Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ποιές παραστάσεις ανεβάζουν αυλαία Παρασκευή (3/12);

Οι θεατρικές πρεμιέρες της ημέρας

3 Δεκεμβρίου 2021 08:24
Ποιές παραστάσεις ανεβάζουν αυλαία Παρασκευή (3/12);
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άλλη μία εβδομάδα ολοκληρώνεται με ποικιλία προτάσεων για το θεατρικό κοινό και με νέες προσθήκες στη θεατρική ζωή της Αθήνας. Ποιές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου στις αθηναϊκές σκηνές;

1. "Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου" σε σκηνοθεσία Κλαίρης Χριστοπούλου στο θέατρο Αμαλία

θέατρο-1

Η ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα» παρουσιάζει στο Θέατρο Αμαλία, την παράσταση «Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου».

Η παράσταση «Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου» είναι ένα πρωτότυπο έργο, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Κλαίρης Χριστοπούλου, που, μιλώντας με τρυφερότητα και χιούμορ για το εφήμερο της ύπαρξης (το βέλος του χρόνου), μας προσκαλεί να δούμε την ομορφιά της ζωής σε όλα της τα στάδια, τονίζοντας τη σημασία της αγάπης και της φροντίδας.

Haru. Natsu. Aki. Fuyu. Άνοιξη. Καλοκαίρι. Φθινόπωρο. Χειμώνας. Αντλώντας έμπνευση από την αισθητική και τη φιλοσοφία της ιαπωνικής παράδοσης, η παράσταση μας ταξιδεύει στις τέσσερις εποχές του χρόνου και της ζωής. Πώς είναι να ζεις με ηλικιωμένα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας; Η αληθινή ιστορία της Χριστίνας Κοροβίλα, ηθοποιού και φροντίστριας κατ’οίκον ηλικιωμένων γυναικών που πάσχουν από διαταραχές της μνήμης, συνδυάζεται με ερευνητικό υλικό για την τρίτη ηλικία και ζωντανεύει επί σκηνής σε μία σύνθεση ντοκουμέντου και αναπαράστασης με τρεις ηθοποιούς, προσκαλώντας μας να μπούμε στη θέση των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια ή Alzheimer αλλά και στη θέση των φροντιστών ή των οικείων τους. Πόσο διαφορετική είναι η βιωμένη εμπειρία από τις στερεοτυπικές εικόνες που μπορεί να έχουμε για την τρίτη ηλικία και τις αλλαγές που τη συνοδεύουν;

Παραλληλίζοντας τη ζωή με το hanami (χανάμι), το ιαπωνικό έθιμο της θέασης της εφήμερης ομορφιάς των ανθισμένων κερασιών, η παράσταση «Bonsai. Ιστορίες για το βέλος του χρόνου» μας θυμίζει ότι η ζωή μας είναι μία παροδική γιορτή. Ακόμα κι όταν η γιορτή τελειώσει, πάντα μένει κάτι που δεν χάνεται ποτέ: η αγάπη που πήραμε και η αγάπη που δώσαμε στους άλλους.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σύλληψη – Κείμενο – Σκηνοθεσία: Κλαίρη Χριστοπούλου
Σκηνικά: Μαρία Όσσα
Κοστούμια – Ειδικές κατασκευές: Πένη Ντάνη
Μουσική: Ανδρέας Ασημακόπουλος
Κίνηση: Δέσποινα Καπουλίτσα
Σχεδιασμός φωτισμών: Αθηνά Μπανάβα
Ειδική συνεργάτιδα έρευνας: Κατερίνα Κανδυλίδου
Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριαζίδης
Trailer: Γιώργος Γεωργακόπουλος
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου
Παραγωγή: Ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα»

Η παράσταση πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ
Νατάσσα Αστρεινίδη
Χριστίνα Κοροβίλα
Δήμητρα Σταματίου

Διάρκεια: 80’

2. "Η μητέρα του σκύλου" του Παύλου Μάτεσι στο Θέατρο Τ

θέατρο-2

Το βραβευμένο έργο του Παύλου Μάτεσι, «Η μητέρα του σκύλου», ανεβαίνει στο Θέατρο Τ από την ομάδα Male Di Luna, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Ρουμελιώτη.

Μέσα από μία πρωτότυπη θεατρική διασκευή, πέντε ηθοποιοί διαρκώς επί σκηνής, μεταφέρουν την ενέργεια, τη ζωντάνια και τη μοναδική ατμόσφαιρα ενός από τα πιο πολυσυζητημένα και πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας.

Πυρήνας του έργου είναι η αφήγηση της Ραραού. Η ηρωίδα του Μάτεσι με το παράξενο όνομα είναι μία συνταξιούχος ηθοποιός που αναπολεί το νεανικό παρελθόν της, ανασύροντας σκληρές αλλά και τρυφερές ιστορίες από την περίοδο της γερμανο-ιταλικής Κατοχής και της Απελευθέρωσης που ακολούθησε. Μέσα από τον αφελή, αυθεντικό και αιχμηρό λόγο της Ραραού, ζωντανεύει η ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, όχι από την πλευρά των «σημαντικών» που τη διαμόρφωσαν, αλλά των «ασήμαντων» που τη βίωσαν.

Η αλλόκοτη Ραραού και οι αντιήρωες του Μάτεσι μας αφηγούνται την ιστορία μίας αλλοπρόσαλλης Ελλάδας, αγγίζοντας θέματα-ταμπού και μιλώντας με χιούμορ και ειλικρίνεια για πολιτικά και κοινωνικά φαινόμενα του χθες και του σήμερα. Παρακολουθώντας την γκροτέσκα καθημερινότητα τους, θαυμάζουμε τη δύναμη των γυναικών, που δεν σταματούν να αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, τη δύναμη του θεάτρου, που συνεχίζει να επιβιώνει ακόμα και μέσα στις πιο αντίξοες συνθήκες, αλλά και τη δύναμη της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, που είναι η σωτηρία των αδύναμων αυτού του κόσμου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία – Δραματουργία – Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης
Σκηνικός χώρος: Χρήστος Παπαδημητρίου
Ενδυματολογική επιμέλεια: Μάγδα Δήμου
Πρωτότυπη μουσική & ηχητικό περιβάλλον: Γιώργος Χρυσικός
Ψιμυθιολόγος: Κώστας Δάφτσιος
Γραφιστική επιμέλεια: Χριστίνα Ελευθεριάδου
Φωτογραφίες: Χρύσα Γούτου
Οργάνωση παραγωγής: Νικολίνα Τσιμίνου
Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου

Επί σκηνής
Χριστίνα Δαγκάκη
Πάνος Κεφαλούρος
Γιάννης Μονοκρούσος
Ανδρομάχη Μπάρδη
Δέσπω Πύρτσιου

Διάρκεια: 90’

3. "Μαθήματα Κωμωδίας" από τον Θοδωρή Αθερίδη στο Μικρό Παλλάς

θέατρο-3

Τα «Μαθήματα Κωμωδίας» είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία που διεισδύει στο χώρο της εκπαίδευσης των ηθοποιών που θέλουν να μάθουν πως να κάνουν κωμωδία.

Οι αυτοσχεδιασμοί και οι ασκήσεις τους καθώς και η διαμόρφωση των σχέσεων μεταξύ τους, είναι ο κύριος άξονας της αφήγησης, μιας σημερινής ιστορίας, όπου οι ήρωές της αντιστέκονται με τον τρόπο που μπορεί ο καθένας στο ζοφερό τοπίο των καιρών μας.

Απάντηση με γέλιο αντιπροτείνει ο συγγραφέας με το ένατο κατά σειρά θεατρικό του έργο, έξι χρόνια μετά το «Δόξα πατρή», εκφράζοντας την άποψη του πως «το να μάθεις να γελάς μ αυτό που σε βασανίζει, σε οδηγεί στην λύση και στην κάθαρση».

Συντελεστές

Σκηνοθεσία & Μουσική επιμέλεια: Θοδωρής Αθερίδης
Σκηνικά: Μαρία Φιλίππου
Κοστούμια: Άγις Παναγιώτου
Σχεδιασμός φωτισμού: Χρήστος Τσιόγκας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κάλλη Μαυρογένη

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ:

Θοδωρής Αθερίδης, Δήμητρα Ματσούκα, Αντώνης Κρόμπας, Δημήτρης Σαμόλης, Αναστασία Τσιλιμπίου

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share