Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Οι θεατρικές πρεμιέρες της ημέρας (2/12)

Ποιές παραστάσεις ανεβάζουν αυλαία σήμερα Πέμπτη (2/12);

2 Δεκεμβρίου 2021 09:18
Οι θεατρικές πρεμιέρες της ημέρας (2/12)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η θεατρική ζωή της πόλης ανοίγει και σήμερα την αγκαλιά της για να υποδεχτεί νέα έργα. Ποιές παραστάσεις ανεβάζουν αυλαία σήμερα Πέμπτη (2/12) στα αθηναϊκά θέατρα;

1. "Λάθος Χώρα" σε σκηνοθεσία Παντελή Φλατσούση στο Θέατρο Πόρτα

θέατρο-1

Ο Παντελής Φλατσούσης, μετά τη θερμή υποδοχή της παράστασης «Εθνικό Ντεφιλέ» που παρουσίασε στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021, συνεχίζει να διερευνά τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και θεάτρου ντοκιμαντέρ, σκηνοθετώντας αυτήν τη φορά μία παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα Λάθος Χώρα του Gazmend Kapllani.

Στο Λάθος Χώρα (2018) του Gazmend Kapllani, ο Καρλ και ο Φρεντερίκ, δύο αδέλφια από το Τερς της Αλβανίας, μια φανταστική κωμόπολη που κουβαλάει τα έντονα χνάρια της Βαλκανικής ιστορίας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μέχρι τις ημέρες μας, επανενώνονται έπειτα από χρόνια στα πάτρια εδάφη, καθώς ο πρώτος έχει ακολουθήσει το μεγάλο κύμα μετανάστευσης που γέννησε η κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ. Κι ενώ ετοιμάζονται να θάψουν τον νεκρό πατέρα τους, «ξεθάβουν» ανομολόγητα απωθημένα και εκ διαμέτρου αντίθετες εκδοχές του παρελθόντος.

Είναι η μετανάστευση ένα φαινόμενο που μπορεί να περιοριστεί ή ακόμα και να εξαλειφθεί ή πρόκειται για μια συνεχή ροή, η οποία δεν μπορεί να διαχωριστεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα; Το ελληνικό κράτος από την σύστασή του αποτελεί μεταναστευτικό κόμβο. Άνθρωποι έρχονται, άνθρωποι φεύγουν, άνθρωποι μένουν, ζωές διασταυρώνονται και χωρίζουν. Ειδικά από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου η χώρα μας αποτελεί χώρα υποδοχής μεταναστών, ανθρώπων που, επιχειρώντας να αλλάξουν τις ζωές τους, αλλάζουν ταυτόχρονα και την κοινωνική πραγματικότητα της χώρας υποδοχής. Πώς δέχτηκαν οι Έλληνες τους μετανάστες των αρχών της δεκαετίας του ’90, αλλά και πώς οι ίδιοι οι μετανάστες διαμόρφωσαν τις ζωές τους στον καινούριο τους τόπο; Πώς έχουν αλλάξει οι μετανάστες την ελληνική κοινωνία όλα αυτά τα χρόνια; Έχει αλλάξει πλέον η σχέση των Ελλήνων με το φαινόμενο της μετανάστευσης;

Η παράσταση Λάθος Χώρα, με αφετηρία το ομότιτλο μυθιστόρημα του Gazmend Kapllani, το οποίο αντιπαραβάλλεται με προσωπικές ιστορίες μεταναστών από την Αλβανία, επιχειρεί να εξερευνήσει τα παραπάνω ερωτήματα αλλά και τους τρόπους αλληλοδιαπλέκονται η μυθοπλασία με την πραγματικότητα, το ατομικό με το συλλογικό βίωμα και η ιστορία με την καθημερινότητα.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία: Παντελής Φλατσούσης
Κείμενο: Γκαζμέντ Καπλάνι
Μετάφραση μυθιστορήματος Λάθος Χώρα: Ιλίρα Αλίαϊ
Διασκευή – Κείμενο παράστασης: Παντελής Φλατσούσης & η ομάδα, βασισμένοι στο μυθιστόρημα Λάθος Χώρα του Γκαζμέντ Καπλάνι
Δραματουργία: Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Σκηνικά-Κοστούμια: Πουλχερία Τζόβα
Video design & editing: Κώνσταντίνος Νησίδης
Μουσική: Ανρί Κεργκομάρ
Σχεδιασμός Φωτισμών: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σόνια Καλαϊτζίδου
Βοηθός Σκηνογράφου-Ενδυματολόγου: Σοφέλπη Στάικου
Οργάνωση Παραγωγής: Στέλλα Μανικάτη
Επικοινωνία: Ευαγγελία Σκρομπόλα
Παραγωγή: SPECTRUM AMKE

Με τους: Έλιο Φοίβος Μπέικο, Ντέμπορα Οντόγκ, Θωμάς Σιέκας

2. «(5)4’33’’: a continuous (im)mobility» του Σπύρου Κουβαρά στο Μπάγκειον

θέατρο-2

Ο χορογράφος Σπύρος Κουβαράς και η ελληνογαλλική ομάδα σύγχρονου χορού, Synthesis 748 Dance Co., που ιδρύθηκε στο Παρίσι το 2008, παρουσιάζουν την νέα τους δουλειά με το έργο, «(5)4’33’’: a continuous (im)mobility», που θα παρουσιαστεί στο Μπάγκειον για πέντε παραστάσεις, από 2 έως και 5 Δεκεμβρίου. Εκκινώντας απο το χορογραφικό παράδοξο της ακινησίας και με αισθητικές αναφορές στο, εμβληματικό, μουσικό έργο 4’33’’, του αμερικανού πρωτοπόρου συνθέτη, John Cage, ο χορογράφος με το, «(5)4’33”: a continuous (im)mobility», αναδιατυπώνει την πρόθεση του Cage να επαναπροσδιορίσει την σχέση κοινού και δημιουργού και υπογράφει ένα έργο του οποίου το χορευτικό λεξιλόγιο αναδύεται ως, μεταβλητό, μωσαϊκό σωμάτων.

Σ’ ένα εγκατελειμμένο ξενοδοχείο, όπου ο χρόνος έχει παγώσει και ο χώρος λειτουργεί ως δωμάτιο, ενδοσκοπικής, περισυλλογής, οχτώ σώματα, μετέωρα μεταξύ δράσης και μη δράσης, μοιάζουν έτοιμα να κινηθούν για μια τελευταία φορά. Κύκνειο άσμα της ανθρώπινης κίνησης ή μια ωδή για το τέλος του κόσμου; Η μουσική επένδυση του έργου, εκτενή αποσπάσματα από το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ, δημιουργεί μια υποβλητική ατμόσφαιρα και καλλιεργεί, προοδευτικά, ένα λεπτοφυές κινητικό κύκλωμα που διαπερνάει τα οχτώ σώματα, δημιουργώντας μια, σχεδόν, κυτταρική σύνδεση μεταξύ τους. Παράλληλα, το κινούμενο σκηνικό set λειτουργεί καλειδοσκοπικά και προκαλεί, με τη σειρά του, μια ασύμπτωτη θέαση, υποβάλλοντας έτσι ένα χορευτικό μετέωρο μεταξύ ορατού και αοράτου, που σταδιακά μετατρέπει τον χώρο από δωμάτιο περισυλλογής του ατόμου, σε μια ανάμνηση ενός ακινητοποιημένου παρόντος.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Ιδέα, Χορογραφία, Ενδυματολογική Επιμέλεια: Σπύρος Κουβαράς
Μουσική [αποσπάσματα]: W.A. Mozart – Ρέκβιεμ σε ρε ελάσσονα, K. 626
Χορευτές: Αναστασία Βαλσαμάκη, Δήμητρα Βλάχου, Αλέξανδρος Ζαρμακούπης, Κορίνα Κοτσίρη, Σπύρος Κουβαράς, Λουκιανή Παπαδάκη, Άγγελος Παπαδόπουλος, Alexandra Rogovska
Σκηνογραφία: Κυριακή Νασιούλα
Διαδραστικός Προγραμματισμός: Ελένη Ξυνογαλά
Σχεδιασμός Φωτισμών: Θωμάς Οικονομάκος
Βοηθός Χορογράφου: Θάνος Ραγκούσης
Βοηθός Σκηνογράφου: Νίκος Κομιώτης
Διεύθυνση Παραγωγής: Χαρίκλεια Πετράκη
Διεύθυνση Προβολής και Επικοινωνίας: Μαρία Τσολάκη
Φωτογραφίες και Βίντεο: Γιώργος Μπακάλης
Παραγωγή: Synthesis 748

3. "Ξέρω τις Κινήσεις" Stand-up comedy με τον Σπήλιο Φλώρο στο θέατρο Eliart

θέατρο-3

O Σπήλιος Φλώρος γεννήθηκε το 1998. Αποφοίτησε από τα σεμινάρια stand-up comedy του Λάμπρου Φισφή και του Γιώργου Χατζηπαύλου το 2015 και από το 2016 συμμετέχει ανελλιπώς σε παραστάσεις σε όλη την Αθήνα.

Τον Μάρτιο του 2019 έκανε το πρώτο του tour σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας μαζί με τον Βlink Mike.

Από τον Ιούνιο του 2019 ξεκίνησε την συνεργασία του με τον Κώστα Μαλιάτση με τον οποίον έκαναν 1 χρόνο sold out παραστάσεις στο Λοσατζελε στην Αθήνα, και ταξίδεψαν σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας, για να παίξουν συνολικά σε χιλιάδες κόσμο.

Ο Σπήλιος έχει επίσης εμφανιστεί στην εκπομπή Beeratakes του Comedy Lab, ενώ ταυτόχρονα έχει και μια συνεργασία με το Νetwix όπου κάνει την εκπομπή Super Floros την οποία παρακολουθούν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Τέλος, πρόσφατα ξεκίνησε ένα podcast με τίτλο «Δεν παίζει άγχος».

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share