Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

«Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»: Στην ψηφιακή σκηνή του ΚΘΒΕ

Πώς μπορείτε να παρακολουθήσετε την παράσταση!

30 Μαρτίου 2021 10:41
«Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»: Στην ψηφιακή σκηνή του ΚΘΒΕ

Tο κορυφαίο έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», σε σκηνοθεσία Εύας Σαρμή, παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τον Απρίλιο, μέσω διαδικτύου. Οι παραστάσεις θα προβάλλονται δωρεάν από το κανάλι του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) στο vimeo και από την επίσημη ιστοσελίδα του οργανισμού εδώ.

Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται σε ένα φτωχικό χωριό της ισπανικής υπαίθρου, αρχές του 20ου αιώνα. Η Μπερνάρντα, μια μορφή ηγετική και μαζί τυραννική, έχοντας χάσει τον δεύτερο σύζυγό της, επιβάλει οκταετή εγκλεισμό στις θυγατέρες της. Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την τιμή και την αξιοπρέπεια της οικογένειάς της, θέτει αυστηρούς κανόνες, όρους και όρια, στερώντας την ελευθερία τους.

Η Ανγκούστιας, η ετεροθαλής πρωτότοκη, κληρονομώντας τον πατέρα της (τον πρώτο άνδρα της Μπερνάρντα), γίνεται η εκλεκτή του νεαρού Πέπε Ρομάνο, με τον οποίο όλες οι αδερφές είναι ερωτευμένες κατά κάποιον τρόπο. Παράλληλα δείτε και το μήνυμα του Ιδρύματος Κακογιάννη για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου.

Η Αδέλα όμως, (το στερνοπαίδι της οικογένειας) είναι εκείνη, που θα βρεθεί στην αγκαλιά του μυστικά και ανυπόταχτα και θα συγκρουστεί με τους αυστηρούς κοινωνικούς κανόνες, ώσπου... «Ένα «γιατί, ένα «me too», ένας κόμπος στο λαιμό, μια γροθιά στο στομάχι, δέκα ανάσες που δεν παίρνονται!

«Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα»: Στην ψηφιακή σκηνή του ΚΘΒΕ

Λίγα λόγια για την παράσταση

Ψάχνω να βρω τον τρόπο να τους πω να φύγουν από κει, τον τρόπο να τους δείξω πώς να φύγουν. Όμως εκείνες μένουν. Δεμένες η μία με την άλλη και την άλλη και την άλλη. Με ένα νήμα αιμάτινο, αγκαθωτό, συρμάτινο, δαντελένιο, γεμάτο καρφιά, άλλοτε μεταξωτό και μαλακό, άλλοτε εφιαλτικό και σιχαμένο νήμα. Τα σπίτια μας είναι φτιαγμένα από τέτοια νήματα.

Καμιά φορά τα βλέπουμε και προσπαθούμε να τα σπάσουμε, όμως υπάρχουν και τα άλλα, τα κρυφά. Αυτά τα επικίνδυνα, τα μουλωχτά. Που θεριεύουν στη σιωπή. Και οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι από νήματα. Μπερδεμένοι και εξαρτημένοι μέχρι τη μέρα που… ένα «me too» θα μας ξυπνήσει, ένα «γιατί» θα προσπαθήσει να απαντηθεί, η γροθιά στο στομάχι θα γίνει ανάσα καθαρή κι ο κόμπος στο λαιμό θα γίνει λέξεις και οι δέκα ανάσες θα πουν με μια φωνή: …-Γιατί τώρα; - Γιατί … έτσι! Η παράσταση αυτή είναι αφιερωμένη στις γυναίκες» σημειώνει η Εύη Σαρμή.

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Χατζηιωαννίδου, Λίλιαν Παλάντζα, Χρύσα Ζαφειριάδου, Μομώ Βλάχου, Ελένη Θυμιοπούλου, Ιωάννα Δεμερτζίδου, Χρυσή Μπαχτσεβάνη, Ιωάννα Παγιατάκη Ελευθερία Αγγελίτσα και Μάρα Μαλγαρινού.

 

Θέατρο

Ροή ειδήσεων

Share