Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Η θρυλική ταινία «Τα Φώτα της Πόλης», του Τσάρλι Τσάπλιν, γίνεται μιούζικαλ στο Εθνικό Θέατρο

Μην το χάσεις!

1 Νοεμβρίου 2022 08:53
Η θρυλική ταινία «Τα Φώτα της Πόλης», του Τσάρλι Τσάπλιν, γίνεται μιούζικαλ στο Εθνικό Θέατρο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Παρόλο που η εποχή του ομιλούντος κινηματογράφου ήταν σε άνοδο, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο οποίος είχε αρχίσει να αναπτύσσει το σενάριο της θρυλικής ταινίας «Τα Φώτα της Πόλης», από το 1928, αποφάσισε να συνεχίσει να εργάζεται με βωβές παραγωγές.

Παράλληλα, ο πολυχώρος VAULT παρουσιάζει για 2η χρονιά την παράσταση «Η μάνα αυτουνού… Έλλη Ζάχου Ταχτσή».

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Δεκέμβριο του 1928 και τελείωσαν τον Σεπτέμβριο του 1930. Η ταινία «Τα Φώτα της Πόλης» σηματοδότησε την πρώτη φορά που ο Τσάπλιν συνέθεσε την μουσική σε μια από τις παραγωγές του και γράφτηκε σε έξι εβδομάδες με ενορχήστρωση από τον Άρθουρ Τζόνστον.

Η ταινία σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία, συγκεντρώνοντας έσοδα πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια, υμνήθηκε από τους κριτικούς της εποχής και συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα κορυφαία φιλμ όλων των εποχών.

Αυτή την ταινία, που αποτελεί σύμβολο του βωβού κινηματογράφου και θεωρείται ως το αποκορύφωμα της καλλιτεχνικής καριέρας του Τσάρλι Τσάπλιν, ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο, σε μορφή μιούζικαλ. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Αμαλίας Μπένετ, θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Νοεμβρίου, στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», του θεάτρου REX.

Η παράσταση έχει τη μορφή ενός ιδιότυπου μιούζικαλ, με τη ζωντανή μουσική, τα τραγούδια, τη δράση και την ενέργεια των δημιουργών να συστρατεύονται για να αποτίσουν φόρο τιμής στον ιδιοφυή «μελαγχολικό κλόουν», τον ηρωισμό των απλών ανθρώπων, τις αρχετυπικές αξίες της ζωής.

Η ταινία

Με φόντο το οικονομικό Κραχ της Αμερικής, τα Φώτα της πόλης, το διαχρονικό και αξεπέραστο αριστούργημα του Τσάρλι Τσάπλιν είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία και ταυτόχρονα μια αστική παραβολή που πραγματεύεται την κοινωνική αδικία, αλλά και την άδολη αγάπη. Μια ταινία με το ωραιότερο φινάλε στην ιστορία του κινηματογράφου, ένα έργο-καθρέφτης της τραχιάς μεσοπολεμικής εποχής που αποθεώνει την ασυμβίβαστη ζωή, την ανιδιοτελή προσφορά και τον έρωτα χωρίς όρια.

Η παράσταση διαδραματίζεται στον χώρο ενός κινηματογραφικού στούντιο και ακολουθεί την πλοκή της ταινίας του 1931, όπου ο Τσάρλι Τσάπλιν, ως άνεργος περιπλανώμενος Σαρλώ, ερωτεύεται μια τυφλή ανθοπώλισσα και κάνει τα πάντα προκειμένου να εξασφαλίσει τα χρήματα για την εγχείρηση που θα της χαρίσει την όραση. Ο ρακένδυτος ήρωας αγωνίζεται να επιβιώσει στο βίαιο περιβάλλον του ακραίου οικονομικού φιλελευθερισμού και με όπλο του τον αλτρουισμό και τη γενναιοδωρία, καταφέρνει να προσφέρει στην αγαπημένη του το πολυτιμότερο δώρο.

Το ρόλο του Τσάρλι Τσάπλιν θα ερμηνεύσει ο Προκόπης Αγαθοκλέους ενώ το τυφλό κορίτσι θα ενσαρκώσει η Αλεξάνδρα Αϊδίνη. Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης οι Έκτορας Λυγίζος, Υβόννη Μαλτέζου, Σαββίνα Γιαννάτου, Φίλιππος Άνθης, Θοδωρής Βράχας, Νίκος Ιατρού, Γρηγορία Μεθενίτη, Μάριο Μπανούσι, Ιωάννα Μπιτούνη, Κώστας Μπερικόπουλος, Νικόλας Ντούρος, Μίκης Παντελούς, Γιάννης Πρωτόπαππας, Κρις Ραντάνοφ, Θανάσης Ραφτόπουλος, Μαριάμ Ρουχάτζε και Κωνσταντίνος Σάμαα οι οποίοι πλαισιώνονται από μια ομάδα μουσικών που θα παίζουν ζωντανά επί σκηνής με επικεφαλής τον συνθέτη και πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου που έχει γράψει τη μουσική της παράστασης.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη στις 19:00

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30

Κυριακή στις 19:00

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share