Κυριακή, 19 Μαΐου 2024

"Αλίφειρα", στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η εξωφρενική και ταυτόχρονα πικρή κωμωδία του Ανδρέα Στάικου, σε πρωτότυπη μουσική του Νίκου Ξυδάκη

19 Μαρτίου 2024 10:47
Alifeira Dimotiko THeatro Peiraia
Από Δήμητρα Μπιλάλη

Συνεχίζονται με επιτυχία οι παραστάσεις της "Αλίφειρας" στην Σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Το νέο έργο του σημαντικού συγγραφέα Ανδρέα Στάικου είναι μια εξωφρενική, όσο και πικρή κωμωδία, σε σκηνοθεσία του ίδιου, πρωτότυπη μουσική του Νίκου Ξυδάκη, σκηνικά του Αλέξη Κυριτσόπουλου και ένα θίασο εκλεκτών ηθοποιών.

'Αλίφειρα', στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η Αλίφειρα είναι μια αρχαία πόλη στην νοτιοδυτική Αρκαδία, ήδη ερειπωμένη και λησμονημένη στις περιηγήσεις και περιγραφές του Παυσανία (110-180 μ.Χ.) στο κεφάλαιο «Αρκαδικά». Στα αρχαία ερείπια σωρεύτηκαν νέα ερείπια τα οποία στεγάζουν τα φαντάσματα του νεότερου σύγχρονου οικισμού. Μια μυστηριώδης «ανώτερη δύναμη» έχει καθηλώσει στην Αλίφειρα, εκτός από τους ελάχιστους εναπομείναντες ζωντανούς-νεκρούς κατοίκους, και κάποιους νέους οι οποίοι παραμένουν, για διάφορους σαφείς και ασαφείς λόγους, μέσα στην ερημιά και τη μοναξιά, σε διαρκή και ατέρμονη προσμονή, με συντροφιά τις αρχαίες πέτρες, τις κουκουβάγιες, τις σαύρες και τις αράχνες.

'Αλίφειρα', στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Η κλοπή της σανίδας από το μοναδικό παγκάκι του χωριού και η άφιξη, για πρώτη φορά, ενός νεαρού αρχαιολόγου, εκλαμβάνονται ως κοσμοϊστορικά γεγονότα που αναστατώνουν και ξυπνούν την Αλίφειρα από τον λήθαργό της. Η καχυποψία και η έρευνα για την αναζήτηση του πιθανολογούμενου υπόπτου για την κλοπή της σανίδας λαμβάνει αστυνομικές διαστάσεις ενώ η παρουσία του «ξένου» αναζωπυρώνει παλαιούς ανεκπλήρωτους έρωτες και δημιουργεί νέες προοπτικές, με αποκορύφωμα την έμμονη φαντασίωση του ζωηρότερου κοριτσιού της συντροφιάς για την πραγματοποίηση μιας μεγαλειώδους ουτοπίας. Η πραγματικότητα παραμερίζεται. Ανοίγουν οι κρουνοί της φαντασίας, των φαντασιώσεων και του ονείρου που αποτελούν τα υλικά με τα οποία θα αναγερθεί πάνω στην άμμο το νέο, μεγαλοπρεπές κτίσμα της Αλίφειρας.

Info

  • Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
  • Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Σκηνή Ωμέγα: Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32
 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share