Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022

"ΗΛΕΚΤΡΑ" του Ευριπίδη: Η Μαρία Κίτσου και ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος σε μία συγκλονιστική ερμηνεία

Κλείσε τώρα το εισιτήριο σου!

27 Ιουνίου 2022 11:57
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την ανατρεπτική Ηλέκτρα του Ευριπίδη παρουσιάζουν το καλοκαίρι 2022 οι Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη σε μετάφραση Στρατή Πασχάλη και σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα σε περιοδεία σε ολόκληρη την Ελλάδα, με την Μαρία Κίτσου και τον Δημήτρη Γκοτσόπουλο στους ρόλους της Ηλέκτρας και του Ορέστη αντίστοιχα. Στον ρόλο του Παιδαγωγού ο Γιώργος Κωνσταντίνου.

Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη είναι ένα πρωτοποριακό και αμφιλεγόμενο έργο, γέννημα μιας εποχής όπου όλες οι βεβαιότητες έχουν γίνει αβεβαιότητες. Ο ποιητής δεν διστάζει να παρουσιάσει επί σκηνής τη δική του εκδοχή του μύθου, με τους ήρωές του σε έναν κόσμο ρεαλιστικής καθημερινότητας να θέτουν επιτακτικά ζητήματα πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της δικαιοσύνης, της ηθικής σύγκρουσης, του πάθους. Μια noir εκδοχή του μύθου, μια τραγωδία εκδίκησης αλλά ταυτόχρονα ένα έργο βαθιά, συγκλονιστικά ανθρώπινο.

Παράλληλα, μην χάσεις το καλύτερο muscial tribute του West End αφιερωμένο στους θρυλικούς Queen.

'ΗΛΕΚΤΡΑ' του Ευριπίδη: Η Μαρία Κίτσου και ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος σε μία συγκλονιστική ερμηνία

Υπόθεση

Όταν η Ηλέκτρα παρουσιάζεται το 413 π.Χ. η Αθήνα είναι κλονισμένη από τον μακρόχρονο Πόλεμο· σε λίγους μήνες θα έρθει και η οδυνηρή και ταπεινωτική ήττα στη Σικελική Εκστρατεία. Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη, πρόδρομος των μεγάλων κειμένων του ελισαβετιανού θεάτρου και απαρχή του ψυχολογικού θεάτρου,βρίσκεται σε ένα επισφαλές σημείο σύγκλισης: εκεί που θεοί και άνθρωποι πρέπει να αναθεωρήσουν τον κόσμο τους σε μια εποχή αμφιβολίας και απομυθοποίησης.

Η Ηλέκτρα ζει στο περιθώριο της πόλης και της ζωής, σε έναν ταπεινωτικό γάμο που της επέβαλαν. Ο Ορέστης, επικηρυγμένος από το Παλάτι, έρχεται για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του και τα δεινά του ίδιου και της αδελφής του, οδηγημένος από τον χρησμό του Απόλλωνα. Τα δύο αδέλφια βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για να αποκαταστήσουν την τάξη και να αποδώσουν, όπως πιστεύουν, δικαιοσύνη. Η σκοτεινή προσμονή της εκδίκησης και το χρέος που οδηγεί στη μητροκτονία θα γεννήσουν τη φρίκη και όχι τη λύτρωση. Για πρώτη φορά στον Ευριπίδη, ο φόνος διερευνάται σε σχέση με τις ψυχολογικές του συνέπειες. Η αναμέτρηση με το παράδοξο της ύπαρξης, τα θυελλώδη συναισθήματα, η ανατομία του ψυχισμού των ηρώων και τα καίρια και διαχρονικά διλήμματα καθιστούν την Ηλέκτρα έργο μοναδικά ανατρεπτικό και σύγχρονο.

 • Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου - Παπάγου, Αττική (Δευτέρα 27 Ιουνίου)
 • Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» - Ηλιούπολη, Αττική (Τρίτη 28 Ιουνίου)
 • Βεάκειο Θέατρο - Πειραιάς, Αττική (Τετάρτη 29 Ιουνίου)
 • Θέατρο Πέτρας - Πετρούπολη, Αττική (Παρασκευή 1 Ιουλίου)
 • Θέατρο Βράχων Μελίνα Μερκούρη - Βύρωνας, Αττική (Σάββατο 2 Ιουλίου)
 • Ευριπίδειο Θέατρο Σαλαμίνας - Σαλαμίνα, Αττική (Τετάρτη 3 Αυγούστου)
 • Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης - Νέα Μάκρη, Αττική (Πέμπτη 4 Αυγούστου)
 • Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη - Βριλήσσια, Αττική (Πέμπτη 25 Αυγούστου)
 • Δημοτικό Θέατρο "Αλέξης Μινωτής" - Αιγάλεω, Αττική (Παρασκευή 26 Αυγούστου)
 • Δημοτικό θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής» - Ηλιούπολη, Αττική (Τρίτη 30 Αυγούστου)
 • FALIRO SUMMER THEATER (a) - Φάληρο, Αττική (Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου)

Κλείσε εδώ το εισιτήριο σου

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share