συναισθήματά μας και να καταλάβουμε ότι αξίζουμε να έχουμε επιθυμία", υπογραμμίζει ο Ιάκωβος.

Για τους θεατές

"Θέλω να μοιραστώ μια ιστορία, που θα αγγίξει και θα συγκιονήσει σε ασύνειδητο επίπεδο. Η παράσταση έχει όπως λένε και οι θεατρολόγοι, είναι ένα μεταδραματικό θέατρο που χρησιμοποιεί διάφορα, δεν χρησιμοποιεί την κλασική αφήγηση, εναι πιο πολυ αισθητιαριακό, είναι κάποια πράγματα που σε κάνουν να νιώσεις κάπως. Με ενδιαφέρει να βρει ο καθένας κάτι, έστω και μια λέξη που να του κάνει κάτι μέσα του", υπογραμμίζει ο Ιάκωβος.

Από τη συνέντευξη με τον Ιάκωβο Μολυμπάκη:

 

Συνεντεύξεις

Ροή ειδήσεων

Share