Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Ποιες θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα Δευτέρα 22/11;

Οι παραστάσεις που σηκώνουν αυλαία;

22 Νοεμβρίου 2021 08:15
Ποιες θεατρικές παραστάσεις κάνουν πρεμιέρα Δευτέρα 22/11;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η εβδομάδα στη πρωτεύουσα ξεκινά με ποικιλία θεατρικών δρωμένων για όλα τα γούστα. Ποιες παραστάσεις κάνουν έναρξη σήμερα 22/11 στα αθηναϊκά θέατρα;

1. "Φυλαχτό" του Ρομπέρτο Μπολάνιο στο Θέατρο οδού Κυκλάδων

φυλαχτό-1

Το μυθιστόρημα Φυλαχτό του Χιλιανού βραβευμένου συγγραφέα Ρομπέρτο Μπολάνιο, μεταφέρεται στη σκηνή, σε σκηνοθεσία της Μάγδας Κόρπη και ερμηνεία της Αγγελικής Παπαθεμελή, για λίγες παραστάσεις, στο Θέατρο οδού Κυκλάδων «Λευτέρης Βογιατζής».

Αυτή θα είναι μια ιστορία τρόμου. Όμως δεν θα μοιάζει τέτοια. Δεν θα μοιάζει επειδή η αφηγήτρια είμαι εγώ […]. Εγώ δεν μπορώ να ξεχάσω τίποτα. Λένε ότι αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημά μου.

Η Αουξίλιο Λακουτύρ βρίσκεται κλεισμένη στις γυναικείες τουαλέτες της Σχολής Φιλολογίας και Φιλοσοφίας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM) για δεκατέσσερις ημέρες. Μη μπορώντας να διαφύγει, αποφασίζει να παραμείνει μέσα, υπερασπιζόμενη το τελευταίο υπόλειμμα του πανεπιστημιακού ασύλου. Στο κλίμα της παγκόσμιας αναταραχής των γεγονότων του 1968, και εν όψει των πρώτων Ολυμπιακών αγώνων σε χώρα της Λατινικής Αμερικής, η κυβέρνηση του Μεξικού, αποφασίζει ωμά να “τακτοποιήσει” τους αντιρρησίες. Καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο, ενώ πνίγει το Τλατελόλκο στο αίμα.

Η ηρωίδα του Μπολάνιο, η μητέρα της μεξικάνικης ποίησης, επιχειρώντας να ξορκίσει το τραύμα που τη στοιχειώνει, σ’ έναν μονόλογο εις εαυτόν, μετατρέπει την άγρια σκηνογραφία στην οποία βρίσκεται, σ’ έναν χώρο μυστικού παρατηρητηρίου. Με συντροφιά το βιβλίο του αγαπημένου της ποιητή Πέδρο Γκάρφιας, μια φωνή φύλακα άγγελου, καθώς και παραισθησιογόνες συναντήσεις με συγγενικές περιπλανώμενες υπάρξεις, η Αουξίλιο ως μια άλλη Κασσάνδρα, θα κάνει ένα ταξίδι στο χρόνο· θα πει την ιστορία της.

Με το Φυλαχτό, ο Roberto Bolaňo αποτίει φόρο τιμής στη χαμένη γενιά του. Πενθώντας το ακυρωμένο μέλλον των συντρόφων του, θα γράψει για την ήττα μιας ολόκληρης γενιάς. Για μια γενιά νεαρών, που ενώ βάδιζε και θα βαδίζει από καταβολής του κόσμου προς την άβυσσο, το τραγούδι της θα ακούγεται· και θα είναι ένα τραγούδι πολέμου και αγάπης. Ένα τραγούδι που μιλάει για τον πόθο και την ηδονή. Και αυτό το τραγούδι είναι το φυλαχτό μας.

Συντελεστές

Κείμενο: Ρομπέρτο Μπολάνιο
Μετάφραση: Κρίτων Ηλιόπουλος
Δραματουργική Επεξεργασία/Σκηνοθεσία: Μάγδα Κόρπη
Μουσική: Παύλος Παυλίδης
Κοστούμι/Σκηνικός χώρος: Γιωργίνα Γερμανού
Φωτισμοί: Λάμπρος Παπούλιας
Επιμέλεια Κίνησης: Όλγα Σπυράκη
Δημιουργία Trailer: Αλέξανδρος Χαντζής
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Φασουλή
Σχεδιασμός Προγράμματος: JaninaStasiunaiteheretakis.com
Φωτογραφίες: Karol Jarek

Ερμηνεύει η ηθοποιός Αγγελική Παπαθεμελή

2. "Το Μαύρο Κουτί" του Γιώργου Ηλιόπουλου στο Θέατρο Αργώ

θέατρο-1

Η καλλιτεχνική εταιρεία Θεάτρου Θέαση παρουσιάζει «Το Μαύρο Κουτί» του Γιώργου Ηλιόπουλου, σε σκηνοθεσία Ευθύμη Μπαλαγιάννη, στο Θέατρο Αργώ.

Λίγα λόγια για το «Το Μαύρο Κουτί»:

Ο Πέτρος, ένα επιτυχημένο μεγαλοστέλεχος που ζει και εργάζεται στην Νέα Υόρκη, αναγκάζεται πάνω στην αποκορύφωση της καριέρας του, την ώρα που βρίσκεται στο τελευταίο σκαλοπάτι της πολυπόθητης επιτυχίας, να επιστρέψει στην απομακρυσμένη γενέτειρα του, σε ένα απομονωμένο ορεινό χωριό, κοντά στον πατέρα του που πεθαίνει.

Η επιστροφή του εκεί θα τον φέρει αντιμέτωπο με τις φοβίες του και τα φαντάσματα του παρελθόντος του· ένα παρελθόν γεμάτο μυστικά, που αναδύεται ξανά μέσα από ένα «Μαύρο Κουτί», όπου οι ψευδαίσθησεις, τα όνειρα και οι εφιάλτες εναλλάσσονται μανιωδώς οδηγώντας τον στα όρια της παράνοιας. Η μεγάλη σύγκρουση με τον πατέρα του θα οδηγήσει είτε στην καταστροφή, είτε στην λύτρωση του.

Ο Γιώργος Ηλιόπουλος έγραψε ένα έργο επίκαιρο αλλά και διαχρονικό. Το «Μαύρο Κουτί» είναι ένας καθρέφτης, όπου όλοι βλέπουμε τις διαδοχικές όψεις του εαυτού μας και της ίδιας μας της ζωής.

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία: Ευθύμης Μπαλαγιάννης
Σκηνικά-Κοστούμια: Αμαλία Αντώνη
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Ζαχαρίου
Φωτισμοί: Χρήστος Μπαλαγιάννης
Βοηθός Σκηνοθέτης: Γιώργος Κουσκουλής
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας
Artwork: Άρης Σομπότης
Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης
Παραγωγή: Θέαση

Ερμηνεύουν:
Γεράσιμος Μιχελής, Ευθύμης Μπαλαγιάννης, Ειρήνη Καζάκου, Κωνσταντίνα Βαρβαρήγου, Νίνα Έππα

Διάρκεια παράστασης: 90’ (χωρίς διάλειμμα)

3. "Το Κήτος" της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου στο Bios

το-κήτος-1

Ο Θανάσης Ακοκκαλίδης και η ομάδα ΕΑΝ παρουσιάζουν «Το Κήτος» της Ειρήνης Αναγνωστοπούλου στο Bios.

Πέντε ερμηνευτές δημιουργούν ένα δυστοπικό σύμπαν και αφηγούνται μια ιστορία από το μέλλον: Ένα κορίτσι επιβιώνει σε ένα λιμάνι χωρίς θάλασσα. Φτιάχνοντας έναν παράταιρο θίασο περιοδεύει σε έναν κόσμο που, καθώς η ξηρασία βαθαίνει, οδηγείται στα όριά του.

Η ιστορία

Ένα κορίτσι προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα άδειο λιμάνι χωρίς θάλασσα, σε ένα δυστοπικό σύμπαν ξηρασίας. Με την έλλειψη νερού και τροφής να οδηγεί τους κατοίκους σε εξαθλίωση, η επιβίωση απαιτεί ευρηματικότητα. Το κορίτσι, ένα παιδί του δρόμου αποφασισμένο να επιβιώσει, θα ανακαλύψει μέσα στα σκουπίδια το Κήτος. Αρπάζοντας την ευκαιρία, θα φτιάξει ένα αυτοσχέδιο τσίρκο, έναν παράταιρο θίασο, που υπόσχεται ιστορίες για τη θάλασσα. Με αναπάντεχο τρόπο οι ιστορίες καταφέρνουν το ανέλπιστο: ξεδιψούν. Ταυτόχρονα όμως, προκαλούν ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στο ακροατήριο, που καθώς η ξηρασία βαθαίνει, οδηγείται στα όριά του.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία- Διασκευή Θανάσης Ακοκκαλίδης
Μουσική Σύνθεση Θοδωρής Οικονόμου
Εικαστική Εγκατάσταση Σωτήρης Μελανός
Ενδυματολογία-Κοστούμια Βασιλική Σύρμα
Επιμέλεια Κίνησης-Χορογραφία Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης – Θανάσης Ακοκκαλίδης
Ηχητική Εγκατάσταση Νικόλας Καζάζης
Σχεδιασμός Φωτισμών Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός Σκηνοθέτη Κυριάκος Μυστακέλης
Βοηθός Σχεδιασμού Φωτισμών Μαριέττα Παυλάκη
Φωτογραφία Θοδωρής Δούπας
Σχεδιασμός Αφίσας Πέτρος Φραγκόπουλος
Προβολή και επικοινωνία Βάσω Σωτηρίου-We Will

Ερμηνευτές Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Τάσος Κορκός, Λυγερή Μητροπούλου, Ειρήνη Αναγνωστοπούλου

Διάρκεια 60΄

4. "Τάδε έφη Ζαρατούστρα" από την Μαρία Ξενουδάκη στο Θέατρο Αλεξάνδρεια

ζαρατούστρα-1

Το φιλοσοφικό αριστούργημα του Φρειδερίκου Νίτσε (Friedrich Nietzsche) «Τάδε έφη Ζαρατούστρα», που θεωρείται ως το σημαντικότερο έργο του σπουδαίου Γερμανού φιλόσοφου, παρουσιάζει η Μαρία Ξενουδάκη στο θέατρο «Αλεξάνδρεια».

Η ανθρωπότητα έχει καθήκον να τοποθετεί τον σκοπό της, πιο πέρα από τον εαυτό της.

Ο Ζαρατούστρα είναι ο ίδιος ο Νίτσε, ο ασκητής, ο ερημίτης, ο οραματιστής, ο αναχωρητής, ο Προφήτης, που προφητεύει ένα μέλλον απροσδιόριστο. Ο Ζαρατούστρα θέλει να ελευθερώσει τον άνθρωπο από το απατηλό ονειροπόλημα των αισθήσεων. Δεν ήρθαν ακόμη οι καιροί, παρά το γεγονός ότι τα λευκά περιστέρια χαϊδεύουν τώρα πια τα κάτασπρα μαλλιά του προφήτη και ο Λέων αναπαύει ανάμεσα στα χέρια του το κουρασμένο του μουσούδι. Σε λίγο θα σβήσει η πιο περίεργη μορφή στο στερέωμα της σκέψης των νεώτερων χρόνων, παίρνοντας μαζί του στον τάφο πολλά από τα μυστικά της κοσμοθεωρίας του.

«Την ζωή και το έργο μου στην τέχνη την αφιερώνω στον αγαπημένο μου φιλόσοφο Νίτσε και στην Μητέρα μου», σημειώνει η σκηνοθέτρια και ηθοποιός της παράστασης Μαρία Ξενουδάκη, «τους δυο παιδαγωγούς της εσωτερικής λευτεριάς μου, που σμίλεψαν με σπουδή την εύθραυστη ισορροπία μου, ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Αυτοί που μου έδειξαν την πληρότητα της ζωής, μέσα από την αγωνία της γέννησης της ύπαρξης έως τη βίαιη προσέγγιση ενός επικείμενου τέλους. Η ανθρωπότητα οφείλει να γνωρίζει το ανώτερο μέτρο της, μέσα από τέτοιες τραγικές φύσεις που οδήγησαν ατέρμονα τον εαυτό τους, μέσα από τη μοναξιά της απάρνησης των πάντων μακριά από την μονοτονία της ηθικής σ’ ένα ατέλειωτο γίγνεσθαι».

Συντελεστές

Συγγραφέας: Φρειδερίκος Νίτσε
Μετάφραση: Εμμ. Ανδρουλιδάκη
Σκηνοθεσίαερμηνεία: Μαρία Ξενουδάκη
ΣκηνικάΚοστούμια: Ειρήνη Πετράκη
Φωτισμοί: Στηβ Μαργαρίτης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Κορομβόκη
Φωτογραφίες: Κώστας Βολιώτης

Διάρκεια: 90 λεπτά

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share