Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ποιές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα σήμερα Δευτέρα (13/12);

Οι παραστάσεις που ανεβάζουν αυλαία σήμερα (13/12)

13 Δεκεμβρίου 2021 11:23
Ποιές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα σήμερα Δευτέρα (13/12);
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άλλη μία θεατρική εβδομάδα ξεκινά με ποικιλία θεαμάτων για το θεατρόφιλο κοινό. Ας δούμε, ποιές παραστάσεις ανεβάζουν αυλαία σήμερα Δευτέρα 13/12.

1. «The Show» σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη στο Μπάγκειον

θέατρο-1

Το Θέατρο Μπάγκειον θα φιλοξενήσει την παράσταση «The Show» ή αλλιώς μια προσέγγιση στο έργο του Horace McCoy, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη.

The Show! Ένας live μαραθώνιος διαγωνισμός χορού, μέχρι τελικής πτώσης. Ανάμεσά στα 142 ζευγάρια που διαγωνίζονται για 2 μήνες, βρίσκονται η Γκλόρια κι ο Ρόμπερτ, ο Μάριο και η Τζάκυ, ο Τζο και η Ρούμπυ, η Άλις κι ο Τζούλιαν. Προσπαθούν λυσσαλέα για να ξεπεράσουν τα σωματικά και ψυχικά τους όρια, να αντέξουν την εξουθένωση από τις ατελείωτες και συνεχόμενες ώρες χορού, υπομένοντας την κακοποιητική και εξευτελιστική πρακτική του Παρουσιαστή. Κίνητρό τους το έπαθλο των 12.000 ευρώ, τα δώρα των χορηγών ή απλώς τα 7 δωρεάν γεύματα την ημέρα.

Λίγα λόγια για το έργο

To The Show είναι ένας τόπος μαγικός. Με εντυπωσιακό διάκοσμο και φανταχτερά ρούχα. Εκεί βασιλεύει η χυδαία τηλεπερσόνα του Παρουσιαστή.

Εκεί το σώμα του διαγωνιζόμενου δεν ανήκει στον διαγωνιζόμενο, αλλά στο κοινό. Το σώμα του διαγωνιζόμενου μετατρέπεται σε αντικείμενο έκθεσης και ψυχαγωγίας, σε εμπόρευμα. Κακοποιείται, βιάζεται, εξευτελίζεται.

Εκεί η ανθρώπινη ύπαρξη διαπομπεύεται, με αντάλλαγμα λίγα χρήματα, κάποια δωράκια και λίγη ώρα δημόσιας προβολής. Όσο μεγαλύτερη είναι η διαπόμπευση, όσο πιο περίλαμπρος ο διασυρμός, τόσο καλύτερα είναι τα νούμερα της τηλεθέασης, τόσο πιο αποδοτικό το τηλεοπτικό προϊόν.

Ωστόσο, εκεί, σ’ αυτόν τον μαγικό τόπο υπάρχει μουσική και χορός. Χορός. Οι διαγωνιζόμενοι χορεύουν, χορεύουν ασταμάτητα· για το κοινό, το αποχαυνωμένο κοινό. Για τον καθένα μας, για όλους μας, που κοιτάμε τους διαγωνιζόμενους να χορεύουν, τους κοιτάμε σαν γνήσιοι διεστραμμένοι ηδονοβλεψίες, σαν σαδιστικά τέρατα. Διασκεδάζουμε με τον πόνο τους, την εξάντλησή τους, τον εξευτελισμό τους. Και βουλιάζουμε περισσότερο αποχαυνωμένοι στην καρέκλα, την πολυθρόνα, τον καναπέ μας, περιμένοντας το τέλος τους, περιμένοντας το τέλος μας.

Συντελεστές

Κείμενο: Κατερίνα Παπαναστασάτου
Σκηνοθεσία:Παντελής Δεντάκης
Σκηνικά-Κοστούμια: Γιωργίνα Γερμανού
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί-Videos: Αποστόλης Κουτσιανικούλης
Μουσική επιμέλεια-Sound design:Σωτήρης Καναρέλης
Φωτογραφίες: Δομνίκη Μητροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Εμμανουέλα Καμπίτση
Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρίζα Σουλιώτη

Μια παραγωγή της Θεατρικής Ομάδας « ΓΕΦΥΡΑ »

Σε συμπαραγωγή με το Υπουργείο Πολιτισμού

Ηθοποιοί

Λεωνίδας Αργυρόπουλος
Ελένη Δαφνή
Στέλιος Δημόπουλος
Μάνθος Καλαντζής
Δημήτρης Κολλιός
Βάσια Λακουμέντα
Κατερίνα Λούβαρη-Φασόη
Γιώργος Μπουφίδης
Μαργαρίτα Σάββα

Στα videos εμφανίζονται:

Πέπη Οικονομοπούλου
Κατερίνα Παπαναστασάτου

2. "Η εκπαίδευση εις τα του οίκου δια νεαράς κορασίδας" στο θέατρο Νέου Κόσμου

θέατρο-3

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου προσθέτει και παρουσιάζει στο καλλιτεχνικό του πρόγραμμα για τη σεζόν 2021-2022,στον Κάτω Χώρο του θεάτρου το «Η εκπαίδευση εις τα του οίκου δια νεαράς κορασίδας» σε σκηνοθεσία των Χάρη Κρεμμύδα και Θανάση Ζερίτη.

Ηπαράσταση αφηγείται τις ιστορίες Ελληνίδων από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα – επιμελώς αποσιωπημένες – που αντιστάθηκαν στο παραδοσιακό σχήμα της υποτακτικής συζύγου και νίκησαν. Ιστορίες Ελληνίδων που προσπάθησαν ν’ αντισταθούν και φιμώθηκαν. Γυναίκες που παλεύουν καθημερινά να αποδείξουν την επάρκεια του φύλου τους. Στιγμές από τον αέναο αγώνα της γυναικείας χειραφέτησης που άλλαξαν συνειδήσεις.

Από τα μαθήματα οικιακής οικονομίας και τη λαϊκή κουλτούρα που διαμόρφωσαν και συντήρησαν την υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας στο συλλογικό ασυνείδητο, μέχρι την Καλλιρρόη Παρρέν και την Αύρα Θεοδωροπούλου που έθεσαν τις βάσεις του φεμινισμού στη χώρα μας.

Τρεις γυναίκες από σκηνής, μας αφηγούνται και αναρωτιούνται μαζί μας: Πώς θα είχε διαμορφωθεί η πραγματικότητα, αν διδασκόμασταν την ιστορία από τα μάτια των γυναικών που κόντρα σε όλα τα στερεότυπα, άφησαν το χέρι και πάτησαν στα πόδια τους;

Η πρώτη παρουσίαση της παράστασης έγινε στο πλαίσιο του θεσμού «ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – Πρόγραμμα 2021-2022», του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συντελεστές της παράστασης

Σκηνοθεσία
Χάρης Κρεμμύδας, Θανάσης Ζερίτης
Συγγραφή και επιμέλεια κειμένων
Νεφέλη Μαϊστράλη
Δραματουργική επεξεργασία
Νεφέλη Μαϊστράλη, Θανάσης Ζερίτης, Χάρης Κρεμμύδας
Σκηνικά-Κοστούμια
Γεωργία Μπούρδα
Μουσική σύνθεση/επιμέλεια
Σταύρος Γιαννουλάδης
Κινησιολογία
Πάνος Τοψίδης
Μουσική διδασκαλία
Ευαγγελία Καρακατσάνη
Φωτογραφίες
Ελίνα Γιουνανλή

Παίζουν: Ελένη Κουτσιούμπα, Νεφέλη Μαϊστράλη, Αριστέα Σταφυλαράκη

3. "Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα" του Γιάννη Καλαβριανού στο Θέατρο Τέχνης

θέατρο-3

Η παράσταση «Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα» του Γιάννη Καλαβριανού, έρχεται στο Θέατρο Τέχνης Κάρολου Κουν, από την Εταιρεία Θεάτρου Sforaris.

Κεντρικό θέμα της νέας παράστασης του Γιάννη Καλαβριανού, «Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα», είναι η ιστορία ενός αδικημένου ανθρώπου, η τρομακτική δύναμη που μπορεί να αποκτήσει η φωνή του ενός, αλλά και τα άκρα στα οποία μπορεί να φτάσει μία λογική απαίτηση.

Έμπνευση για το νέο έργο αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα κείμενα της γερμανικής λογοτεχνίας, η νουβέλα «Μίχαελ Κόλχαας» του Χάινριχ Φον Κλάιστ, η οποία βασίστηκε στην αληθινή ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, που έζησε στη Σαξονία τον 16ο αιώνα.

Συνελεστές

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός
Κοστούμια: Βάνα Γιαννούλα
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλους
Επιμέλεια κίνησης: Αλεξία Μπεζίκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Κέλλυ Παπαδοπούλου

Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη, Μάνος Πετράκης, Γιώργος Σαββίδης
Μουσικός επί σκηνής: Σταύρος Διαμαντόπουλος

Φωτογραφίες: Ελίνα Γιουνανλή
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Sforaris
Εκτέλεση παραγωγής: Κατερίνα Μπερδέκα

Η παράσταση επιχορηγείται από το ΥΠ.ΠΟ.Α.

4. "Χάρπερ Ρήγκαν" του Σάιμον Στήβενς στο Studio Mαυρομιχάλη

θέατρο-4

Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» και το studio Μαυρομιχάλη παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το έργο του Σάιμον Στήβενς, «Χάρπερ Ρήγκαν», σε μετάφραση Έρις Κύργια και σκηνοθεσία Φώτη Μακρή.

Το έργο “Χάρπερ Ρήγκαν” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας στις 16 Απριλίου του 2008 σε σκηνοθεσία Marianne Elliott. Από τότε, έχει ανέβει σε δεκάδες παραγωγές σε όλο τον κόσμο.

Τι συμβαίνει όταν μια εργαζόμενη γυναίκα αποφασίζει να αφήσει πίσω σύζυγο και κόρη χωρίς να πει σε κανέναν ούτε πού πάει, ούτε εάν θα επιστρέψει ποτέ;

Η Χάρπερ Ρήγκαν, μια γυναίκα γύρω στα 45, μαθαίνει ότι ο πατέρας της πεθαίνει. Το αφεντικό της στην δουλειά αρνείται να της δώσει άδεια να τον επισκεφθεί. Εκείνη αγνοεί τις απειλές του, και φεύγει για να επισκεφτεί τον ετοιμοθάνατο πατέρα της.

Φτάνει στον προορισμό της πολύ αργά, καθώς ο πατέρας της έχει ήδη πεθάνει.

Μετά από διαδοχικές συναντήσεις με αγνώστους και την επίσκεψη στη μητέρα της, με την οποία έχουν να μιλήσουν 2 χρόνια, η Χάρπερ επιστρέφει στο σπίτι της.

Η μικρή αυτή Οδύσσεια λειτουργεί καταλυτικά στην σκέψη της και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τον εαυτό της και τους γύρω της.

Όταν επιστρέφει, η δουλειά της δεν είναι εκεί… Η οικογένειά της είναι εκεί (;)…

Η ίδια είναι εκεί (;)…

Το έργο «Χάρπερ Ρήγκαν» πάνω απ’ όλα είναι ένα ταξίδι συνειδητοποίησης και συμφιλίωσης. Μέσα σε δύο μόλις εικοσιτετράωρα, η ηρωίδα επείγεται, φεύγει, στενοχωριέται, πενθεί, κλαίει, θυμώνει, ξεκαθαρίζει, επιστρέφει. Στέκεται μετέωρη ανάμεσα στα θολά «θέλω της» και στα επιτακτικά «πρέπει». Κι έτσι, η σχεδόν επανάσταση που έκανε απέναντι στους άλλους, αποδεικνύεται ολοκληρωτική επανάσταση απέναντι στον εαυτό της. Και οι επαναστάσεις απέναντι στον εαυτό μας, είναι οι πιο σαρωτικές και ταυτόχρονα οι πιο συγκινητικές.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Έρι Κύργια
Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Φώτης Μακρής
Σκηνικά – Κοστούμια: Μάγδα Καλορίτη
Μουσική – Μουσική επιμέλεια: Φοίβος Σαμαρτζής – Φώτης Μακρής
Φωτογραφίες: Δάφνη Δίγκα

Παίζουν: Λάμπρος Γιώτης, Στέλλα Κρούσκα, Φώτης Μακρής, Στέλλα Παπαδημητρίου, Βάσω Παύλου, Φοίβος Σαμαρτζής

Η παράσταση είναι κατάλληλη για άνω των 16 ετών

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share