Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

3 παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτό το Δευτερότριτο (20-21/12)

Με τι παραστάσεις ξεκινά η θεατρική εβδομάδα;

20 Δεκεμβρίου 2021 15:03
3 παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα αυτό το Δευτερότριτο (20-21/12)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Και αυτή η εβδομάδα ξεκινά με ενδιαφέρουσες και ευρείας γκάμας παραστάσες, που έρχονται να προσελκύσουν το θεατρικό κοινό της πόλης.

1. "Toku" από τους Fly Theatre στο Θέατρο Αυλαία (Πρεμίερα 20 Δεκεμβρίου)

θεατρο-τόκου

Οι Fly Theatre, η ομάδα που μας χάρισε τη θεατρική μαγεία της «Frida κι Άλλο» και τη συγκινητική αλήθεια της «Αγγελικής», επιστρέφουν με τη νέα πολυμεσική τους δημιουργία «Toku», στο Θέατρο Αυλαία.

Με αφορμή την πρόσφατη πανδημία του COVID-19, ο Toku έρχεται σαν παιχνίδι από το παρελθόν μ’ ένα σώμα επικίνδυνο, που συνομιλεί με το δικό μας παρόν στο σουρεαλιστικό παιχνίδι της ζωής. Ένα πρωτότυπο έργο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα, που καταγράφει με σοβαρό και συνάμα εύθυμο τρόπο την κοινωνική διάσταση της πανδημίας του HIV. Μέσα από το ταξίδι του ήρωα και την αθωότητα της κούκλας, ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με βαθιά πανανθρώπινα ζητήματα, αναζητώντας την δική του κάθαρση.

Την ερμηνεία και τη σκηνοθεσία αναλαμβάνουν τα μέλη της ομάδας Robin Beer/ Κατερίνα Δαμβόγλου, ενώ τον κεντρικό ρόλο κρατά ο Κωσταντής Μιζάρας.

Η παράσταση είναι κατάλληλη για κάθε θεατή, ανεξαρτήτως ηλικίας και παιδείας.

Θα σας μιλήσω ειλικρινά. Το έργο αυτό, το εμπνευστήκαμε πριν την πανδημία. Η παράσταση φτιάχτηκε μέσα στην πανδημία. Και έγινε ένα παιχνίδι (για να διασκεδάσουμε) μέσα στην πανδημία. Και σας την προσφέρουμε τώρα, μετά την πανδημία, για να γελάσουμε όλοι μαζί. Θα έχει μαγεία, παιχνίδι και γέλιο. Ωστόσο, οφείλω να σας ζητήσω προκαταβολικά, ταπεινά, ειλικρινά συγνώμη γιατί το θέμα αφορά μια… πανδημία: Τον HIV. Ορίστε! το είπα.

Αφορά και έναν άνθρωπο, τον Τόκου, που νόσησε, πελάγωσε και ήρθε να μας μιλήσει για το πώς τα πέρασε με τον HIV και πώς αντιμετώπισε ο ίδιος και οι άλλοι την επικινδυνότητα της ασθενείας του. Ναι, η ιστορία αυτή είναι αληθινή. Για αυτό και ο Τόκου θα μας μιλήσει μέσα από το σώμα μια κούκλας: Για να μη μας βαρύνει (ευτυχώς ζυγίζει μόλις 3 κιλά). Θα μας πει την προσωπική του ιστορία και μέσα από αυτήν θα μάθουμε την κοινωνική διάσταση πάνω στον HIV. Θα μας δείξει το δρόμο προς την αποδοχή, την ηρεμία και την ελευθερία από τη φυλακή του κινδύνου. Spoiler alert: Είναι η σύνδεση με όλα τα κομμάτια του εαυτού μας, δίχως απόρριψη, επίκριση, αντίσταση και φόβο. Οδηγούμαστε εκεί μέσα από την αγάπη και φτάνουμε στη ζωή. Και όπως το σώμα συνδέει τα κομμάτια του, το σώμα του Τόκου μας διδάσκει πως και η κοινωνία μπορεί να προχωρά δειλά-δειλά προς την εξοικείωση με το «άλλο», την αποδοχή και την ενσωμάτωση κάθε διαφορετικού σώματος, κάθε διαφορετικής ψυχής.

Κατερίνα Δαμβόγλου

Συντελεστές

  • Κείμενο: Κατερίνα Δαμβόγλου
  • Σκηνοθεσία: Fly Theatre
  • Ερμηνεία: Κατερίνα Δαμβόγλου, Κωσταντής Μιζάρας, Robin Beer
  • Video, sound & light design: Robin Beer
  • Σκηνογραφία– Ενδυματολογία: Νατάσα Σταματάρη
  • Μάσκες: Μάρθα Φωκά
  • Βοηθός Σκηνογράφου: Αγάπη Μιρσοδέλη

Διάρκεια: 75 λεπτά

2. "Φύλακας μιας Επανάστασης" του Μάνου Καρατζογιάννη στο θέατρο Σταθμός (Πρεμιέρα 20 Δεκεμβρίου)

θέατρο-φύλακας

Η παράσταση του Μάνου Καρατζογιάννη «Φύλακας μιας Επανάστασης» επιστρέφει στη σκηνή του Θεάτρου Σταθμός, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

Οιστοριοδίφης και συγγραφέας, από τη Ναύπακτο, Γιάννης Βλαχογιάννης εδραίωσε στη συλλογική μνήμη τον Αγώνα του 1821. «Καταγραφέας» της Επανάστασης, διέσωσε και ανέδειξε, μεταξύ πολλών άλλων, τα απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη.

Στο πρωτότυπο κείμενο του Μάνου Καρατζογιάννη, ο οποίος καταπιάνεται ξανά με την ιστορική μνήμη μετά τις παραστάσεις του «Για την Ελένη» και «Μάρτυρες των Αθηνών» καθώς και την ταινία του «Μελίνα Στοπ Καρέ – αναζητώντας την σύγχρονη ελληνικότητα», ο Γιάννης Βλαχογιάννης παραδίδει, κάνοντας έναν ποιητικό απολογισμό της ζωής του, ένα σύγχρονο μάθημα ελληνικής ιστορίας: από τη φτώχεια των πρώτων χρόνων της ζωής του όπου η ελληνική κοινωνία, αφού «κέρδισε τα μεγάλα, έπρεπε να παλέψει για τα μικρά» μέχρι την ίδρυση των Γενικών Αρχείων του Κράτους των οποίων υπήρξε διευθυντής για περισσότερα από είκοσι χρόνια.

Μέσα από τις διηγήσεις του «Άγνωστου Ιστορικού» και λογοτέχνη Γιάννη Βλαχογιάννη, ο οποίος δημοσίευσε τα πρώτα του λογοτεχνικά κείμενα με το ψευδώνυμο «Γιάννης Επαχτίτης», εμπλουτισμένες με στίχους από τους μεγαλύτερους Έλληνες ποιητές, ξεπροβάλλει η Ελλάδα ως πηγή νοσταλγίας ή ως ιστορική σύνθεση ζωντανεύοντας μορφές μιας άλλης εποχής όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ο Γεώργιος Καραϊσκάκης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Κυρίως όμως αποδίδεται η αξία της παιδείας, ως κύριο στοιχείο κάθε δημοκρατικής πολιτείας. Της παιδείας, που τόσο λείπει πια από τον τόπο μας στις μέρες μας.

Συντελεστές

Κείμενο – σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης
Ερμηνεία: Γιάννης Νταλιάνης
Μουσική: Δημήτρης Τσάκας
Σκηνικό: Γιάννης Αρβανίτης
Κοστούμι: Βασιλική Σύρμα
Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος
Φωτογραφίες: Σπύρος Περδίου

Παραγωγή: Πολιτισμός Σταθμός Θέατρο – Συμπαραγωγή με το ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ Αγρινίου, την Αδελφότητα Ναυπακτίων Νομού Αττικής “Ο Έπαχτος” και το Διεθνές Φεστιβάλ Αναλόγιο

Διάρκεια: 60 λεπτά

3. “Άνθρωποι και Ποντίκια” στον Τεχνοχώρο Cartel (Πρεμιέρα 21 Δεκεμβρίου)

άνθρωποι-ποντίκια

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται στον Τεχνοχώρο Cartel η παράσταση “Άνθρωποι και Ποντίκια” του Τζον Στάινμπεκ σε σκηνοθεσία Βασίλη Μπισμπίκη.

Ο Βασίλης Μπισμπίκης με μια παράσταση ακραίου ρεαλισμού αφηγείται τη ζωή δύο εκτοπισμένων ψυχών, του Βασίλη και του Λένου στην περιοχή του Ρέντη, μέσα σε βιομηχανικές αποθήκες και εργοστάσια που αναζητούν δουλειά.

Οι ήρωες του «Άνθρωποι και Ποντίκια» είναι εργάτες ταλαιπωρημένοι από τη δουλειά και την σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν. Αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό και κυρίως την ανάγκη για ένα μεροκάματο.

Ο ρατσισμός, το απατηλό όνειρο για μια μικρή ιδιοκτησία, η δύναμη της φιλίας, η σημασία της ελπίδας, τα ιδανικά της αφοσίωσης, της πίστης, της αυτοδιάθεσης και της αλληλεγγύης, είναι τα στοιχεία της διαχρονικότητας του αριστουργήματος του Τζον Στάινμπεκ.

Συντελεστές

Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθεσία: Βασίλης Μπισμπίκης
Ελεύθερη διασκευή: Βασίλης Μπισμπίκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Αλεξία Θεοδωράκη
Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας
Κινησιολογία: Αγγέλα Πατσέλη
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ερατώ Αγγουράκη
Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Αφίσα: Παναγιώτης Μητσομπόνος
Υπεύθυνη Παραγωγής: Φαίη Τζήμα
Κατασκευή Σκηνικού: Ομάδα Cartel

Τους ρόλους ερμηνεύουν:

Βασίλης Μπισμπίκης, Δημήτρης Δρόσος, Έρρικα Μπίγιου, Στέλιος Τυριακίδης, Μάνος Καζαμίας, Γιώργος Σιδέρης, Γιανμάζ Ερντάλ, Λευτέρης Αγουρίδας, Αγγέλα Πατσέλη, Μάρα Ζαλόνη και Ερατώ Αγγουράκη.

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share