Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Η Μαμά είπε μη..!»: Τελευταίες παραστάσεις για το... σουρεαλιστικό θεατρικό ταξίδι στο θέατρο Αμιράλ!

20 Μαρτίου 2014
«Η Μαμά είπε μη..!»: Τελευταίες παραστάσεις για το... σουρεαλιστικό θεατρικό ταξίδι στο θέατρο Αμιράλ!

Η κεντρική σκηνή του θεάτρου ΑΜΙΡΑΛ και οι θεατρικές επιχειρήσεις Λιβαδά, παρουσιάζουν το νέο έργο των Στέλιου Παπαδόπουλου - Γιώργου Βάλαρη, σε σκηνοθεσία Γιώργου Βάλαρη, «Η Μαμά είπε μη..!». Μια σύγχρονη, σπονδυλωτή, νεοελληνική μουσική κωμωδία, με την κυρίαρχη «μητρική φιγούρα» να ξεδιπλώνει διαφορετικές μικρές ιστορίες, σαν ένα «ταξίδι μνήμης» στη ζωή και τις σχέσεις. Με διάθεση κριτική, νοσταλγία αλλά και έντονο αυτοσαρκασμό. Όλα διανθισμένα με τραγούδι, χορό και video art.

Αν η πρώτη λέξη που λέμε είναι «μαμά», τότε η πρώτη που ακούμε είναι σίγουρα «μη» - και μάλιστα από τα χείλη της μαμάς μας.Τα «μη» συνοδεύουν κάθε κίνησή μας από το πρωί μέχρι το βράδυ και ο απόηχός τους μας ακουλουθεί σε όλη μας τη ζωή. Τα «μη» χτίζουν ένα τοίχο γύρω μας και μπορεί οι τοίχοι να μην έχουν αυτιά, έχουν όμως μαμά... Η οποία δεν χάνει ευκαιρία σε κάθε στιγμή να μας υπενθυμίζει τι δεν πρέπει να κάνουμε, τι δεν πρέπει να σκεφτούμε, τι δεν πρέπει να φάμε, τι δεν πρέπει να φορέσουμε, που δεν πρέπει να πάμε. Ένα διαρκές "μη" συνοδεύει κάθε κίνησή μας. Στην εμφάνιση, το σεξ, τις φιλίες, τον έρωτα, τη δουλειά, τη διασκέδαση. Στο μικροσκόπιο των Στέλιου Παπαδόπουλου και Γιώργου Βάλαρη, μπαίνει το βιολογικό ρολόι της γυναίκας, το καταναλωτικό ρολόι της, η πρόταση γάμου από τον άντρα, η γενναιοδωρία του, το δαχτυλίδι, η έγκριση από τις φίλες της, η άδεια από τη μαμά, το παιδί, η μητρότητα, η χαλάρωση, ακόμα και η «πλαστική χειρουργική»...

Τον καταλυτικό στην εξέλιξη του «Η μαμά είπε μη..!» ρόλο της «μαμάς», ερμηνεύει η μεγάλη μας ηθοποιός Μάρθα Καραγιάννη που μετά από τρίχρονη απουσία επιστρέφει σε κεντρική αθηναϊκή σκηνή! Μαζί της, η λυρική περφόμερ Νίνα Λοτσάρη, η Μίνα Ορφανού, η Λίλη Τσεσματζόγλου και ο Αιμίλιος Ράφτης σε ρόλους καθημερινούς, συμβολικούς, διαχρονικούς, "ελληνικούς" και επίκαιρους.

Το "Η μαμά είπε μη..!" ακτινογραφεί τη νεοελληνική οικογένεια στον καιρό της κρίσης σε ότι αφορά στις σχέσεις, την οικογένεια, τον έρωτα, τη φιλία, τη δουλειά. Φωτίζει το σύγχρονο "εγώ", το "εμείς", το "εσείς", το "αυτοί". Και φυσικά την ψυχοσύνθεση της "μαμάς" των ημερών μας που αναστατώνει, καθησυχάζει, προβληματίζει, αποφασίζει, ορίζει και καθορίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των παιδιών της, της γειτονιάς της, της πόλης της και ολόκληρης της κοινωνίας μας. Η μοντέρνα συγγραφική και σκηνοθετική γραμμή, παρουσιάζει με ιδιαίτερα σουρεαλιστικό τρόπο τις αυτοβιογραφικές σκηνές, με τις αρχέτυπες συγκρούσεις του «θέλω» με το «πρέπει», του «συνειδητού» με το «υποσυνείδητο» και του «σήμερα» με το «χθες». Και δημιουργεί στιγμές κωμικής κορύφωσης, αλλά και συγκινησιακής φόρτισης στον θεατή, που αναγνωρίζει εύκολα στα πρόσωπα του έργου, τον ίδιο του τον εαυτό. Εννέα ιστορίες για τη ζωή, τον έρωτα, τις σχέσεις, την οικογένεια, το γάμο, τη «διαφορετικότητα» - της γυναίκας και του άντρα.

Info


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ : 20.15
ΣΑΒΒΑΤΟ: (λαϊκή απογευματινή) 18.15
ΚΥΡΙΑΚΗ: 18.15

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Γενική είσοδος: 16 ευρώ
Λαϊκή απογευματινή: 12 ευρώ
Φοιτητικό, άνεργοι και ηλικιωμένοι: 10 ευρώ

Θέατρο Αμιράλ, Αμερικής 10, τηλ. 210 3639385


ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share