Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας: Διαδικτυακή προβολή από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Πώς θα παρακολουθήσετε την παράσταση;

7 Απριλίου 2021 11:06
Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας: Διαδικτυακή προβολή από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας: Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με αφορμή τη συμπλήρωση 2500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας φέρνει στις οθόνες μας τέσσερις αγαπημένους ηθοποιούς: την Μαρία Καλλιμάνη, τον Δημήτρη Καταλειφό, την Θέμιδα Μπαζάκα και τον Γιάννη Τσορτέκη για να αφηγηθούν και να ενσαρκώσουν τα πρόσωπα της ιστορικής ναυμαχίας.

Πρόκειται για μια διαδραστική εμπειρία παρακολούθησης, μέσα από ένα ντοκιμαντέρ που συνδυάζει, την κινηματογραφική περιήγηση στον τόπο δράσης, τη Σαλαμίνα, όπου διεξάγεται η ναυμαχία, με την θεατρική αφήγηση των παραπάνω ηθοποιών. Παράλληλα δείτε και «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»: Στην ψηφιακή σκηνή του ΚΘΒΕ.

Το οπτικοακουστικό θέαμα έχει ως αφετηρία τα κείμενα του Ηροδότου, πατέρα της ιστορίας του δυτικού πολιτισμού τα οποία επεξεργάστηκε ο Πέτρος Θέμελης, καθηγητής Αρχαιολογίας και εμπλουτίζεται με κείμενα των «Περσών» του Αισχύλου, σε μετάφραση του ποιητή Κώστα Λάνταβου. Δείτε την παράσταση ΕΔΩ.

Με τη νίκη στη Σαλαμίνα οι Έλληνες εξασφάλισαν τη γενική επικράτηση εναντίον των Περσών και εξαλείφθηκε οριστικά ο περσικός κίνδυνος. Ποτέ ξανά η Περσία δεν θα μπορούσε να συντηρήσει έναν μεγάλο στρατό στην Ελλάδα και να απειλήσει την ανεξαρτησία της. Τα γεγονότα και οι εξελίξεις που περιγράφονται στο βιβλίο Ηρόδοτου, καθόρισαν αποφασιστικά, την πορεία της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας.

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας: Διαδικτυακή προβολή από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Συντελεστές παράστασης

  • Ελεύθερη απόδοση της αφήγησης του Ηροδότου: Πέτρος Θέμελης.
  • Αποσπάσματα από τους «Πέρσες» του Αισχύλου, μετάφραση: Κώστας Λάνταβος.
  • Δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθετική επιμέλεια: Μαρία Καλλιμάνη, Γιάννης Τσορτέκης.
  • Σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ: Ηλίας Γιαννακάκης.
  • Μουσική - σύνθεση: Κώστας Στεργίου, Διονύσης Μακρής, Κώστας Λώλος.
  • Μουσικοί επί σκηνής: Κώστας Στεργίου (πλήκτρα), Διονύσης Μακρής (κοντραμπάσο).

Λίγα λόγια για τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας διεξήχθη στις 22 Σεπτεμβρίου του 480 π.Χ, στα Στενά της Σαλαμίνας (στον Σαρωνικό Κόλπο, κοντά στην Αθήνα) μεταξύ της συμμαχίας των ελληνικών πόλεων-κρατών και της Περσικής Αυτοκρατορίας. Η ναυμαχία της Σαλαμίνας αποτέλεσε την σημαντικότερη σύγκρουση και την αρχή του τέλους της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, η οποία ξεκίνησε το 480 π.Χ.

Αρχικά, οι Έλληνες σχεδίαζαν να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στις Θερμοπύλες και στο Αρτεμίσιο (ξηρά και θάλασσα αντίστοιχα). Στη μάχη των Θερμοπυλών, οι Πέρσες εξολόθρευσαν τις περιορισμένες Ελληνικές δυνάμεις που είχαν παραταχθεί στο ομώνυμο στενό, χάρη στην προδοσία του Εφιάλτη. Στο Αρτεμίσιο, ο συμμαχικός στόλος έχασε περίπου τα μισά πλοία του, ενώ ο περσικός στόλος έχασε το 1/4 των πλοίων του.

Μόλις οι Σύμμαχοι πληροφορήθηκαν για την καταστροφή στις Θερμοπύλες αποφάσισαν να υποχωρήσουν. Αυτό επέτρεψε στους Πέρσες να καταλάβουν τη Βοιωτία και την Αττική. Οι Πελοποννήσιοι ήθελαν να σταματήσουν τον περσικό στόλο στον Ισθμό της Κορίνθου. Παρ' όλ' αυτά, ο Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός Θεμιστοκλής έπεισε τους Έλληνες να αντιμετωπίσουν τους Πέρσες στη Σαλαμίνα, ελπίζοντας ότι μια νίκη θα εμπόδιζε τους Πέρσες να εισβάλουν στην Πελοπόννησο.

Ο Θεμιστοκλής ανάγκασε τον Ξέρξη να επιτεθεί στα Στενά της Σαλαμίνας, όπου η αριθμητική υπεροχή των Περσών ήταν άχρηστη και προβληματική. Ο βασιλιάς Ξέρξης, βέβαιος για τη νίκη, ανέβηκε σε μία πλαγιά του βουνού Αιγάλεω για να παρακολουθήσει τη ναυμαχία. Στη ναυμαχία, ο ελληνικός στόλος πέτυχε μια σημαντική νίκη, αφού κατέστρεψε 300 περσικά πλοία.

Μετά τη ναυμαχία, ο Ξέρξης, μαζί με ένα μεγάλο μέρος του στρατού, επέστρεψε στην Ασία, ενώ για την υποταγή της Ελλάδος παρέμεινε ο Μαρδόνιος με τον υπόλοιπο περσικό στρατό. Αλλά το 480 π.Χ. οι Πέρσες υπέστησαν σοβαρή ήττα στις Πλαταιές και στη Μυκάλη και σταμάτησαν τις επιθέσεις τους στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Λίγο αργότερα, οι Έλληνες πέρασαν στην αντεπίθεση. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, αν οι Πέρσες νικούσαν στη Σαλαμίνα, θα είχε σταματήσει η ανάπτυξη της Ελλάδος, και κατά συνέπεια ο δυτικός πολιτισμός δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Γι' αυτό, η ναυμαχία της Σαλαμίνας θεωρείται από τις πιο σημαντικές μάχες στην ανθρώπινη ιστορία

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share