Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Φιλιά, Όσκαρ...»: Μια ιστορία που μιλά για την αξία της ζωής - Με τον Θανάση Τσαλταμπάση στο Θέατρο Αθηνών

Κλείσε τώρα το εισιτήριο σου!

22 Φεβρουαρίου 2023 14:24
«Φιλιά, Όσκαρ...»: Μια ιστορία που μιλά για την αξία της ζωής - Με τον Θανάση Τσαλταμπάση στο Θέατρο Αθηνών
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί και διασκευάζει για το θέατρο Αθηνών την αριστουργηματική νουβέλα του Éric-Emmanuel Schmitt, με τίτλο «Φιλιά, Όσκαρ…». Μια γλυκόπικρη ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, που μιλά για την αξία της ζωής.

Σπαρακτική, αστεία, τρυφερή, η μοναδική ιστορία του μικρού Όσκαρ, που αψηφά τον θάνατο με το χιούμορ και τη φαντασία.

Παράλληλα, μην χάσεις τον «Οιδίπους Τύραννο», σε σκηνοθεσία Θανάση Σαράντου στο Από Μηχανής Θέατρο.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο δεκάχρονος Όσκαρ ζει στο νοσοκομείο, γιατί πάσχει από μία ανίατη ασθένεια. Ο ίδιος δεν το γνωρίζει ακόμα ώσπου μια μέρα, τυχαία, κρυφακούει τον γιατρό να το ανακοινώνει στους γονείς του. Ο μικρός μας ήρωας βρίσκεται σε απόγνωση. Την κρίσιμη αυτή στιγμή εμφανίζεται σχεδόν σαν «από μηχανής θεό» μια εκκεντρική ηλικιωμένη κυρία, η Θεία Ροζ! Μία από τις εθελόντριες που κρατούν συντροφιά στα παιδιά του νοσοκομείου.

Η Θεία Ροζ του προτείνει ένα παιχνίδι: να θεωρήσει καθεμιά από τις μέρες που του απομένουν ως μια δεκαετία της ζωής του.

Ο Όσκαρ σιγά-σιγά αρχίζει να πιστεύει το παιχνίδι και, κατά τη διάρκεια των τελευταίων του έντεκα ημερών, βιώνει μια πλήρη ζωή γεμάτη γεγονότα: έρωτες, γάμο, προδοσίες, αποχαιρετισμούς, επιστροφές, καβγάδες, αγκαλιές, δάκρυα, συγχώρεση. Τελικά πεθαίνει πιστεύοντας ότι έφτασε την ηλικία των 110 ετών, ικανοποιημένος και ευχαριστημένος που κατάφερε να ζήσει μια συναρπαστική ζωή!

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της νουβέλας ο Όσκαρ και η Θεία Ροζ, «Όταν πια δεν μπορούν να μας σώσουν τα φάρμακα, μπορεί να μας σώσει το χιούμορ και η φαντασία». Είναι προφανές ότι αυτή η σκέψη του Σμιτ καθιστά την ιστορία του μικρού Όσκαρ πολύ σημαντική, ειδικά για την εποχή που ζούμε.

Το να πιστέψεις και να βρεις αυτή τη χαρά, ακόμα και όντας σε απόγνωση λόγω δυστυχίας ή αρρώστιας, είναι το πιο σημαντικό αλλά και δύσκολο καθήκον για κάθε άνθρωπο. Χωρίς χαρά η ύπαρξή μας γίνεται μίζερη και ανούσια. Πιστεύω ότι το πιο ωραίο που μπορεί να κάνει το θέατρο είναι να μιλήσει γι' αυτό.

Στον ρόλο του Όσκαρ ο Θανάσης Τσαλταμπάσης. Κυρία Ροζ η Αγοραστή Αρβανίτη.

Κλείσε εδώ το εισιτήριο σου

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share